Stalen binnendeurkozijn verven - kale plekken plamuren ?

RayK

  • #1
Ik heb een aantal jaren 70 stalen binnendeurkozijnen waar de verf van afbladdert. Ik zie op sommige plekken het kale metaal.
Misschien een stomme vraag maar moet je die kale plekken plamuren of kan ik direct de allgrund primer hier overheen aanbrengen?
Ik wil natuurlijk geen "randjes" zien omdat er een laagje ontbreekt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hangt af van het plamuur en de hechting ervan op dat kale metaal (en hoe goed je dat schoongemaakt/opgeruwd hebt tbv. de hechting).

In het algemeen is het beter om eerst te gronden en dan pas te plamuren, omdat (lak-)plamuur veel beter hecht op een grondlaag dan op een blanke ondergrond. Maar nogmaals: er bestaan ook (2K-) plamuren die uitstekend hechten op blank metaal. Kosten ook wel wat en vereisen wel wat ervaring om te gebruiken, vooral als je het in dunne lagen wilt gebruiken..

Ik zou zelf trouwens de kale plekken eerst met een echte metaalprimer gronden en dan pas het geheel met allgrund primer, maar daar zullen de vakman-schilders het wellicht niet mee eens zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De kale plekken zou ik eerst uitschuren om de voelbare randjes (de overgang) weg te krijgen. Als er dan nog een overgang voelbaar is, is plamuren pas noodzakelijk. Voelt de overgang na flink uitschuren helemaal glad, dan is plamuren niet nodig.

In de garage had ik ook wat deukjes en pitjes in mijn stalen kozijnen. Deze heb ik met de Alabas*ine polyesterplamuur (2K) weggeplamuurd. Na uitharden even bijschuren en klaar.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
@Kees: All-Grund is tevens geschikt voor metalen (sterker nog, het is de enige die goed op bijvoorbeeld geadoniseerd aluminuim hecht ). Het heeft geen meerwaarde eerst een metaal primer aan te brengen en daarna All-Grund omdat beide in de laatste verenigd zijn.

Putten en deuken kunt u idd vlak etten met een polyester of 2K epoxy plamuur. Af bladderende verf moet zowiso tot op de ondergrond worden verwijderd. Maar de laagdikte op metalen kozijnen voldoen slechts aan een minimale normwaarde. U schuurt er dus vrij snel doorheen. De overgangen kunt u met een goede vlakschuurmachine geheel wegschuren. Er is hier geen plamuur nodig.
 

RayK

  • #5
Duidelijke adviezen, dankjulliewel!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu