Kachelpijp asbest of porcelein?

Omlbg

 • #1
Ik heb een jaren '30 huis waar een schouw van beneden tot boven in zit. Beneden waren twee rookingangen, op de eerste verdieping waren er ook twee en op het dak zijn er vier, zoals hierna te zien.

Knipsel5.jpg


Nummer 3 kan asbest zijn. Zou het zo kunnen zijn dat deze pijp doorloopt tot beneden of zou de pijp destijds over de reeds bestaande uitgang zijn geschoven (gezien de flens) en is de rest van een ander materiaal?

Tweede vraag: onderstaand twee foto's van de uitgangen van de andere pijpen. Het lijkt erop dat deze enkel in het bovenste deel van de schoorsteen zitten. Is dat gebruikelijk? Kan dit ook asbest zijn of is dit jaren 30 bouwmethode (zonder asbest)?


IMG-20210413-WA0000.jpg


Knipsel3.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Sander 1972

  • #2
  3 de is asbest zo te zien, de andere 3 gewoon klei. voorzichtig er om heen weg slopen.

  Als die schoorsteen erg los staat zou je kunnen overwegen om er enkele imperiaal bandjes er om heen te trekken. Tijdens het slopen, zo te zien is het niet een al te taaie
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Het is niet te zeggen of de asbestpijp doorloopt tot beneden. Ga er maar wel van uit. Je moet voor het verwijderen toch een asbestinventarisatie uit laten voeren, dus dan kom je er vanzelf achter.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu