Asbest kachelpijp weghalen

Omlbg

  • #1
Naar ik vermoed zit er in onze schouw een asbest kachelpijp. 100% zeker weet ik het niet, maar de pijp is vermoedelijk uit de jaren 60 of 70 en als ik naar het uitstekende deel op het dak kijk lijkt het asbest, dus de kans is zeer aanwezig dat dit ook zo is.

Nu willen we de schoorsteenmantel gaan aanpassen (is nu heel erg groot gemetseld in een stijl die niet bij het huis past en deze moet aanmerkelijk smaller worden. We willen de schouw wel behouden, inclusief (nieuwe) jaren '30 hardstenen schouw. We hoeven niet per se te gaan stoken in de schouw, maar het zou wel mooi zijn als dit later ooit weer zou kunnen.

Ik vraag me nu af wat ik met de pijp zal doen. Mijn opties:

1. Ik laat de pijp zitten. Dit heeft vooralsnog mijn voorkeur, maar uiteindelijk zal de pijp ook vezels gaan loslaten. Wordt dit later geen gezondheidsrisico? Nu we nog in de verbouwing zitten kan ik de pijp nog gemakkelijk weghalen. Later niet meer.

2. Ik laat de pijp weghalen. Naar ik verwacht zijn daar zo'n 2.000 euro kosten mee gemoeid. Dat is weinig aantrekkelijk, al kan op gezondheid eigenlijk geen prijs geplakt worden.

3. Ik haal de pijp zelf weg. Volgens mijn oom (die zit in de bouw) kan dat prima omdat deze pijpen in elkaar geschoven zouden zitten. Breken/zagen is niet noodzakelijk. Toch vind ik dit niet zo'n fijn idee.

Hoe zien jullie dit?
 

Mr. M

  • #2
Ik zou hem met oom samen zelf weghalen. Nat houden als extra handeling.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Je geeft het antwoord zelf al, nu kan je er makkelijk bij.
Die buizen werden vaak ingemetseld in een kanaal, de buis zit dan wel in elkaar geschoven, rondom zit deze met specie vast aan het metselwerk. Zelf weghalen mag officieel niet als je er aan moet breken.
 

Omlbg

  • #4
Dank voor jullie reacties. Ons huis is uit 1938 en zoals ik op internet lees wordt asbest in de woningbouw gebruikt vanaf 1945. De pijp is dus waarschijnlijk later ingebouwd. Zou deze dan toch met specie vastzitten? Dan zou men het hele rookkanaal hebben moeten openmaken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Loopt de pijp recht of zitten er knikken in?

Deze pijpen werden vaak geplaatst bij een (lekkende) gemetselde schoorsteen en vaak bij de aansluiting van haarden op aardgas.
De pijp zal in dat geval waarschijnlijk niet ingemetseld zijn om de reden dat je er niet bij kunt, alleen de boven en onderkant zal afgewerkt zijn.
 

Omlbg

  • #6
Volgens mij loopt de pijp helemaal recht naar boven. Het betreft overigens geen haard op aardgas, maar er heeft een houtkachel of kolenkachel voor gestaan.

Hierna een foto van de pijp.Mijn vrouw zegt trouwens zojuist dat de schoorsteenveger vorig jaar aangaf dat er geen sprake was van asbest, maar gezien de foto betwijfel ik dat. Waar zou deze buis anders van gemaakt zijn? Van de andere kant: wie ben ik om zijn expertise in twijfel te trekken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Probeer te achterhalen wanneer de pijp geplaatst is, als dat na 1993 is zal er waarschijnlijk geen asbest in zitten.
Wilt u zekerheid dan een stukje opsturen naar een lab, zie hier voor meer info.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu