Kabels trekken t.v.b. combi-outlet

Binnetie

  • #1
Ik ben bezig met het voorbereiden van het trekken van kabels naar een wcd bij de TV. Momenteel zit daar een WCD voor tv en radio. Hierin wil ik een UTP kabel trekken. Dit heb ik al eens eerder gedaan bij een vriend van mij.

Ik wil de volgende spullen aanschaffen:

Combi-outlet: ********************
15 meter coax+utp kabel (RG59+UTP cat5E): ******************************l
2x connector voor coaxkabel:***********************
2x connecotor voor radiokabel: ***************************
RJ45 pluggen heb ik al.

Nu kijk ik in de meterkast en zie ik 2 coaxkabels in een gele doorvoorbuis gaan. Maar als ik bij de TV kijk dan komt er maar 1 coax kabel uit. Dat betekend dat de 2e kabel naar de slaapkamer boven gaat.
Als ik hier nu de coax/utp combikabel doorheen wil trekken weet ik nooit of ik nu naar boven of naar de wcd bij de TV ga... Zal er ergens een splitsing in de buis zitten?

Iemand ervaring hiermee die me advies kan geven?
 

Grondverf

  • #2
Binnetie schreef:
... kijk ik in de meterkast en zie ik 2 coaxkabels in een gele doorvoorbuis gaan. Maar als ik bij de TV kijk dan komt er maar 1 coax kabel uit. Dat betekend dat de 2e kabel naar de slaapkamer boven gaat.
Heb je dit gecheckt? Komen de kabels wel allebei vanaf het AOP (Abonnee Overname Punt) dmv een splitter oid?

Als je één persoon aan de kabel laat trekken die nu bij je TV uitkomt kun je waarschijnlijk zelf in de meterkast bepalen aan welke van de twee kabels getrokken wordt. Of trekken jullie allebei even voorzichtig heen weer en kan je voelen welke de juiste is?

Ik weet niet wat je precies bedoelt met "combi-outlet". Kun je even een plaatje posten? Misschien is het handig om een Radio/TV aansluiting te monteren die "retourgeschikt" is ivm toekomstige of reeds huidige digitale TV en media-apparatuur.

Ik zou, MITS het gaat passen in je buis, dubbel afgeschermde coax nemen en op z'n minst CAT6 FTP . Dit is een wat hoogwaardigere netwerkkabel die geschikt is tot 10Gbit netwerk (qua snelheid misschien ook lekker voor de toekomst), maar belangrijker: hij is afgeschermd. Zeker met twee kabels in 1 buis zou ik dat wel doen. Kost maar ietsjes meer. Nogmaals, check wel ff of het gaat passen. Ik heb een keer ruim 20 meter getrokken van zulke kabels door 5/8 met bochten. Ging heeeel zwaar, maar met twee man en een vermogen aan dubro toch voor elkaar gekregen. Wekenlang heeft het afwasmiddel eruit gedruppeld en moest er schoongemaakt worden. Maar het zat er wel in! :mrgreen:
Als dit allemaal gaat lukken monteer dan ook meteen je netwerkkabel af met afgeschermde connectoren. Ben je helemaal klaar.

Succes
 

Binnetie

  • #3
Ja ze komen vanaf een splitter. Of de 2e kabel naar boven gaat weet ik niet 100% zeker, maar verder heb ik geen doorvoerbuizen in huis.

De coax-combikabel is een 75ohm coaxkabel en cat5e utp kabel, voor gbit is dit voldoende. Dit heb ik eerder gebruikt namelijk. Toen deed ik het trekken met heel veel dreft haha. Ging perfect!

De linkjes in mijn eerste bericht zijn verwijderd.
Hoe kan je precies de kabels retourgeschikt maken? Want momenteel wordt er hier glasvezel gegraven die als vervanging gaat dienen voor mijn Ziggo aansluiting. Mijn tv heeft nu een CI-module met Ziggokaart voor digitale tv, dus volgens mij is hij al retourgeschikt?


Foto verwijderd i.v.m. copyright en vermelden van merk, mod.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Geen afwasmiddel gebruiken, dat droogt in en dan krijg je de kabel er bijna niet meer uit. Je kan beter smeren met gewoon water.

Als iemand een natte spons tegen de kabel houd glijd hij er zo door.
Voordeel is ook dat mocht je even terug moeten je niet in met een gladde kabel moet verder klooien.
 

Grondverf

  • #5
Binnetie schreef:
... en cat5e utp kabel, voor gbit is dit voldoende.
Als dat voor jou qua snelheid goed is, prima. Maar vergis je niet in de waarde van goede afscherming van kabel. Ik ben in het verleden op mijn werk aanwezig mogen zijn bij snelheids- en bitfout testen die gedaan zijn op netwerk hardware. Kwam allemaal speciale apparatuur en software bij kijken. Tijdens die testen kon afgeschermd CAT5 significant beter presteren op beide criteria dan het theoretisch veel snellere CAT6 UTP. Houd er rekening mee dat je kabel over een lengte vlak naast een coaxkbel komt te lopen met HF signalen. En vergis je niet in onze buitenlucht, die steeds meer en meer vervuild raakt met hoogfrequente radiogolven. Denk aan GSM netwerken, radiogolven, wifi, satelliet enz. enz. Het loopt vol daarbuiten.
Binnetie schreef:
Hoe kan je precies de kabels retourgeschikt maken? ... Mijn tv heeft nu een CI-module met Ziggokaart voor digitale tv, dus volgens mij is hij al retourgeschikt?
Het ging mij om de aansluitdoos, in jouw geval die zgn. combi-outlet. Het coax gedeelte daarvan moet retourgeschikt zijn om interactieve multimedia doeleinden te kunnen bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan Video on Demand waarbij in bepaalde bandbreedtes terugcommunicatie mogelijk moet zijn.

Trouwens bedankt voor je fotootje; ik ben deze dozen nog niet tegengekomen. Weer wat geleerd :D


Dank voor de tip Headhunter.
 

Binnetie

  • #6
Ik snap je verhaal Grondverf. Ik heb hier met mijn werk ook regelmatig mee te maken. Maar dan maar op systeembeheerniveau.

Voor thuis is het allemaal voor mij wat minder kritsch. In mijn topicstart gaf ik aan dat ik het eerder gerealiseerd heb en het mij prima beviel. Ik kon blu-ray's streamen en dat was voor mij ook de eis. Af en toe deed ik eens een kopie test en dat ging zo rond de 95 MB/s vanaf nijn nas naar de laptop. Prima resultaat al zeg ik hetzelf.

Ik heb helaas weinig tijd gehad om me er eens verder in te verdiepen, dit wil ik de komende tijd doen.
De combi-outlet kwam ik ooit eens tegen en ik was meteen verkocht, dit was DE oplossing. Helaas is de fabrikant ermee gestopt (Nedap) en kon je ze moeilijk meer krijgen. Zij leverden echte kwaliteit. Van deze combi-outlets weet ik de kwaliteit nog niet. Dat hoop ik binnenkort mee te maken.
 

Grondverf

  • #7
Binnetie schreef:
... en ik was meteen verkocht, dit was DE oplossing...
Kan ik me voorstellen, hele mooie oplossing inderdaad. Ik zie dat een favoriet merk van me ook deze combi-outlets in het assortiment heeft. Retourgeschikt. Lijkt me in orde. Maar inderdaad, je komt er in de praktijk pas achter.

Succes
 

Bjklus

  • #8
In de mtrkast (je hfdaansluiting) is slechts 1 coax aansluiting, voor het verdere vervolg binnenshuis.
Je spreekt van een WCD met TV en Radio aansluiting, dus zijn er 2 coaxkabels (Radio + TV) doorgetrokken. 2 uitgangen (voor radio en TV), Splitters zijn er in allerlei soorten. Let op, in principe kun je de coax best zo'n 10 mtr doortrekken voor een 2e aansluiting. Alleen, denk dat je een analoge aansluiting hebt, een versterker, versterkt niet alleen het signaal, maar ook DE RUIS. Koop eventueel een actieve Splitter (zijn niet duur - actief wil zeggen, gaat in tegenstelling tot een gewone splitter het signaal ook versterken - WEl hiervoor stopcontact benodigd).
In je WCD in de kamer zou je 2 kabels moeten zien (?!!)
Begrijp niet wat een combi kabel inhoud, coax geldt voor allerlei randapparatuur. Waar dient jou UTP (patchkabel) voor?. Heb je een modem? - een TV ontvanger - Bij voorkeur geen omwegen om coax en een patch via een tussenaansluiting kabel signalen door te sturen - (cat 5 is goed).
Dus Mtrkast - (zit hier een 1 of 2 gats doos (WCD) splitter (voor 2 TV' s) - naar TV 1 en naar TV2
(evt je 2 gats WCD aansl in woonkamer blijven gebruiken voor Radio
(of anders via een Splitter naar TV 1 n TV 2 (Radio op dezelfde manier, of eventueel ook vanaf TV)
 

Bjklus

  • #9
Ik lees hier ook > kabel retour geschikt en o.a video on demand

Meeste kabels (Let wel, de coax kabel heeft hier niets mee van doen) zoals bijvoorbeeld een Scart, YPbPr en HDMI of video-S met Audio kabels zijn de bepalende factoren voor zenden/ontvangen.
Daarnaast bestaan (vanuit met name Ziggo en UTP) er onlogische beperkingen in de werking.
Voor oudere TV's benodigd een decoder (settopbox) voor veel zenders, tegenwoordig ingebouwd en heet DVB (is de digitale weergave). Daarnaast is het bijvoorbeeld niet mogelijk met een klassieke analoge videorecorder van een met DVB gecodeerde Digitale zender op te nemen. Traditionele uitzendingen door iedereen te ontvangen. Bij digitale ontvangst / draadloos ontvangst, wordt gewerkt met versleuteling (CI = ontsleutelen betaal TV & bij CI zijn ontsleutelde programma's - zonder beperkingen op te nemen of door te sturen, met CI+ wordt dit beperkt. te gebruiken met een CAM. UPC en Ziggo gebruiken de versleuteling om een niet gestandaardiseerde oplossing te gebruiken
(op een standaard digitale TV kan dan niet zonder meer Digitale TV ontvangen worden).
Daarom wordt oa bij Video on Demand meteen ook voorgeschreven om een HDMI kabel te gebruiken (kunnen dan de gecodeerde digitale ontvangsten sturen (of regelen, als duidelijker is)
Digitale TV of ITV gaat via de ether (DVB-T) - coax - glasvezel - telefoonkabel en satelliet). De mogelijkheden / beperkingen zitten in geschiktheid van randapparatuur, haar aansluitingen en bij bepaalde providers daarnaast in de versleuteleling van de smartcard
Beperkingen afhankelijk - providers met CI bepalingen en type aansluitkabels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu