Hout krom laten trekken

Carina

  • #1
Ik wil graag sierlatten op de koelkast maken. Alleen nu is de koelkastdeur iets bol. De latjes moeten dus iets krom worden c.q. gebogen worden.
Ik heb al geprobeerd door ze een nacht in het water te laten liggen en daarna op de verwarming, maar helaas heeft dat geen resultaat gehad.
Iemand ideeën?
 

Fmrama

  • #2
Links en rechts uiteinde een gewicht hangen. In het midden ondersteunen. Het gaat beter als de latjes eerst wat langer zijn. Daarna op maat zagen. Het kan wel even duren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik zelf denk hoe zou je dat kunnen doen. Wie heeft het wiel al uitgevonden en dan verbaas ik me over de hoeveelheid info.
 

Carina

  • #4
Dat is een mooi systeem, maar voor 2 latjes een beetje teveel van het goede :-)
 

Poster

  • #5
Hallo

Ik heb het in het verleden wel gedaan met hardhout,(iroko) door het op een mal te klemmen, drijfnat te maken, en op de mal laten drogen.

Na droging veerde het wel wat terug, dus met iets meer bocht op de mal, moet het lukken.

Met een stoom cleaner lukt het misschien ook, nu heb ik er ėėn die via een straalpijpje flink stoom blaast.

Het is te proberen

Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Alleen koud water werkt slecht is mijn ervaring. Stoom dringt veel makkelijker in het hout door.

Bij koud/droog buigen is er het nadeel dat er veel gewicht nodig is, met het risico dat je er net teveel op zet waardoor het latje breekt.

Wat voor hout is het? Sierlatjes zijn ook nog als eens van MDF :roll:
 

Carina

  • #7
Ik zal eens gaan kijken of dezelfde latjes in mdf verkrijgbaar zijn.
dank voor jullie reacties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik bedoelde juist dat MDF niet nat gemaakt mag worden :wink:

Maar ze buigen dan wel weer makkelijker onder belasting.
 

Carina

  • #9
Ik weet dat mdf niet nat gemaakt mag worden :D

Maar het is inderdaad wel iets flexibeler dan hout en omdat het maar heel iets gebogen hoeft te worden is het wellicht een oplossing.
Ik ha het gewoon proberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu