Kabels buitenverlichting

Hermens1992

  • #1
Goedemiddag allemaal,

We zijn bezig met het aanleggen van nieuwe verlichting in onze tuin. Het gaat om twee lampjes van 240-260 volt die op de muur komen te hangen.
Hiervoor ga ik een kabel trekken vanaf het voedingspunt in de garage, deze kabel wordt vanaf garage onder de grond weggewerkt. Ter hoogte van het eerste lampje deze kabel vertakken dmv een gietmof, één kabel langs de muur recht omhoog naar het eerste lampje en één kabel (onder de grond) door laten lopen en bij het tweede lichtpunt recht omhoog langs de muur naar het lampje.

Maar gezien de kabel deels ondergrond en deels boven de grond gaat lopen, twijfel ik over welke kabel ik nodig heb:
1. Ik heb nog een aantal kabels liggen (X/YMVK 3x1.5) die ik hiervoor wilde hergebruiken, maar gezien de kabel een meter of 7 onder de grond loopt waarvan een groot gedeelte border, denk ik toch dat ik hiervoor toch een 'AS' grondkabel moet gaan aanschaffen ter bescherming? Deze zou dan vervolgens ook boven de grond recht omhoog over de muur en vervolgens op de lamp worden aangesloten, zorgt dit voor problemen met een grondkabel?

2. Mij is vertel dat ik voor de buitenverlichting kabels met 1,5 aders nodig heb, niet de 2,5 zoals naar bijvoorbeeld stopcontacten. Nou heb ik al even gekeken bij de plaatselijke bouwmarkten naar X of YMVK-AS 2x1.5 kabels, echter hebben ze deze alleen maar in 2x2.5 (zie dat ze online wel verkrijgbaar zijn, maar als het niet hoeft..). Is het echt een afrader om mijn verlichting op een 2x2.5 kabel aan te sluiten? Of is het een gevalletje niet nodig, maar kan wel?

Alvast bedankt!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
In de grond moet je inderdaad een AS kabel toepassen. 2x 2.5 mm mag ook gewoon.

Liever geen gietmof gebruiken maar gewoon een kabeldoos boven de grond of 2 kabels leggen.
 
  • Like
Waarderingen: Hermens1992

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu