Kabel met open eind in kruipruimte

Dutchsea

 • #1
Ik heb recentelijk mijn kruipruimte opgeruimd ter voorbereiding op een vloerisolatie. De kruipruimte lag vol met puin, hout en stukken kabel van een eerdere verbouwing van de vorige eigenaar. (zo 1,5 aanhanger troep verwijderd). Het gaat om een jaren 30 huis in Hilversum.
Aan de achterkant van de woning, bij de buitenmuur naar de achtertuin, ben ik ook een kabel met een open einde tegengekomen. Het ene eind van de kabel gaat de zandgrond in. het andere eind is een open eind.

In principe wil ik deze kabel ook verwijderen. Echter zou er mogelijk nog spanning op de kabel staan. Je weet maar nooit.....
En toen ik de buitenkant van de kabel even vasthad met handschoenen kreeg ik het idee dat ik heel kort even een prik voelde tot 2x toe.

Nou ben ik benieuwd of iemand een idee heeft wat voor kabel dit kan zijn en hoe ik het best kan bepalen hoe ik deze veilig kan verwijderen. (of dat ik een elektricien mijn kruipruimte in moet sturen), of helemaal niks moet doen.

De kabel heeft een diameter van circa 18mm. De buitenwand bestaat uit metalen stroken, vervolgens een of ander isolatie materiaal, daarna een loden hoes en daarin koperen draden.
Ik heb dit goed kunnen controleren omdat er nog een kort stuk van deze kabel los in de kruipruimte lag. Zie de foto's.

IMG_2331.JPG
IMG_2332.JPG
IMG_2333.JPG


Ik hoor graag meer over deze kabel.

Groet,

Wouter
 
 • Like
Waarderingen: Sxnder
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Dit is een oude GLPK dit type werd gebruik voor communicatieleidingen telefonie en draadomroep.
   
  • Like
  Waarderingen: Freakie

  Dutchsea

  • #4
  Leuk om iets te leren over draadomroep. Dat kende ik nog niet. Behalve een variant die ik weleens gezien heb in een verzorgingstehuis; een kastje aan de muur met een draaiknop voor diverse radiozenders.

  Heftige/dure/solide kabel trouwens.
  GLPK? Grond-.......-Kabel?

  Bij het opruimen onder mijn huis kwam ik ook een aantal losse lange kunststof kabels tegen die erg lijken op de kabel in de link van walker. Dat bevestigd dus dat het gaat om draadomroep.


  Wel verrassend dat deze kabel aan de achterkant van mijn huis binnenkomt terwijl alle ander leidingen aan de zijkant/voorkant binnenkomen.

  Ik kan deze kabel dus zonder problemen doorknippen???
  Die prik die ik dus kreeg was dan psychisch....
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5

  Dutchsea

  • #6
  OK, helder. Dus gewoon af te knippen?
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #7
  Behalve draadomroep, zou een dergelijke kabel ook wel eens gebruikt kunnen zijn voor telefonie.

  Heb je ergens anders in de woning gewoon een modern(er) IS/RA zitten? Dan lijkt het me stug dat deze kabel nog ergens voor dient. Heb je dat niet, maar verwacht je op jouw adres wel een aansluiting, dan zou ik voor de zekerheid eerst KPN eens contacteren...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu