Kaal maken en lakken metalen garagedeur

RobdR

 • #1
Goedendag,

Ik moet 6 metalen garagedeuren verven. De verf is op de meeste deuren verpoederd en hecht slecht (als ik er ducktape op plak en eraf haal haal ik ook de verf mee)

Het zijn deuren met van die "leuke" verdiepte richels dus schuren/krabben is een hele klus.

Ik zit met de volgende vragen:
 • Moet ik de deuren helemaal kaal halen? (lijkt me wel maar hou me aanbevolen voor minder arbeidsintensieve opties...:)
  Hoe kan ik dat het beste/makkelijkste/snelste doen?
  Welke primer moet ik gebruiken op de verzinkte metalen delen?
Ik zat voor het evt kaal maken te denken aan afbijt of een roterende schuurschijf met metaaldraad of abrasieve kunststof draden

Of die "egel?" roterende banden met metalen draadjes in een rubberen band die je op boormachine zet (hoe heten die ook alweer???)

Met de hand schuren of met plamuurmesje afkrabben is een hels karwei.... :(

Aflakken gaat daarna wel lukken met sik...s XD

groet

Rob
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
 • #2
Huur een mobiele straal unit.
de grootste van nederland verhuurd deze incl compressor.
1 uurtje per deur en hij is kaal.
Een airles spuit er bij voor de primer en je hebt ze na 1 dag in de primer staan
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #3
Kijk maar even in uw Pb voor een goede zinkcoating.
 

Valkon

 • #4
Zorg dat je de verzinkte metalen delen ook voorstraald als je deze ook zou willen verven/spuiten.
Zink corrosie is namelijk iets vettig wat dan ook de natuurlijke bescherming van zink is, hieraan hecht verf nauwelijks tot niet.
Dit kan je bijna altijd terugzien dat verf op verzinkt ijzer weer los laat.
Door voor te stralen[ Verwijder je de zinkcorrosie laag mee en vergroot je de hechtings oppervlakte ] en binnen een half uur een epoxy primer coating aan te brengen krijg je een langdurige hechting .
Dit is ook voor de metalen deuren veruit de beste primer.
Breng de primer aan in 2 a 3 lagen om het uur zodat de lagen goed in elkaar vloeien , dan heb je de volgende dag een goed schuurbare primerlaag.
Persoonlijk zou ik dan aflakken met een 2 komp. polyurethane daar dit veruit de meest resistente toplaag is voor een goede prijs.
Als je dit gebruikt schuur dan de primer licht voor met een p 300 en gebruik 2 lagen afcoat na 2 uur de tweede laag aanbrengen.

Klaar is kees.
 

Tiho

 • #5
Zinkoxide reageert met delen van de verf waardoor deze dan niet goed hecht, omdat de samenstelling feitelijk verandert.

Dat het vet is? Ze stoppen het wel in zalf maar verder. Het zink vormt een ondoordringbare patinalaag aan de buitenkant net als RVS dat is de bescherming.
 

Valkon

 • #6
Je hebt gelijk tiho ,ik kreeg deze uitleg van straal en coating bedrijven en leek ook logisch te klinken, dus hoe dan ook voorstralen .
 

Tiho

 • #7
Hiermee doorbreek je dan deze patina, is met alle edelmetalen zo. Je dient het voorstralen dan ook direct ervoor te doen, de laag herstelt zich zo weer. Zelfde geld voor lassen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #8
Goede methodes. Echter, als stralen ( omgevingsvergunning in sommige gemeenten) moeilijkheden opleverd moet u toch met de Schotch-Brite aan de slag.

Belangrijkste is dat u van zink, naast grondig ontvetten, de gevormde zouten van het oppervlak verwijderd en de ondergrond opruwd. Zoute componenten gaan met verf een reactie aan die onthechting veroorzaakt.

Uiteraard gaat dat het beste dmv stralen.
 

RobdR

 • #9
Allen,

bedankt voor de reacties.

Vandaag met de boeiboorden bezig geweest en wat uitgeprobeerd op de deur.

Met een metalen draadschuurschijf gaat de verf er redelijk makkelijk af. Er komt dan een grijze primerlaag tevoorschijn die goed hecht op het metaal. (zie foto1) Komt er niet makkelijk vanaf.

De aflak die er daarna opgezet is hecht erg slecht op deze primer. Het hoekstuk waar het scharnier aan vastzit heb ik kaal gemaakt. lijkt zelfs niet verzinkt te zijn.....??

Waar ik ducktape geplakt heb trek ik zo de verf er vanaf (zie foto 2). ook krult de verf er hier en daar gewoon af en kan ik stukken lostrekken.

Ouderdom? of gewoon verkeerde verf gebruikt...?

Stralen lijkt me ideaal. Heb al even gezocht naar verhuur maar duik daar nog verder in (geeft neem ik aan wel enorme stofbende...)

Mijn huidige vraag is of ik de grijze primer ook moet verwijderen of deze kan gebruiken als onderlaag voor nieuwe laklaag...

Gezien de zeer slechte hechting van de verpoederde toplaag moet ik die in elk geval volledig verwijderen....Hoe dat is dan nog even uitproberen.
Zou mooi zijn als ik de aanwezige primer kan gebruiken als ondergrond.

De garages zijn trouwens uit de jaren 70....

Kees, bedankt voor je PB. Zou ik die grond en afschilderverf die je noemt ook op de tevoorschijn gekomen primer kunnen gebruiken?

Ik ga eerst het boeiboord aflakken. Dan komen de deuren aan de beurt... 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu