Juiste verdeling groepen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben in mijn huis de complete elektra opnieuw aan het aanleggen, en ik vroeg me af of ik hiermee in de juiste richting zit:

Ik dacht zelf aan 8 groepen met 2 ALS, als volgt verdeeld

1. Slaapkamers/zolder/gang: 6 lichtpunten + 8wcd'en + combiketel
2. Woonkamer/zitkamer: 3 lichtpunten + 6wcd'en (tv/audio)
3. Badkamer: met Whirlpool, 3 lichtpunten + 2wcd'en
4. Keuken+kantoor: koelvries + afzuig + 2 lichtpunten + 6wcd'en (2 computers)
5. Oven
6. Vaatwasser
7. Wasmachine
8. Droger

Ik twijfel zelf nog over een aantal zaken, en ik vroeg me af of iemand met wat meer kennis op dit gebied eens mee zou willen denken:

1. Is het een probleem dat de combiketel in groep 1 staat, of zou dit te zwaar worden?

2. groep 4 lijkt mij redelijk zwaar belast, kan ik beter wat apparatuur op een andere groep zetten, moet ik voor de zekerheid nog een 9e groep maken, of valt het allemaal wel mee en kan het zo blijven?

3. Ik weet dat de zware apparatuur op aparte groepen moet. Betekent dit dat er zelfs geen extra wcd voor algemeen gebruik bij mag, of kan dit geen kwaad?

Alvast bedankt voor de hulp!
 
Apparatuur van >2500 Watt moet apart, daar mag dus geen wcd meer bij.
Groep 4 is idd te zwaar belast. De wcd's voor algemeen gebruik dienen in de keuken over tenminste twee eindgroepen verdeeld te worden. Hiervoor zou je bijv ook groep 2 naar de keuken kunnen trekken, een extra groep (9) is niet noodzakelijk.
Groep 1 is in orde zo, een combi ketel verbruikt niet veel.
Verdeel de groepen die mede voor verlichting dienen over verschillende aardlekschakelaars en vergeet bijv niet de verplichte kookleiding naar het kooktoestel en het centraal aardpunt in de badkamer.
 
Bedankt voor de info, lijkt me idd wel een goed idee om groep 2 door te trekken, dan is het wat beter verdeeld.

Nu heb ik van de week een keuken uitgezocht. In plaats van een combi oven laten we een aparte inbouwoven en inbouwmagnetron plaatsen. Weet iemand hoe het zit met vermogen van zo'n inbouwmagnetron? Mag zoiets bij andere apparatuur op een groep, of moet die ook apart?

En er is ook nog het punt van de gemeentestoppen: ik heb nu 1x25ampere. Zou het voor wat ik wil maken genoeg zijn om te switchen naar 1x36 ampere, of moet het meer zijn?

En ik was ook nog nieuwegierig naar het plaatsen van de groepenkast. Ik weet dat het verstandig is om dit door een installateur te laten doen. Is dit ook echt verplicht, of mag je dit volgens de regels ook zelf doen?
 
De ramp is niet te overzien als er iets misgaat bij het plaatsen en aansluiten van de groepenkast. Bovendien kan je niet spanningsloos werken.

Voor het gezamenlijk op een groep zetten, geldt weer de 2,5 kW regel; zie Sxnders verhaal. Dus moet je eerst met die vermogens op de proppen komen.


Voor die hoofdzekering: 35 A is wel noodzakelijk, gezien alle apparaten die je in je keuken plaatst.
 
1
Zie het bericht van Sxnder. Als apparatuur meer dan 2500 Watt is moet het een aparte voeding hebben. als je inbouw oven 2000W is en je magnetron ook, kun je het volgens de regels dus op 1 groep knallen.. Blijf je alleen wel naar je meterkastje lopen als je het tegelijk gebruikt

2
hogere ampere zou ik niet weten (gok dat het 35 wordt). Denk dat je dat het beste bij je leverancier kan aanvragen (die alles voor de meter doet zeg maar)

3
Dit is zeker niet verplicht. Je mag het zelf doen of zelfs je neefje van 5 (denk aan spanningsloos!!). De installatie moet echter wel gekeurd worden door een gecertificeerd bedrijf.
 
Fiesiekus:

"Voor het gezamenlijk op een groep zetten, geldt weer de 2,5 kW regel" moet je die apparatuur optellen dan? Geldt toch alleen voor een apparaat die zelf >2500W is?
een WCD wordt bij installatie verder gewoon 250va gerekend toch?
 
Drukte me verkeerd uit: elk apparaat > 2,5 kW op een aparte groep. Dat geldt niet voor het totaal, maar zo'n rekensommetje zoals jij geeft, is niet onverstandig.

Maar we weten nog niet wat de vermogens werkelijk zijn, dus....
 
Ik heb de vermogens even nagezocht:

magnetron: aansluitwaarde 1300w
koelkast: aansluitwaarde 160w
afzuigkap: aansluitwaarde 215w

Klopt het dat deze 3 apparaten samen op 1 groep kunnen, en zonder problemen alle 3 ingeschakeld kunnen zijn?
 
Ik heb het 3x uitgerekend maar ik kom met deze waardes niet boven de maximale belasting....

dus dan kan het. Moet je natuurlijk niet nog meer op deze groep zetten zodat het teveel wordt.
 
Aansluitwaarde van de oven hebben ze op de website van de leverancier weg gelaten.

Dit heb ik over het vermogen kunnen vinden:

Energieverbruik conventioneel (kWh) 1,1
Energieverbruik hete lucht (kWh) 0,79
Vermogen (W) 2500
Vermogen grill (W) 2450
Spanning (V) 220-230
Frequentie (Hz) 50
Zekering (A) 16

Die zal wel apart moeten neem ik aan?
 
Typisch randgeval; 2500 W; is niet > 2500 W. Maar je kan niet ook de magnetron of zo'n grote stroomtrekker er nog bij zetten.
 
Terugkomend op je vraag over het varvangen van de groepenkast. Het vervangen van een groepenkast onder spanning wordt hier ten zeerste afgeraden, omdat dat levensgevaarlijk is. De meter zal spanningsloos gemaakt moeten worden, dit mag je zelf niet uitvoeren omdat daarvoor het zegel verbroken moet worden. Vandaar het advies dit aan een installateur met zegelrecht over te laten. De 25A hoofdzekering kun je door de netbeheerder laten vervangen door tenminste 1x35A. Dit gebeurt vaak kosteloos.
 
Ten overvloede misschien, maar toch even ter correctie.
Alleen apparatuur met een eigen opgenomen vermogen van 2900 watt(2,9Kw) of meer moet op een eigen groep.
Wel is het niet verstandig meerdere apparaten bij elkaar op te tellen om zo tot dit vermogen te komen, om op die manier een verkeerde bezuiniging toe te passen op het aantal groepen.
Een vuistregel is een groep maximaal 60% te belasten.
Dit zal ca 2200watt zijn.
 
Die 2900 Watt komt uit de nieuwe NEN1010? Voorheen was het altijd 3000 Watt, maar ik dacht dat het in de nieuwe NEN 2500 Watt zou worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan