Juist terugplaatsen bodemventiel Geberit Duofix up720 (ruimtebesparend toilet)

Henk80

 • #1
Beste raadgevers,

Ik loop tegen het volgende probleem: Ik heb het bodemventiel van de Geberit Duofix up720 gedemonteerd en schoongemaakt nav een storing van de kleine spoeling, voor onderdelen zie bijlage 1 t/m 3.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  we wachten even af op de foto en de bijlage 1 t/m 3
   

  Henk80

  • #3
  Oeps die zijn uitgebleven. Het juist plaatsen van het bodemventiel is gelukt.
  Nu de vraag: hoe krijg ik de kleine spoeling werkend?
  werking:

  Zie foto 5b:
  Als de kleine spoelhendel B omhoog gaat, moet volgens mij cilinder A mee naar boven worden genomen,
  zodat cilinder C een klein stukje mee omhoog gaat (kleine spoeling). Dit blijft uit.

  2a.jpg 3a.jpg 5b.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Als toch al een storing was zoals je direct in begin aan gaf dan is het beste om een nieuwe te kopen en die te plaatsen.
   

  Henk80

  • #5
  De eerste storing is zoals gemeld, verholpen. Als ik zeker wist dat het bodemventiel stuk was, zou ik dat al hebben gedaan. Daar twijfel ik meer dan sterk aan omdat er geen breuk, restmateriaal of andere signalen zijn van defecten. Dit wordt helaas bevestigt omdat ik ons tweede identieke ruimtebesparende Geberit up 720 beneden heb gedemonteerd, schoon gemaakt, en weer gemonteerd waarna ook deze kleine spoeling het niet meer doet...
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Moeilijk te bepalen zo van hier, iets kan niet goed vast geklikt zijn of iets is stuk.
  Wat heb je los gehaald bij de uitstroommechanisme laat dat eens zien.
  Anders zo duur zijn ze niet vervangen.
   

  Dimkal

  • #7
  Bij montage de volgende stappen aanhouden.
  1). Eerst het korfje onder in de bak in het gat aanduwen, evt beetje draaien om te voelen of deze goed in de uitsparing valt.
  2). Bodemventiel plaatsen, deze moet goed vrij lopen.
  3). Bodemventielhouder op zijn plaats aanbrengen en weer controleren of alles nog vrij loopt, zowel de kleine spoeling met de lange dunne blauwe pen aan de rechterkant.
  4). Vlotterkraan terugplaatsen.
  5).Brugstuk plaatsen, goed controleren of beide haken door de openingen van het bodemventiel grijpen. En checken of deze ook vrij kunnen bewegen.
  6.)Stopkraan openen en kijken of het nog steeds functioneert.
  7.) Schutplaat monteren, deze ontbreekt nog wel eens maar is heel belangrijk om te gebruiken anders zwabbert je Brugstuk alle kanten op en veroorzaakt dit ook problemen.
  8.) Bed. Plaat houder monteren met de pennen die er uit zien als hockey sticks.
  9.) Drukstiften monteren, eventueel op lengte aanpassen anders raakt de pen de achterkant van de bak en werkt het niet goed. Pennen ook goed vast klikken 1/4 slag naar rechts, je moet een klik horen.
  10. Bedieningspaneel over de houder van onderaf naar boven in de metalen veren drukken en de plaat naar achter over de twee montage pallen aan de bovenzijde laten glijden.

  Daarna zou het moeten werken.

  Mocht dit niet helpen dan onderdeel 241.290.00.1 vervangen.
   
  • Informatief
  Waarderingen: Henk253

  Henk80

  • #8
  Beste Dimkal, bedankt voor je heldere puntsgewijze en logische uiteenzetting.

  Bij Geberit heb ik navraag gedaan en kreeg direct reactie met de bijgesloten zeer inzichtelijke video instructie Geberit Concealed Cistern Sigma 8cm (2016) - Maintenance - YouTube e.v.
  In mijn toilet boven en beneden mis ik de schutplaat zoals jij in punt 7 beschrijft, en die ook in de video wordt getoond. Echter beide toiletten hebben sinds 2014 zonder deze platen gefunctioneerd (kan mijn ruimtewinnend toilet van 2014 of ouder deze niet hebben gehad...).

  Als ik het bodemventiel terugplaats t/m het brugstuk toe, valt het mij op dat bij het vollopen van het reservoir, de hendel van de grote spoeling tegendruk bied tgv de waterkolom maar de kleine spoeling deze tegendruk mist, hij 'zwabbert' in het brugstuk en weigert dus dienst.
   

  Dimkal

  • #9
  Dat vermoeden had ik al. Die schutplaten of beschermplaten hebben er altijd bij gezeten. Ze worden nogal eens onterecht weg gegooid omdat men denkt dat deze enkel als luikje dienen voor bescherming tijdens het tegelen. Deze plaatjes zijn wel belangrijk om te monteren om de boel op de plaats te houden.

  Na een aantal jaar werkt het mechanisme door kalk en ouderdom wat zwaarder en dan wordt dit plaatje wel belangrijk. Dus als je 2 x artikel 242.418.00.1 besteld dan is daarmee jouw probleem opgelost.
   

  Henk80

  • #10
  Beste Dimkal en raadgevers,

  Het euvel van dit alles is toch een defect aan beide ventielen, bijna niet zichtbaar. De lipjes die het hoofdventiel (grote spoeling) links, mee omhoog moeten nemen als het kleine (spoeling) rechts ventiel omhoog wordt geheven door induwen drukplaat, zijn afgebroken. zie rode breukvlakken afb 16, 17 en 19.
  Ik heb twee nieuwe bodemventielen besteld en de oplossing is zichtbaar in afb 18 en 19. Voor tijdelijk had ik een elastiek van een binnenband om beide ventielen gedaan, zie afb 20.
  Dimkal, de schutplaten heb ik alsnog besteld en komen nog. De werking van beide toiletten is nu op orde.
  Tip: het licht invetten met een zeer weinig vaseline van de bodemring en de rubbers van de handels is handig.
  Bedankt voor advies en geduld.

  16 Geberit Duofix up720.jpg 17 Geberit Duofix up720.jpg 18 Geberit Duofix up720.jpg 19 Geberit Duofix up720.jpg 20 Geberit Duofix up720.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu