Jaren 60 dak isoleren

Sjors1987

  • #1
Hey,

Ik wil graag m'n dak zelf isoleren maar heb een drietal dingen waar ik graag advies bij zou willen.

1. Planken kitten
20220218_074950.jpg

De zolder heeft van zulke planken, moet ik deze nog kitten voor ik aan het werk ga? Ik lees tegenstrijdige dingen voor m'n gevoel.

2. De nok isoleren
20220218_075012.jpg

Hoe kan ik de hoek in de nok het beste aanpakken?

3. Hoek met de vloer
20220218_075036.jpg

Waar ik een nog grotere uitdaging zie: hoe pak ik de hoek met de vloer aan. De vloer is van beton dus kun je niet makkelijk iets inboren en ik weet niet hoe ik het isolatiemateriaal daar dan kan bevestigen. Bovendien zitten er ook nog verwarmingsbuizen, waarvan ik al geleerd heb dat je die los moet isoleren als ze achter je isolatiemateriaal komen maar die misschien in de weg zitten. (Je ziet nog wat oud isolatiemateriaal van de vorige bewoner zitten, die gaat weg)
 

Robert0v

  • #2
Als je grote kieren hebt tussen de planken van het dakbeschot, kunnen deze dichtgezet worden met kit of een dun lijntje pur. Of je bevestigt 3,6mm triplex platen over het geheel. Waar ik me meer zorgen om zou maken is het feit dat je dakbeschot aan de binnenzijde geschilderd is. Hierdoor is het dak veel minder dampopen dan normaal. Dit verdient aandacht! Wellicht dat een klimaatfolie het risico op vochtproblemen verkleint, maar dat zul je even goed uit moeten zoeken.

Op de vloer kun je een L-profiel monteren, door twee houten regels tegen elkaar te bevestigen en dat vervolgens vast te zetten op de vloer (middels hightack icm slagpluggen). Daar kun je de verticale rachels tegenaan laten lopen. De uiteinden van die rachels moet je dan wel afschuinen, zodat ze mooi in het profiel vallen.

De verwarmingsbuizen zou ik persoonlijk een stuk naar voren halen, zodat ze binnen de isolatieschil liggen (en voor de gipsplaten). Dit kun je makkelijk zelf doen met flexibele buis.

Hoe je de nok gaat doen is afhankelijk van hoe je je regelwerk gaat maken. Makkelijkste is om dit over de gordingen te laten lopen. Waarschijnlijk zul je je nok dan wat moeten verlagen. Die kun je makkelijk doen door aan weerszijden een strook dik plaatmateriaal te bevestigen. Hier kun je de rachels dan tegenaan laten lopen, die wel zult moeten afschuinen. Ze kunnen uitgelijnd en verstevigd worden door een horizontale lat op de plaatstrook te bevestigen waar de rachels op vallen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Sjors1987

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik snap even het eerste advies van Robert niet; als er zorgen zijn over de dampopenheid van de constructie, is het laatste wat je moet doen de kieren dichten... Je hoort het juist aan de binnenkant van de isolatie lucht- en dampdicht te krijgen.

De verwarmingsbuizen kun je het beste inderdaad naar binnen halen, dat is ook voor onderhoud wel handig. En anders moet je er even op letten dat er geen knelkoppelingen zitten; die kunnen na verloop van tijd gaan lekken.

Heb je al besloten met wat voor isolatiemateriaal je wil gaan isoleren? Dat heeft namelijk een aanzienlijke invloed op de eventuele uitvoering.
 

Sjors1987

  • #4
Dag Impie, goed dat je het vraagt. Ik ga met latten een raster maken en daar glaswol inklemmen (en vervolgens tapen, afwerken met gipsplaat etc).

Kan ik bij het vervangen van de waterleiding wel dezelfde gaten in het beton houden?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
De storm is een hele goede test voor je dak. Kun je meteen voelen hoe dampdicht het is..... Ik was vandaag bezig met een dak waar ik aan de binnenkant folie had aangebracht. Hoewel ik dacht dat het dak dicht was, stond de folie gewoon helemaal bol. Een dak is vaak meer open dan je denkt.
Als het aan de buitenkant open is, dan binnen zo dicht mogelijk proberen te maken.
 
  • Like
Waarderingen: Sjors1987

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Misschien eerst eens beginnen aan te geven wat de dakopbouw is? En hoe die gaat worden?
 

Sjors1987

  • #8
Sorry, ik begrijp die vraag niet Vonken_trekker?

En Edwinn, goede tip. Alles is droog op zolder maar de spinnenwebben waaien weelderig, dus denk dat het goed zit!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Is er aan de buitenkant al isolatie aanwezig? Of een folie? Of helemaal niets?
 

Sjors1987

  • #10
Als het goed is niets. Er zit een soort poreus laagje wat er zo uit ziet, maar is niet echt folie te noemen, als je het aan raakt valt het uit elkaar.
20220219_103605.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu