Jaloezieenschakelaar

Brunt

  • #1
Hallo,

Ik heb mijn zonnescherm schakelaar (draai) vervangen voor een jaloezieen schakelaar (wip). Ik heb blauw en aarde achter de schakelaar omgedaan en bruin van af jet stopcontact op de L gezet. Zowel de zwarte als de bruine op de beide overige gaten. Op zich werkt het ook allemaal, alleen rolt mijn rolscherm nu volledig uit en stopt hij niet tot de doek op is. Met de draaischakelaar stopte hij net voor de punt. Mijn doek hing toen strak. Heb ik iets verkeerd aangesloten? Of hoort dit zo.

Alvast bedankt voor het antwoordt.

Groetjes Tim
 

Fmrama

  • #2
De instelling is afhankelijk van het merk. Meestal via een knop druk combinatie is het stopmomrnt in te stellen. Kijk effe in de handleiding of google op het merk. Evt. de site van de leverancier. Ik heb een schakelaar met een derde knop , deze moet ik vasthouden tot aan de stop en dan gelijk loslaten met de up of down knop.
 

Brunt

  • #3
Ik kan geen gebruiksaanwijzing vinden. Het is een kopp jaloezieenschakelaar. Enige wat ik er bij heb ontvangen is een Duits talig aansluitschema.

Mogelijk heb ik toch de bedrading niet goed. Er zat een zwarte lus in die ik er uit had gehaald. Toen kreeg ik het niet werkend. Ik heb de lus weer er in gezet. Nu doet hij het maar rolt hij dus af. Ik heb een foto bijgevoegd met hoe het nu is aangesloten.
blauw en aarde zijn afzonderlijk verbonden.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk dat je een 3 standen schakelaar nodig hebt, omhoog, omlaag en stop, zodat je op ieder gewenst moment je zonnescherm stop kan zetten.
Dat gaat met deze schakelaar zeer waarschijnlijk niet lukken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ook deze kan op stop.

Maar al zou dat niet kunnen dan nog niet de eindaanslag goed staan afgesteld.
 

Brunt

  • #6
En dan bedoel je op de zonnescherm zelf?

Ik kan hem inderdaad gewoon stoppen wanneer ik wil door de schakelaar weer om te zetten. Alleen hoefde ik dit niet met de draaischakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Denk dat je dit inderdaad op het scherm zelf kan afstellen. Bij rolluiken heb je daarvoor in ieder geval 2 stel schroefjes waarmee je de bovengrens en ondergrens kunt afstellen. Zal bij zo'n scherm niet veel anders zijn.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Het feit dat hij zijn eindposities kwijt is na het vervangen van de schakelaar duidt erop dat dat deze elektronisch worden afgesteld. Bij afstelling met stelschroeven zou het vervangen van de schakelaar geen invloed moeten kunnen hebben. Zit er een witte draad op het snoer van de motor?
 

Brunt

  • #10
Nee helaas. Ik zie ook geen stelschroeven op de motor zitten.

Hoe zou hij dan elektronische kunnen worden afgesteld als er wel een witte draad is?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Voor motoren met een witte draad heeft de rolluikmonteur een speciale afstandsbediening voor het programmeren van de eindstops. Daarna wordt de witte draad doorverbonden met nul. I.p.V. de afstandsbediening kun je waarschijnlijk ook een losse toets nemen die je tijdelijk tussen fase en witte draad zet. Ik ben nog nooit ingedoken in deze materië.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Foto is erg onduidelijk, maar zit er rechts nu bruin en zwart aangesloten?
Indien ja, sluit de bruine van rechtsonder eens linksonder aan en haal de zwarte doorverbinding links eruit.
 

Brunt

  • #13
Bruin van uit de stopcontact zit op de L. 1 schakeldraad zit op auf en 1 schakeldraad zit op ab. De lus zit nu aan de onderzijde naast Ab. Hij gaat dus netjes op en neer maar stopt alleen niet op de juiste punt behalve als ik de schakelaar weer om zet.


Quotes zijn overbodig, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu