Isoleren ondervloer bij vloerverwarming bovenwoning.. NODIG?

Wtkoos

  • #1
Ik heb een bovenwoning gekocht (1988, betonnen vloeren) en wil daarin vloerverwarming aanleggen.

Het makkelijkste is om de boel in te frezen. Bij onderzoek liep ik aan tegen de aanbeveling om de ``begane grond`` vloer (het plafond van mij onderbuurman) te isoleren. Maar dan moet ik de hele dekvloer (4-5 cm) er uit laten beitelen/frezen, isolatie, nieuwe vloer, enz.

Afgezien van het extra werk en kosten ben ik ook bang voor eventuele schade. Maar bovenal vraag ik me af of dat nut heeft.

Het argument van de voorstanders is: je verwarmt het plafond van je onder buurman. Dat is zonde.

Mijn argument: mijn onderbuurman verwarmt mijn vloer!

Ik verlies alleen warmte aan mijn onderbuurman als het daar kouder is. Maar warme lucht stijgt op dus is net onder het plafond in principe lekker warm bij hem. Dus mijn vloer is toch snel een graad of 20 ook al stook ik niet.

Alleen als hij een paar weken op wintersport zou gaan en de boel op 15 graden zet zou er een delta T ontstaan waardoor ik wat verlies zou kunnen hebben maar dat lijkt me minimaal in vergelijking met het voordeel de rest van het jaar.

Wat denken jullie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Warme lucht stijgt maar een warmte stroom gaat van warm naar koud. Zolang het plafond van je buurman een lagere temperatuur heeft als die van het water of de vloer gaat jouw warmte ook daarheen.
 

Wtkoos

  • #3
Ja, in theorie wel. Maar de verwarmingsbuizen liggen in de bovenste 2cm van een 15 cm dikke vloer. En warmte gaat omhoog. Dus het zal heel weinig zijn.

Isoleer je het, dan gaat inderdaad alles omhoog maar heb je niet het verwarmende effect van de onderbuurman.

wat ik kan doen is eens een paar maanden te vloer temperatuur bijhouden..... Dat zal wat meer inzicht geven over de te verwachten ""hulp"" van beneden....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ook aal aan het aspect van contactgeluid gedacht?

Als er een harde vloerbedekking op de vloer met vloerverwarming komt, zullen de benedenburen geluidsoverlast gaan ervaren.

Als je dit goed wilt ondervangen, zul je geluidsisolatie moeten toepassen onder de dekvloer met daarin de vloerverwarming. Geluidsdemping bovenop de dekvloer met vloerverwarming verslechtert de warmteaangifte te veel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Steek een stuk ijzer in een vuur er komt een moment dat je dat ijzer niet meer kan vasthouden.
Warmte gaat van warm naar koud en niet omhoog.
 

Wtkoos

  • #6
Hoi Mn22,

Er ligt nu laminaat op. Er komt PVC op.

Wgb: inderdaad, bij geleiding gaat warmte naar koud. Bij convectie gaat warmte naar boven.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Bij harde vloerbedekkingen, zoals PVC, zul je moeten geluids-isoleren en ervoor zorgen dat je onderburen geen last hebben van contactgeluiden.
Wettelijke demping: -10dB.
Goede oplossing in deze situatie is droogbouwsysteem, wat geluus- en warmteisolatie biedt. Maar die methode is minimaal 3 x zo duur als infrezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu