Isoleren met PIR: makkelijk en beste?

LangePier

  • #1
Hallo allemaal,

Zojuist al een uur aan het schrijven geweest van een prachtig overzichtelijke post met fotos en inleiding, situatieomschrijving, verleden, hoofdvraag en deelvragen, om vervolgens mijn computer te zien crashen ... Veel gevloek later, nu een tweede poging maar veel korter.

Ik wil mijn huidige isolatie verwijderen (8 cm glaswol en gips) en compleet opnieuw doen met enkel PIR. En dan bedoel ik ook echt ALLEEN PIR, dus geen waterafstotend, dampopen scherm tegen het koude dakbeschot en geen dampdicht scherm aan de warme kant van de PIR. Ik zoek eigenlijk dus een isolatieconstructie die niet valt of staat met de exacte afdichting van een folie, want dat acht ik onhaalbaar voor mij als amateur en met dit lastige en enorme dak (2 zijden van elk 9 meter, met knik naar de buren en een dakkapel). Ik wil de gorderingen compleet opvullen met PIR, zo'n 16 cm, opgemaakt uit 2 of misschien zelfs 3 lagen, elk met aluminium cachering. Dan aftimmeren met gipsplaten.

Het idee is dat PIR zelf goed bestand is tegen water, dus anders dan met glaswol kan een beetje water in PIR geen kwaad denk ik? Van een site van een aanbieder: " Ook de redelijke vochtwerende eigenschappen van PIR zijn ideaal voor dakisolatie. PIR is redelijk waterafstotend, wat het materiaal geschikt maakt om buiten gebruikt te worden."

Het enige wat wél beschermd moet worden tegen water is natuurlijk het houtwerk van het dakbeschot. Nu is de vraag of 2 lagen van 16 cm PIR voldoende dampdicht is. Dit zou dan 2 lagen aluminium hebben, en 16 cm PIR natuurlijk. Is dit op zichzelf niet al voldoende dampremmend om eventueel waterdamp af te stoppen voordat het bij het dakbeschot komt?


Huidige dak en indruk van de complexiteit:

puntdak voor.jpg



Huidig inkijk in de isolatie nu, zie ook het hoekje transparant plastic (idee om die gewoon te laten zitten?):

dakisolatie foto.jpg



Ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen. Ik heb vele uren zitten googlen en forum afspeuren maar blijf toch met zulke ogenschijnlijk simpele vragen zitten, gewoon even een laatste persoonlijke second opinion voordat ik mijn complete huis mogelijk ruïneer.

Alvast bedankt!

dakisolatie foto.jpg puntdak voor.jpg dakisolatie foto.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
In elk geval het oude plafond, damprem en isolatie verwijderen.
Wat hou je dan over?
Naden van de platen aftapen met goede aluminium tape en vooral de aansluitingen met de gordingen. Deze volledig afplakken om vochttransport van binnen naar buiten te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
LangePier schreef:
Ik zoek eigenlijk dus een isolatieconstructie die niet valt of staat met de exacte afdichting van een folie, want dat acht ik onhaalbaar voor mij als amateur en met dit lastige en enorme dak (2 zijden van elk 9 meter, met knik naar de buren en een dakkapel).
Er bestaat een oplossing en die is na de isolatie de dakpannen dus een dak zonder dakbeschot. Het vocht wat eventueel nog in de warmtestroom aanwezig is kan zonder belemmering achter de pannen of door het onderdak weg en wordt niet door een laag in de constructie belemmerd.
 

LangePier

  • #4
In elk geval het oude plafond, damprem en isolatie verwijderen.
Wat hou je dan over?
Naden van de platen aftapen met goede aluminium tape en vooral de aansluitingen met de gordingen. Deze volledig afplakken om vochttransport van binnen naar buiten te voorkomen.
Oke juist, gewoon goed afplakken met alu-tape dus. Bedankt. Als ik het huidige weghaal dan houd ik alleen een sluitend houten dakbeschot over. Daar zou ik dan het liefst direct de PIR tegenaan bevestigen. Ik zie nog wel eens topics voorbij komen die eerst een raster van latjes tegen het dakbeschot aanmaken om daar vervolgens de PIR op vast te schroeven met van die 'schotels', kan dit niet gewoon direct tegen het dakbeschot? In het ergste geval gaat een schroef er een miniem beetje doorheen, maar het gat dat ontstaat is direct opgevuld door de schroef zelf dus geen tochtgat, enkel andere warmtegeleiding/dampremming door de schroef. Dit mag toch geen probleem zijn?

Een andere optie zou zijn om de PIR-platen te lijmen tegen het dakbeschot. Omdat ze de exacte diepte van de gordingen moeten gaan opvullen, zouden ze daarna toch op hun plaats ingeklemd worden door de gipsplaten die er overheen komen.

Ideeen/tips hiervoor?

En ook voor de uiteindelijke afwerkingen zit ik met groten vragen :( ... De gordingen hebben een tussenafstand van 1,20 a 1,30 meter. Nou denk ik niet dat enkel wat schroeven aan de boven- en onderkant van gipsplaten die zo'n afstand overbruggen genoeg is om de boel niet door te laten hangen. Ik zou van de ene gording tot aan de andere gording lange latten kunnen bevestigen, en daar vervolgens de gipsplaten op vastzetten. Maar dan komt de muur nog een aanzienlijk stuk verder naar binnen, en 1,20 a 1,30 is best een afstand om te overbruggen dus die balken/latten zouden dan ook best flink moeten zijn om niet door te hangen/buigen.

Ideeen/tips hiervoor?
 

LangePier

  • #5
Ben inmiddels weer een hoop wijzer. PIR kan gewoon direct tegen dakbeschot. Nu de afwerking nog, want dat is eigenlijk nog het aller lastigste met dit dak ...

Ik heb een hoop opties gezien voor het rachelwerk; latten op de gordingen, latten tussen de gordingen, flink raamwerk direct tegen dakbeschot. Ik neig naar latten tussen de gordingen. Voor een overspanning van 125 ongeveer, hoe dik zou ik die dan het best kunnen nemen? En is het misschien een optie om halverwege tussen de gordingen nog een soort 'steunpilaar' tussen verticale lat en dakbeschot te maken, zodat de lat minder speling geeft bij het bevestigen van de gipsplaten?

Zo dus (foto is voorbeeld, niet mijn situatie), de zwarte blokjes als versteviging aanbrengen:

rachelwerk idee.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu