Isoleren en aftimmeren tuinhuis

Studio_perugia

  • #1
Beste klussers,

We hebben een nieuw tuinhuis/blokhut opgebouwd met o.a. lariks potdekselplanken op een subskelet. Aan de binnenzijde ziet het er ongeveer uit zoals in de volgende voorbeeldfoto (geleend van internet).Nu het tuinhuis nog helemaal leeg is, is dit een mooie gelegenheid om het tuinhuis van de binnenkant af te timmeren. De bedoeling is om dit met bijvoorbeeld OSB-platen te doen. Hierop komt dan de elektra als opbouw. Omdat de gelegenheid zich nu voor doet is het wellicht ook goed om isolatiemateriaal aan te brengen. 's Zomers is het dan iets minder warm als het tuinhuis in de volle zon staat en 's winters iets minder koud. Het is niet de bedoeling om te gaan stoken. Het is puur een opslag en een kleine werkplaats.

Vraag: Hoe om te gaan met de isolatie?

Op internet lees ik veel verschillende methodes, van heel simpel tot ingewikkeld. Van simpel isolatieplaten tussen de wand en beplating aanbrengen tot gebruik maken van diverse soorten folie. Dat laatste is volgens mij vooral noodzakelijk indien de temperatuurverschillen tussen de binnenzijde en buitenzijde groot zijn en er veel 'leefvocht' is. Daarbij komt dat het aanbrengen van folie lastig is omdat je dit dan over het subskelet moet leggen. De twee folies zouden dan over elkaar heen liggen.

Zou het voldoende, veilig en duurzaam zijn om:

- Latjes aan te brengen op de lariks planken. Bijvoorbeeld 1 cm dik, op drie verschillende posities horizontaal tussen de vertikale balken van het subskelet in. Dit om ventilatie te creeren tussen de planken van de buitenzijde en het isolatiemateriaal;
- PIR isolatieplaten plaatsen tegen de latjes aan;
- Vervolgens meteen daar overheen OSB-platen.

Graag advies en tips hoe dit aan te pakken. Ik begrijp dat je met isolatiemateriaal behoorlijk de mist in kunt gaan (vocht, schimmel, houtrot, etc) als dit niet goed wordt aangepakt.

Alvast hartelijk bedankt voor uw hulp.

Groeten,
Bert
 

Studio_perugia

  • #2
Iemand een idee? :?:

Ik heb dit forum doorzocht. Bijvoorbeeld de volgende artikelen gevonden, maar deze geven ook geen antwoord op de vraag:

- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aftimmeren-isoleren-garage.76845/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/tuinhuis-isoleren.82455/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/tuinhuis-isoleren-of-niet.98267/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/isoleren-tuinhuis-vocht-en-tocht.53165/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic...geschikt-voor-isoleren-houten-tuinhuis.33349/

Het grootste verschil met bijvoorbeeld een voorzetwand is dat de isolatie hier tussen de balken aangebracht zal worden. Bij een voorzetwand maak je een kleine ventilatiespouw met dampdoorlatende folie over latjes heen. In het geval van het tuinhuis is dat niet praktisch, want je kunt het niet volledig dicht aanbrengen, tenzij je de folie ook over het skelet laat lopen.

Alvast bedankt voor het meedenken! :D
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Pirplaten oplossing die je aangeeft zou prima kunnen. De vraag is eerder hoeveel waarde je hecht aan de isolatie. Je gaat er niet verwarmen. Dan is het een forse financiële investering voor "alleen" beetje koeler en in winter iets warmer. Snap je wat ik bedoel. Er zijn minimale verschillen.
 

Studio_perugia

  • #4
Hoi Dennis,

Hartelijk bedankt voor je reactie. Goed om te weten dat de methode inderdaad goed zal werken!

Nu ik me er meer in verdiep blijkt dat de kosten inderdaad al met al best hoog zijn. Als je dat afweegt tegen de baten is de vraag of het een goede investering is. Aan de andere kant is het nu doen of waarschijnlijk nooit...


Groeten,

Bert
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu