Isoleren dampdicht dak (singles Bitumen)

Matthijz

  • #1
Hallo,

Ik heb stad en land afgezocht naar iemand die mijn dak kan isoleren. Maar ik hoor veel tegenstrijdige berichten. Graag zou ik horen wat er mogelijk is. En het liefst nog de naam van een bedrijf die het kan. Maar anders probeer ik het zelf nog een keer.

De situatie is als volgt. De vorige bewoners hebben een dak geplaatst zonder isolatie aan buitenzijden. De opbouw is: singles van bitumen, damp open damp dicht folie, osb3 plaat. (het dak loopt schuin) Nu is er in de winter het probleem dat het dak erg vochtig wordt. Vooral op de plekken waar koudebruggen zijn (schroeven) Nu zou je zeggen "Dan geen isolatie" Maar ik heb ook een zolderkamer waar je dan gelijk tegen het dakbeschot aankijkt.

Nu willen bedrijven het geheel dampdicht isoleren. Dus bijvoorbeeld met een dampfolie of met platen van kingspan. Maar daar lees ik minder verhalen over. De kans bestaat dan volgens mij dat er nog steeds condens in de constructie kan komen.

Kan dit wel worden geïsoleerd met een klimaatfolie of ook niet. Het probleem is dat geen enkel bedrijf dat wil gaan doen. Of in ieder geval zijn bedrijven niet dol enthousiast om het dak te isoleren. Het gaat ongeveer om 50 vierkante meter. Ik heb het zelf ook al een keer geprobeerd om te isoleren, maar dat was ook geen succes. Er kwam toch vocht achter (het was ook niet perfect ;-) ) En ja ik weet dat het van de buitenkant beter was geweest.....

Alvast bedankt voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dampopen dampdicht folie. Wat is het?

Je kan onder het dakbeschot een isolatie aanbrengen maar de damprem is super belangrijk.

Is je dak geschikt, ik bedoel is het mogelijk om een damprem solide aan te brengen. Een aannemer ziet al snel dat hij hier risico gaat lopen.

Kingspan is dampdicht alleen de naden, de aansluitingen aan vloer, wand en nok worden heel belangrijk, deze moeten beslist dampdicht worden afgewerkt.

Wat bedoel je met "De kans bestaat dan volgens mij dat er nog steeds condens in de constructie kan komen."
 

Matthijz

  • #3
Het dak is vrij geschikt om de dampremming goed aan te brengen. Het is mogelijk om dit strak tegen de balken en muur aan te brengen. Maar ik vraag me af of dit dan ook echt voldoende is.

Ik ben onder andere bang voor die condens omdat op de site van Kinston staat dat de platen van hun niet geschikt zijn voor daken met een dampremming. Hiervan heb ik wel een offerte van een isolatiebedrijf. (ze zeggen dat dit wel kan)
Het iSoEasy Pro Hellend dakpakket is bestemd voor het thermisch isoleren aan de binnenzijde van ongeïsoleerde hellend daken, waarin geen dampremmende laag voorkomt.
Daarnaast hadden de oud bewoners eerst geen dampremmende laag. Waardoor het dak echt doorweekt was van het vocht.

Het folie onder het dak is damp open van beneden naar boven en damp dicht van boven naar beneden. (dat staat in ieder geval op de factuur)

Tot nu toe heb ik vooral isolatiebedrijven aangeschreven. De meeste van die bedrijven willen het liefst snel isoleren zonder risico's heb ik gemerkt. Vandaar dat niet alle bedrijven willen isoleren. En degene die willen doen het dus met of platen of dampdichte folie (miofol av 125)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Quoten in deze situatie wordt op dit Forum gelukkig niet gewaardeerd.

Ik denk dat ze bedoelen dat je die iSoEasy Pro platen, van af de warme kant gezien, niet voor een dampremmende laag moet aanbrengen. De lagen aluminium die op iSoEasy Pro platen zijn aangebracht zijn dampdicht. Vandaar mijn opmerking over naden enz.

Waar ligt deze folie nu. Geef is een juiste opsomming van binnen naar buiten met de lagen die er liggen.

"Het folie onder het dak is damp open van beneden naar boven en damp dicht van boven naar beneden. (dat staat in ieder geval op de factuur)"
Het lijkt dat je probeert te omschrijven dat er een intelligente damprem is aangebracht.

Intelligente damprem: In de winter wordt het transport van warme lucht van binnen naar buiten geblokkeerd en in de zomer laat het de warme lucht uit de constructie door van buiten naar binnen, zodoende kan deze opdrogen.

Merk op dat shingles niet dampdicht zijn. Tenzij er een bepaalde laag onder ligt.
 

Matthijz

  • #5
De opbouw van het dak is als volgt:

Singles van bitumen
spinvliesfolie
OSB3 plaat


Op de site van isoeasy staat dat het niet geschikt is voor dampdichte daken. Nu is dat spinvliesfolie wel damp open volgens mij. Alleen die OSB3 platen zijn toch helemaal dampdicht. Als ik het goed heb.

Er zit dus verder niks tussen het dak, waardoor het dus heel erg koud wordt.

De quote van net was gewoon om het goed te citeren, vandaar de quote.
 

No Hands

  • #6
Bedoelen ze het bij isoeasy niet zo dat dat product juist geschikt is als er geen dampremmgebruikt is omdat dat spul al als damprem werkt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Spinvlies is dampopen.
OSB3 is niet dampdicht. Het kan iets dampdichter zijn als de standaard OSB.
 

Matthijz

  • #8
Wat zou dan de voorkeur hebben bij het isoleren? Pir plaat met een dampscherm en dan met platen afwerken. Of het kant en klaar systeem van isoesy. Bij het systeem met het dampscherm worden ook alle naden en kieren afgedicht.

Beide opties zijn ongeveer even duur/goedkoop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu