Isolatie zolder - Welke type isolatie?

Redlum

  • #1
Goedenavond,

Ik wil m'n zolder isoleren om er een slaapkamer van te maken. Hiervoor heb ik al heel wat topics gelezen, maar ik kom er niet helemaal uit. Graag zou ik graag jullie advies willen hebben welke type isolatie ik het beste kan gebruiken. En dan met name over de geluidsisolatie.

De huidige situatie is als volgt: je kijkt tegen het dakbeschot aan (planken met messing & groef) waarop panlatten en pannen liggen.
Het dakbeschot ligt op balken die 17cm dik zijn. Deze wil ik in het zicht houden en ik wil dus tussen de balken isoleren. De dikte van het totale pakket mag daarom max. ca. 10cm zijn. Naast thermische isolatie wil ik ook enige geluidsisolatie hebben (verkeer, wind, de verdomde kraaien op het dak...)
Uiteindelijk wil ik als afwerking een stuclaag aan laten brengen.

Ik heb nu twee mogelijkheden voor ogen:

Methode 1
- multiplex (3mm) of dampopen folie tegen dakbeschot (planken sluiten namelijk niet helemaal aan)
- PIR-platen van 80mm dik
- dampdichte folie
- gipsvezelplaten van 18mm
Totale dikte: 100mm
Rc waarde: 3,85

Methode 2
- multiplex/dampopen folie
- harde steenwolplaat van een bekende fabrikant welke tegen het dakbeschot wordt gelijmd. Hierop zit al een afwerklaag, maar
deze wil dan nog laten stucen. Dikte v/d plaat is 100mm.
Totale dikte: ca. 100mm
Rc-waarde: 2,9

Nu mijn vragen:
- Wat raden jullie aan: multiplex 3mm of dampopen folie tegen het dakbeschot?
- Welke methode raden jullie aan voor geluidsisolatie? Qua thermische isolatie is de eerste methode beter, maar hoe zit dit met geluid?

Alle adviezen op tips zijn welkom!

Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt.

groet,

johan
 

Redlum

  • #2
Is er dan niemand die een antwoord of advies heeft?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom multiplex die folie zal stukken goedkoper en eenvoudiger aan te brenen zijn. Het doel, winddicht maken, is het zelfde.
Die PUR isoleert iets beter maar je krijgt veel eenvoudiger een dampdicht geheel. Temeer omdat je de balken in het zicht wil houden. Meer kans op lucht lekkken. Bij deze platen is het windicht zijn ook minder van belang.
Hoe het zit met het geluid en PUR daar kan ik je niet mee helpen. De algemene mening zal zijn dat wol in deze situatie beter is.

Neem je wol begin dan als eerste, aan alle verticale delen stroken damprem aan. De die delen waar de isolatie aansluit/moet komen. De isolatie aanbrengen. De stroken omvouwen en op de isolatie nieten/tapen. Damprem voor de vlakken aanbrengen en op die stroken tapen dusdanig dat je de nietjes daarmee zo luchtdicht mogelijk krijgt.
Die afgewerkte steenwol plaat zit daar een damprem ingebouwd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk inderdaad dat voor het geluid steenwol beter is. Maar het belangrijkst is de kierdichting. Dus zorgvuldig werken. Je kan ook bepalen welke isolatie je wil, en daar dan een dikte isolatie bij kiezen. Nu is het een beetje een vreemde vergelijking.

Bij methode 1 ben je de rachels vergeten...
 

Redlum

  • #5
Okee, dan ga ik waarschijnlijk toch voor de PIR platen, dan weet ik in ieder geval dat het thermisch goed zit. Verder plaats in dampopen folie ipv multiplex en ik zal ook de rachels niet vergeten;)

In ieder geval bedankt voor jullie advies!

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu