Isolatie + vloerverwarming + beton direct op zand

Beijert

 • #1
Hallo,

In onze nieuw te kopen woning zijn we van plan de houten vloeren te vervangen door beton.

Meestal kom ik deze volgorde tegen: beton, isolatie en daarna de vloerverwarming in beton.

Is die eerste laag beton nodig? Ik vind slechts één afbeelding waarbij de isolatie direct op het vlakke zand is aangebracht wat mij gezien het beperkte gewicht en snellere bouwtijd wel de voorkeur geniet.


Mark
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  OM een dergelijk vraag juist te beantwoorden is m.i. meer informatie nodig. Ik kan me niet voorstellen dat een houten vloer rechtstreeks op het zand o.i.d gelegd.
  Ga ook niet uit van wat goedkoop en snel is, maar wat de beste oplossing is.
  Een dekvloer, waarin de vloerverwarming wordt verwerkt, over isolatie direct op zand is m.i. geen goede oplossing.
   

  No Hands

  • #3
  Dat kan hoor heb ik thuis ook gedaan. Al het hout eruit gezaagd. Op het gevlakte zandbad eronder 15cm pir gelegd, daar beton in met vloerverwarming. Je krijgt we, een traag vloerverwarmingsysteem maar het is wel heel zuinig en stabiel vn temperatuur.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  - Je houten vloer zal nu op balken liggen. Deze balken zijn ingelegd in de muur. De hoogte van de balken + de ruimte eronder wordt je dikte van de vloer.

  - Een grote betonnen massa warm traag op, maar koelt ook langzaam af. Even snel een paar graden warmer stoken zal met een flinke betonmassa niet gaan.

  - Tenzij je het gestorte beton laat vlinderen, is een betonnen vloer niet vlak. Met een zandcement deklaag kun je eea nog corrigeren...

  - Een zandcement dekvloer op isolatie werkt makkelijker voor het verleggen van zowel de vloerverwarming als de overige leidingen. Speakers, alarmsysteem, netwerk, etc.

  - Zorg dan ook in alle gevallen voor ruim voldoende mantelbuizen voor alle (toekomstige) voorzieningen.

  - Een betonvloer is bij het storten ook veel natter. Cementwater loopt dan ook de mantelbuizen in. Dus alle verbindingen aftapen, en zorgen dat de buizen niet beschadigen...
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Er is altijd beton nodig. Zand is op de lange duur niet stabiel genoeg, en niet waterdicht.

  Dus als je bedoeld met "beton in de eerste laag weglaten" dat je alleen een vloer van isolatie en zandcement overhoudt: dat kan niet.
   

  No Hands

  • #6
  Ik denk dat hij met eerste laag weglaten bedoelt dat er meestal beton wordt gestort, waar dan isolatie op komt en dan weereen dun laagje beton.vloeerverwarming in deklaag etc.
   

  Marcn88

  • #7
  Dan wordt de opbouw dus pir beton met vvw erin afwerking,
  dit kan maar zoals gezegd moet je de vloer dan vlinderen ivm verdere afwerking.
  maar ik zou cker voor pir beton dunne scheidingsisolatie netje met vvw en een cementdekvloer gaan ivm de afwerking en je kunt nog iets corrigeren in de cementdekvloer kwa hobbels en bobbels en je krijgt een sneller systeem kwa opwarming en afkoeling
   

  No Hands

  • #8
  Ik had mijn vloer niet gevlinderd en dat zou ik achteraf wel doen idd. Nu is er zandcement overheen gegaan om te vlakken.
   

  Beijert

  • #9
  No Hands schreef:
  Ik denk dat hij met eerste laag weglaten bedoelt dat er meestal beton wordt gestort, waar dan isolatie op komt en dan weereen dun laagje beton.vloeerverwarming in deklaag etc.
  Juist, dat bedoel ik eigenlijk.

  Moet ik dus wel even rekening houden met de afwerking van de vloer zelf in zo'n geval..


  Bedankt voor jullie input, daar kan ik even verder mee.
  Eerst even zien hoe de er vloer werkelijk aan toe is, er zitten twee lagen geplakte vloerbedekking op waardoor het wellicht anders lijkt dan het is. Als het toch meevalt gaan we er nog een jaartje mee doen na wat lapwerk
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu