Isolatie van binnenkant buitenmuren

Toek

  • #1
We zijn druk bezig om ons nieuwe huis in de Ardennen op te knappen en we zitten natuurlijk met duizenden vragen.
Zo zijn we tijdens het afsteken van behang gestuit op een tweetal buitenmuren waar achter het behang een dun laagje isolatie zat (de naam weet ik niet zeker, maar het is gemaakt van die witte bolletjes piepschuim). Het verraste ons wel om te voelen dat op de plaatsen waar die isolatie zit, het een enorm verschil is qua temperatuur met de plaatsen waar die isolatie niet zit. Als je je hand op de isolatie legt, dan voelt het bijna warm aan, terwijl het op de andere plaatsen echt koud aanvoelt. Let wel, dit is in een onverwarmde kamer waar de temperatuur sowieso niet hoger als 10 graden is.
Ons huis is er een van de oude stijl. Zeer dikke massieve muren van 55 cm, maar geen spouw muur of andere vorm van isolatie.
In de kamers waar de verwarming wel draait voelen de muren zeker niet koud aan, dus ik vermoed dat er niet heel veel warmteverlies is door die muren... klopt die veronderstelling?

Mijn eigenlijke vraag is tweeledig:
Ik zou best wel alle buitenmuren in de loop van de tijd willen voorzien van zo'n dun laagje piepschuim, alleen weet ik dat het zeer brandgevaarlijk spul is. Is zoiets wel verantwoord om te doen en is het überhaupt wel de moeite waard om te doen?


mvg,

Toek

NB: oops. ik zie dat deze post in de verkeerde topic is gedaan. misschien kan hij verplaatst worden?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Bij direct contact voelt een dergelijk laagje piepschuim wel warm aan, maar als warmteisolator heeft het weinig effect, er vanuit gaande dat het maar enkele millimeters is. Op de stookkosten zal het dus nauwelijks invloed hebben. Om die reden zou ik het niet terugplaatsen. Als er toch isolatie overwogen wordt is een voorzetwand met daarachter minimaal 5 centimeter isolatiemateriaal veel effectiever.

Een en ander hangt echter ook af hoe u dit huis wilt gebruiken. Als het een vakantiewoning is die slechts bij mooi weer bezocht wordt is een investering in isolatie veel minder zinvol dan bij permanente bewoning.

Houd er ook rekening mee dat een 55 centimeter dikke buitenmuur zonder isolatie in de zomertijd werkt als buffervat waardoor het binnen aangenamer koel blijft. Bij isoleren aan de binnenzijde bent u die koudebuffer kwijt en kan het binnen 's zomers onaangenaam heet worden.
 

Toek

  • #3
Het huis is voor permanente bewoning. We wonen er zelfs al.

Ok, zo'n dun laagje is dus ongeschikt om effectief te zijn.

Rest nog mijn vraagstuk of het überhaupt zinvol is om zulke dikke muren te gaan isoleren.
Hoeveel warmteverlies heb je als je muren hebt van 55 cm dikte? Ik weet nog niet goed uit welk materiaal de muren precies bestaan. Ik vermoed een mengeling van streekstenen aan de buitenkant met voornamelijk baksteen etc aan de binnenkant, afgewerkt met pleisterwerk.
Sommige mensen zeggen dat er veel warmteverlies is door zulke muren en anderen zeggen weer dat de kosten van isolatie niet opwegen tegen de baten (het warmteverlies is dus niet groot door de muren).
 

Pigion

  • #4
Een buitenmuur van ca. 55 cm heeft ruwweg net zoveel warmteverlies als 5 cm goede isolatie. Dus zou je kunnen zeggen, hoe dikker de muren, des te beter. Er speelt echter ook een andere factor mee. Dikke muren nemen erg veel energie op om een bepaalde temperatuur te bereiken.
Alles bij elkaar is het toch aantrekkelijk aan de buitenzijde te isoleren.
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dan nemen de muren nog net zoveel energie op als de buitenmuren geïsoleerd worden ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Het initieel opwarmen kost net zoveel energie, maar vervolgens kan op een laag pitje gestookt worden en zorgen de muren voor stabilisatie van de warmte. Daarom is isolatie aan de buitenzijde bij weekendbewoing niet erg zinvol maar bij permanente bewoning wel.
 

Toek

  • #7
Bedankt voor de reacties,

Als ik het zo hoor dan beperk ik me voorlopig maar even tot het isoleren van de vloeren, het dak en de raampartijen. Verder nog nalopen waar er kieren en gaten kunnen worden dichtgemaakt en dan lijkt het me dat de meeste winst wel geboekt is.

Het huis aan de buitenzijde isoleren lijkt me een kostbare zaak en de winst niet heel hoog. Verder is mijn huis aan de buitenkant in prachtige nostalgische staat en om dat nu de vernieling in te helpen spreekt me niet erg aan ;)

nogmaals dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu