Isolatie platdak uitbouw

Mark1986

 • #1
Goedeavond,

2 maanden geleden heb ik een huis gekocht en daarin ben ik begonnen met klussen. In de aanbouw heb ik het verlaagd plafond eruit gehaald dat door de vorige bewoner was aangebracht. Afbeelding 1 laat zien wat daar onder zat. Isolatie tegen het dakbeschot zonder folie of wat dan ook. Daarnaast zijn de openingen boven de kozijnen e.d. volgestopt met isolatie.

Nu wil ik het weer dicht gaan maken, maar ik vroeg me af hoe ik dit nu aan moet pakken. Mijn idee is om de isolatie eruit te halen en op den duur de buitenkant te isoleren. Maar wat moet ik dan doen met de ruimte boven de kozijnen e.d. achter de boeidelen?

Onderstaand wat afbeeldingen van de situatie.

Alle tips zijn uiteraard welkom!:)

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Normaal hoort de isolatie van of in de spouw, of de muur tot tegen het dakbeschot te zijn aangebracht. Op het dakbeschot ligt ook isolatie en zo krijg je dus een geisoleerd geheel.

Wat je zou kunnen doen is op die plaatsen PUR isolatie met alufolie aan te brengen. De alu op de isolatie is de dampremmer. Naden die je niet kan voorkomen zou je kunnen aftapen. Zorg ook dat er verticaal geen warme lucht in de ruimte tussen de isolatie en de muur kan komen.
Officieel moet je isoleren aan de koude kant maar dat is op die zone's niet mogelijk.
Nooit te oud om te leren. Werd de bewuste ruimte verwarmd?
Ik zie geen damprem.
 

Mark1986

 • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Ik zal het wol er eens uithalen aan de randen, kijken of er toch nog iets achter zit dat vanuit de spouw doorloopt tegen het dakbeschot. Mocht dat niet zo zijn dan zal ik er PUR in spuiten en dan de folie aanbrengen tussen de balk en het dakbeschot?

Er zit inderdaad geen dampremmer tussen en het is een verwarmde ruimte (keuken die in open verbinding staat met de woonkamer). Mijn kennis gaat nog wel zo ver dat ik weet dat dit niet goed is..... :(
Zorg ook dat er verticaal geen warme lucht in de ruimte tussen de isolatie en de muur kan komen.
Hoe bedoel je dit precies? Het gaat om een spouwmuur die als het goed is in de spouw is geïsoleerd tijdens de bouw.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Tussen de isolatie en het binnenblad (verticaal) kunnen kieren ontstaan. Omdat de bovenste lagen, dus die tussen de balken, niet al te strak zijn gemetseld.
 

Mark1986

 • #5
***bijgewerkt***
Inmiddels ben ik via Google al meer te weten gekomen. Moeten de randen tussen het dakbeschot en binnenblad/kozijnen überhaupt wel afgesloten worden? Is dat niet juist de ruimte waar vandaan de ventilatie moet komen om eventueel vocht af te voeren?
Op foto 1 zie je dat op dit moment alles links, rechts en boven het kozijn achter de laatste balk volgepropt is met isolatie. Moet dit niet juist open blijven?
****

Excuses, het is mijn eerste koopwoning dus wat dat betreft nog niet zoveel ervaring met klussen. Begrijp ik het dan goed als je de naden tussen het PUR en het binnenspouwblad bedoelt?

Ik heb een zeer eenvoudig tekeningetje gemaakt met daarin het PUR (rood) en het alufolie(groen). De pijl geeft aan waar ik denk dat je de naden bedoelt.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Tocht moet je voorkomen is verlies van warmte. Vocht gaat van warm naar koud dus van binnen naar buiten.

Ik had gezien je fotos dat het dak en de spouw niet geisoleerd zijn. Van welk jaar is je woning.

Op deze wijze hoef je geen alu.folie aan te brengen omdat het beetje vocht wat door het schuim kan trekken niet wordt geremd door materialen achter het schuim.

Je kan de kieren dicht purren. De spouw moet wel kunnen ventileren dus in het buitenblad moeten open stootvoegen of een andere manier van ventileren aanwezig zijn. Zit er een boeiboord kan daar ook een vorm van ventilatie zijn gemaakt.
 

Mark1986

 • #7
De woning is uit 1974, deze aanbouw is enkele jaren later gemaakt (in de jaren `70). Ik ga morgen eerst alle isolatie aan de binnenzijde eruit trekken en opmeten of er wellicht op de bovenzijde wat toegepast is. Wellicht zal ik daarna nog wat plaatjes uploaden :), maar dan heb ik ook in ieder geval beter zicht op wat er achter de isolatie aanwezig is. In ieder geval bedankt voor je snelle reacties en uitleg!
 

Mark1986

 • #8
Daar ben ik weer, sorry maar ik wil dit soort dingen eerst 100% begrijpen voordat ik aan de gang ga en straks alles op een verkeerde manier dicht heb zitten. Ik heb inmiddels de isolatie er grotendeels uit gehaald en wat foto`s geschoten.


Linker buitenmuur

Muur met raam
Muur achterdeur

Boven achterdeur, aan de linkerkant nog een stukje spouwmuur


De buitenzijde, er zijn kunststof? boeiboorden geplaatst, volgens mij laten hebben deze geen ruimte voor ventilatie.

De spouw is volgens mij verder niet geventileerd, ik kan geen open voegen o.i.d. vinden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als de uitbouw volgens de voorschriften is gebouwd zou er in die tijd, meen ik, 3 tot 6 cm isolatie op je dak moeten liggen. Klopt dit?

Op foto 3 en 4 kijk je tegen het boeiboord aan? Is de spouw daar open?

Om het te begrijpen kan je ook heel veel lezen op het Forum. Het is gewoon niet allemaal uit te leggen. Sorry maar met dit soort zaken spelen zoveel factoren een rol.
 

Mark1986

 • #10
Ik heb zojuist gemeten, er ligt 0,0cm op het dak. Blijkbaar moest het zo goedkoop mogelijk :(
Mijn voorkeur gaat uit naar dichtmaken met gipsplaten aan de binnenkant en zodra het dak aan vervangen toe is aan de buitenzijde isoleren met nieuwe dakbedekking of het volledige dak laten vervangen.

Ik vraag me alleen af of ik nu niet sowieso last met vocht krijg, omdat het dak nu aan de binnenkant ook gewoon de buitentemperatuur krijgt en er geen ventilatie boven het plafond is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
In de jaren 70 werden platte daken meestal niet geïsoleerd, begin jaren 80 was 4 cm tempex al veel :mrgreen: Voor een bijkeuken vond men dat toen nog niet noodzakelijk.

Bij ongeisoleerde platte daken was ventilatie tussen de balklaag wel noodzakelijk, vaak via de boei, of via pijpjes op het dak. Ventilatie via de boei verviel vaak bij het aanbrengen van een andere boei.(gebrek aan kennis)
Zijn die zwarte plekken op de planken schimmel?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Je hebt al vocht!

Gezien de fotos en de conditie van het dakbeschot moet er iets van ventilatie zijn tussen onderkant dak en bovenkant isolatie.

Nogmaals, is die spouw open?
 

Mark1986

 • #13
Volgens mij is het dakbeschot en de balken 2ehands materiaal aangezien sommige delen ook geverfd zijn. Het zwarte spul is erg taai en zit maar op een beperkt gedeelte.

De spouw is wel open aan de bovenkant(en voorzien van isolatie), alleen zijn er van buitenaf geen open stootvoegen. Daarnaast zijn er aluminium overzet boeiboorden geplaatst, waardoor sinds die tijd in ieder geval via de boei geen ventilatie kon plaats vinden.

Is die ventilatie nog belangrijk als het dak inclusief beschot vervangen wordt en aan de buitenzijde geïsoleerd en bedekt met EPDM?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu