Isolatie in constructieve vloer tbv vloerverwarming

Beginnendeklus

  • #1
Allen,

In ons nieuwe huis overwegen wij een vloerbekleding met een warmtedoorlaatbaarheid van RC 0,11.

Advies aannemer is om niet boven een RC van 0,09 te gaan.

De vloeren verkoper heeft bij ons verteld dat het eigenlijk niet niet veel uitmaakt als men over de geadviseerde RC waarde heen gaat.
Het duurt langer voordat de kamer warm is, omdat het iets langer duurt voordat de warmte door de vloer is getrokken. Daarin tegen blijft het water in de vloerverwarming slangen langer warm en hoeft dit water dus minder warm te worden wat feitelijk in een te verwaarlozen warmteverlies leid. Aangezien de kamer temperatuur op een constante temperatuur ingesteld wordt.
Wel essentieel is dat de constructie vloer goed geïsoleerd is, zodat er geen warmte naar onderen kan wegvloeien en verloren gaat.

Klinkt als een logische theorie. Nu vroeg ik mij af in hoeverre de constructie vloer in ons huis geïsoleerd is. Ik weet dat deze + dekvloer volgens het bouwbesluit op 3,5 RC moet zitten. Een vloer met een isolatie van 5 RC wordt echter aangeraden.

Hierbij voeg ik wat foto's van onze constructie vloer. Weet iemand toevallig of deze betonnen vloer geïsoleerd is. Ik twijfel er namelijk over of er isolatiemateriaal in of onder onze vloer verwerkt is.

IMG-20200804-WA0015.jpg IMG-20200804-WA0012.jpg IMG-20200804-WA0008.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De kanaalplaat is aan de onderzijde geïsoleerd, dit type vloer wordt gestort op tempex.
 

Beginnendeklus

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Heeft u enige idee wat de Isolatie waarde (RC) in dit geval betreft ? Zal dit meer dan 3,5 zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoe dik is de isolatie?
Wat staat er in het verkoopboekje of de technische omschrijving?
Een projectwoning voldoet in het algemeen aan de net minimum eisen van het bouwbesluit....
 

Beginnendeklus

  • #5
Helaas is de woning al in een stadium dat ik dit niet kan nameten en mag ik de bouwplaats nu niet om. Ik schat (op de foto's) dat het witte (tempex?) Toch wel 15 cm dik is. Alleen lijkt het niet helemaal doorgelegd te zijn maar afgewisseld met beton.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Wat je ziet zijn de oplegnokken.
Onder de vloer zit volledig tempex.
Zeer waarschijnlijk is dit een rc van 3,5.
 

Beginnendeklus

  • #7
Dank u voor uw reactie wederom. Bedoelt u hiermee dat de tempex een RC waarde van 3,5 heeft of de tempex + betonnen vloer gezamelijk?

Ik kan mij namelijk voorstellen dat het beton opzich ook een aanzienlijke reductie in de warmtedoorlaatbaarheid geeft.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
De Rc van de totale vloer.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Eerder 4,5 als het nieuwbouw is.
maar dat doet er niet zoveel toe.

als je de vloerverwarming als hoofd verwarming wilt gebruiken raad ik je aan te beginnen met isolatie op de vloer en daarop de vloerverwarming.

ander heeft het opdraaien van de thermostaat pas na een paar uur (als het niet meer hoeft enig effect als je het eens een keer koud hebt.

verder is het onzin wat de verkoper zegt.
hoe warmer de constructievloer hoe meer warmte je verliest.
 

Beginnendeklus

  • #10
Dank voor uw reactie

Het betreft een nieuwbouw woning waarin in de vloerverwarming al in de anhydriet vloer is verwerkt. Ik kan helaas dus geen isolatie tussen de vloerverwarming en de constructie vloer meer aanbrengen.
Wel heeft Rola mij zojuist bevestigd dat er isolatie onder de betonnen constructie vloer is verwerkt waar ik blij mee ben.
Zojuist in de technische omschrijving gedoken en daar staat dat de begane grond vloer is uitgevoerd als een betonnen vloer met isolatie (en verder niks over de RC waarde).

Ik hoop dus dat u gelijk heeft met de RC van 4,5. Dit gezien het onze hoofdverwarming wordt en de warmte middels warmte pomp geleverd wordt.

IMG-20191015-WA0008.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu