Isolatie boven raamkozijn in gedeelte spouwmuur

Eik

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het opknappen van de woonkamer; ik heb de muren en een verlaging van het plafond gestript. Nu komt er boven de kozijnen een (nu nog lelijk) houten plaat tevoorschijn die de ruimte tussen de kozijnen en het echte plafond overbrugt. Deze ruimte wil ik graag isoleren, het voelt namelijk erg koud aan.
Voordat ik de kozijnen en het plafond weer mooi maak en weer van een verse kitlaag voorzie wil ik de ruimte boven de kozijnen beter isoleren.
Het gaat om 5 van deze panelen met breedtes van 60 (2x), 120, 180 en 200 cm en hoogte van ongeveer 20 cm. Zie bijgevoegde fotos.
Ik heb het gevoel dat deze ruimte bestaat uit (van binnen naar buiten): houten paneel, 5cm lucht, bakstenen buitenmuur.

De buitenmuur bestaat overal uit een (bij bouw uit 1980 geïsoleerde) spouwmuur; buiten bakstenen en binnen grote blokken met een dikke stuclaag. Ik weet niet of de isolatiepanelen (~2cm dik) zijn doorgetrokken in deze ruimte.

Mijn vraag aan jullie is hoe ik deze ruimte het beste kan isoleren. Het liefst zou ik de panelen eruit halen, glaswol erin drukken en de panelen weer terugzetten, maar dat lijkt niet heel makkelijk mogelijk vanwege de houten constructie op de kozijnen die dan over de gehele hoogte weggehaald moet worden. Ik heb net overal glasvezel behang geplaatst en op sommige plekken zal dat niet gaan zonder het te beschadigen. Mijn naive gedachte is dan om een paar gaatjes te boren en het op te vullen met PUR schuim. Maar ik las dat dat soms wel een slecht idee is vanwege 1) teveel uitzetting, 2) te weinig vulling, 3) koudebrug, 4) ophoping van regenwater e/o waterverplaatsing van buiten naar binnenmuur.
Wat is het beste om te doen?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Let op je zal ook een dampremmende laag moet aanbrengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan niet zomaar de gehele vrij ruimte gaan opvullen. Dat geeft risico op vochtproblemen. Je zal eerst moeten weten hoe de opbouw is. Dus even een detail tekenen. Vaak kan je het op de bouwtekening ook wel zien.

Met PUR vullen door een paar gaatjes kan je vergeten.
 

Eik

  • #4
Bedankt voor de reacties.
Ik zal dus echt de houten panelen eraf moeten halen om te kijken hoe ik het verder ga isoleren? Is daar nog een handige manier voor behalve de verticale houten lat van de kozijn trekken?
 

Eik

  • #5
Na het afwerken van de kieren met kit (en een mooie laag verf op de panelen ;) ) was de tocht goed geweerd en worden de panelen bij lange niet koud genoeg om extra isolatie toe te passen.

*mompelt iets over stilstaande lucht versus constante aanvoer van koude lucht...*
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu