Is vermogen van mijn Vaillant Cv ketel te hoog?

grote kluns

  • #1
Dag

Ik had vroeger een niet-modulerende cv ketel van 21kW. Deze werd berekend en geplaatst bij de bouw van de woning zowat 25 jaar geleden.
Sinds juni 2022 heb ik een modulerende Vaillant VC306 solo ketel. Deze heeft een vermogen tussen de 6 kW en de 30kW.

Ik was al verwonderd dat de modulatie nooit hoger ging dan 40%.
Recent hebben ze een lekkend onderblok vervangen door een ander merk. Hierna warmden de ruimten plots minder snel op. En het modulatieniveau ging nog amper naar 22%.
Nadat de ruimten +/- opgewarmd zijn, zakt de modulatie. Maar blijkbaar is 17% een minimum want de Vaillant zakt niet meer lager. Erger: de Vaillant stabilseert zijn vertrektemperatuur ook niet meer op de ingestelde 65°C bij die minimale modulatie van 17%. De temp begint van 65°C te stijgen en bij 70°C valt de Vaillant vroegtijdig uit (waarschijnlijk in beveiliging). Niet gezond denk ik?

Op internet heb ik berekend dat, bij het minimale vermogen van 6Kw, de minimale volumestroom 258 liter per uur is. Hiervoor moet ik minimaal 4 radiatoren altijd open laten staan. Dit kost mij een fortuin! :cry:

Kan ik best het maximale vermogen laten reduceren? En verminderd hierdoor ook het minimaal vermogen? Zijn er hier ook nadelen aan verbonden?

Ter info: Al mijn radiatoren zijn in één-pijps aangesloten. Maar gelukkig maar twee radiatoren op dezelfde lus. En elke lus is dan op vertikale twee-pijps collectoren aangesloten. En met in elk onderblok natuurlijk een bypass.
Voorbeeld: van de collector gaat het naar de grote type 33 radiator in de slaapkamer. Die gaat dan naar de tweede en laatste type 21 radiator in het kleinere bureau. En de uitgang van het bureau gaat terug naar de vertikale collector.

Alvast bedankt.
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Bernhard

    • #2
    De installatie is niet goed ingeregeld.
    Als de ketel begint met 65grd?
    Een ketel kan pas goed werken met lage watertemperaturen als de grote van de radiatoren
    correct is en de flow, aantal liters CV-water, goed is afgesteld.

    grote kluns schreef:
    Op internet heb ik berekend dat, bij het minimale vermogen van 6Kw, de minimale volumestroom 258 liter per uur is. Hiervoor moet ik minimaal 4 radiatoren altijd open laten staan. Dit kost mij een fortuin!

    De volume stroom over de ketel wordt bepaald bij maximale belasting en deze mag niet worden aangepast bij deellast.
    Als de bypass goed is afgesteld dan blijft de flow over de ketel continue gelijk.
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #3
    Maar het grootste probleem is ontstaan door het vervangen van een onderblok.
    Vermoedelijk is dat wel een één pijp ventiel maar mogelijk met een hele andere waarde/instelling
    zodat het systeem nu niet meer in balans is. Is het niet mogelijk om toch een zelfde ventiel te kopen?
     

    grote kluns

    • #4
    Bedankt voor jullie antwoord.

    Ik was niet duidelijk genoeg. De Vaillant ketel begint wel degelijk met een lagere aanvoertemperatuur. Zie de toegevoegde grafiek van de opwarming van het kleine bureau deze morgen

    Het modulatieniveau (lichtblauw onderaan) gaat de eerste 5 minuten altijd naar 17%. Hierna stijgt de modulatie naar 31% gedurende 4 minuten. De aanvoer en retour van de cv-ketel stijgen geleidelijk. Als de aanvoer de ingestelde waarde van 60°C heeft bereikt, dan begint het modulatieniveau te dalen. En na 4 minuten staat het modulatieniveau op de minimale 17% en begint de aanvoertemperatuur te stijgen naar 65°C. En bij 65°C gaat de Vaillant vroegtijdig uit (in veiligheid?). Aan de verticale oranje lijn ziet u dat de vraag voor verwarming maar 5 minuten later uitgaat.

    Ik weet ook niet of het nieuwe onderblok de oorzaak is van dit probleem. Door mijn één-pijps aansluitingen (slechts twee radiatoren in één groep) stroomt er altijd heet water via de 10 onderblokken vroegtijdig terug naar de cv-ketel.

    Ik vraag mij feitelijk af of het vermogen van mijn cv-ketel niet te groot is. In het menu zie ik dit staan op “auto”. Ook de cv-pomp staat op “auto”. Zou het gewenst zijn om deze vermogens te verminderen?

    Ik stuur u een grafiekje mee van deze morgen. Dit voor de opwarming van het kleine bureau. De twee bovenste lijnen zijn de aanvoer en retour van de Vaillant. De rode lijn is de temperatuur gemeten bovenaan de radiator in dit bureau. De groene lijn is de temp onderaan de radiator.

    Ook belangrijk: ik heb een multi-zone thermostaat. In onderstaande grafiek is er maar één enkel thermoventiel open gegaan.

    Grafiek Vaillant.jpg
     

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #5
    Laat een goede berekening maken en je weet of de ketel te groot en/of te klein is.
     

    grote kluns

    • #6
    Bij de bouw van de woning, nu 25 jaar geleden, werd alles berekend en ingeregeld.
    Ze hebben toen een niet-modulerende cv-ketel Radson van 21 kW geplaatst.

    Ikzelf heb de berekening ook al gedaan. En ik kwam eveneens uit op +/- 20 kW aan gewenst vermogen

    In juni 2022 hebben ze de oude Radson cv-ketel vernieuwd door een Vaillant die moduleerd tussen 6 kW en 30 kW.

    Ik constateer dat de Vaillant heel regelmatig te vroeg stopt met branden. Hij gaat blijkbaar in beveiliging als hij aan zijn minimale modulatie van 17% zit en waarna de aanvoer temperatuur stijgt van de ingestelde 60°C naar 65°C. Dan gaat hij uit tot de aanvoer/retour temperaturen voldoende zijn gezakt. En dan gaat hij terug aan.

    Ik stel mij vooral de vraag of dit (vroegtijdig in beveiliging gaan) schadelijk is voor de cv-ketel?
    Anders moet ik misschien altijd een radiator open laten staan zodat er meer afname is (maar onnodig energie verbruik)
     

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #7
    de afname van de radiatoren is minder dan het kleinste vermogen wat de ketel kan leveren, dit geeft u zelf al aan door modulatie 17% waarbij de temperatuur nog stijgt.
    De ketel detecteert dat hij boven zn maximale temperatuur komt en schakelt in een branderstop gevolgt door nadraaien over cv, mocht er warmtevraag blijven zal de ketel weer ontsteken.
    Dit is inderdaad pendelen en is te voorkomen door te zorgen dat de ketel zn warmte kwijt kan hetzij via afkoeling door de radiatoren of door het toepassen van een buffervat waar de ketel zn warmte kwijt kan.
    Nu is het zo dat je altijd een punt bereikt bij een x buitentemperatuur met een x aan warmtebehoefte dat de ketel te groot is om zn vermogen kwijt te kunnen maar dit is opzich geen probleem en zal zich maar een korte periode voor kunnen doen.
     
    • Like
    Waarderingen: grote kluns

    grote kluns

    • #8
    Bedankt voor uw antwoord.

    Nu ben ik ook gerust dat dit pendelen als "normaal" beschouwd kan worden.

    :prima::love:
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu