Is dit asbest? Houten schotten zolder

J1204

  • #1
Hallo, voor het isoleren van mijn zolder moet ik een aantal houten schotten verwijderen die aan het eind van mijn hellend dak zitten, van dak naar vloer.

Ik vroeg me af of dit asbest is, wat denken jullie?

Huis is uit 1964, deze houten platen ook.

Mvg

20221006_133948.jpg
20221006_133943.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hardboard
 

J1204

  • #3
@Rola bedankt, heb ze inmiddeld verwijderd en afgevoerd. Achter de schotten kwam ik dit tegen (naast een hoop vogelpoep en halve vogelnesten :?):

20221007_152004.jpg


Neem aan dat die platen onder de balken het plafond van de onderliggende slaapkamer is? Het brand in ieder geval heel erg goed, ik heb een afgebroken stukje kunnen vinden, neem aan dat ik me hier geen zorgen verder over hoef te maken?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Waarschijnlijk standaard zachtboard. Tzt zou ik deze plafonds vervangen door gipsplaten. Maar isoleren zal nu meer prioriteit hebben. Denk bij het isoleren wel aan het aanbrengen van een goede gesloten damprem aan de warme zijde. Juist dit soort plaatsen (bij de dakvoet) zijn gevoelig voor transport van lucht.
 
  • Like
Waarderingen: J1204

J1204

  • #5
@Walker bedankt voor je reactie. Mijn huis heeft overal in elke ruimte al mooie gipsplaten aan de onderkant, ik denk dat ze gewoon tegen het zachtboard gemonteerd zijn? (Is dit raar?)

Mijn zolder wordt geïsoleerd door een isolatie specialist met kant en klare PIF, wat gewoon direct op het houten dakbeschot wordt gemonteerd. Heeft verder ook geen afwerking nodig zei de beste meneer. PIF was ook de beste keuze volgens hem, isoleert het beste. RD waarde 4,57 en RC waarde 4,79 staat op de offerte. Heb er verder weinig verstand van.

Maak me trouwens alleen wel zorgen over de levensgrote kieren tussen de piepschuim strookjes die je op de foto ziet, je kijkt zo naar buiten. Dit heeft denk ik nog nadere aandacht nodig. Eventueel nog tips hiervoor?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
PIF is een beetje een 'wunderwaffe' waarvan de claims qua isolatiewaarde nergens bewezen worden (ze hebben ook geen keurmerken als KOMO). In de kruipruimte kom er daar nog wel mee weg; dan heb je dezelfde werking als de luchtzakken van dat bekende oranje bedrijf. Voor wanden en plafonds zou ik het persoonlijk alleen gebruiken als dampdichte laag over een andere laag isolatie. Maar goed, dat is een andere discussie.

Die kieren kun je eventueel volstoppen met steenwol. Luchtdicht maken hoeft niet per se, aangezien je aan de binnenkant een dichte laag krijgt.
 

J1204

  • #7
Lekker dan, ik voel me gelijk belazerd. Het is overigens wel een gerenomeerd isolatiebedrijf met goede recensies, maarja.

Ik denk dat ze sowieso aan die kieren niets doen want dat is geen onderdeel van mijn dak, maar de gevel. Na dak isolatie zitten die kieren er nogsteeds dus neem ik aan....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu