Inzethaard rookkap

Remco-

  • #1
Ik heb een uitdaging. In de woning die we gekocht hebben zit een openhaard, origineel uit de jaren 70. Het is een hoekhaard. De afmetingen zijn ideaal, er past zo een inzethaard in. Maar er zijn wel twee aandachtspunten:

1.) Er ligt een stalen hoeklijn in om het metselwerk te dragen. In de installatiehandleiding van de haard die ik wil plaatsen (Wanders S75 hoek) staat dat er tenminste 50 cm afstand moet zijn van dragende stalen constuctiedelen. Dat vind ik overigens niet terug bij andere soortgelijke haarden. Is dat echt een probleem? Er zal toch altijd een hoeklijn moeten zitten, dus dan zou je nooit een hoek inzethaard kunnen plaatsen?

2.) De opbouw is van onder naar boven: stookbodem (los, kan zo weg), rookkap met klep, asbestpijp naar het dak. De rookkap staat op de hoeklijn. Daar zit het probleem: de opening is te smal voor de RVS flex die ik er door wil trekken tot het dak. Ik kan niet goed zien van wat voor materiaal dit is.

Enkele foto's:

Overzicht:
IMG_20210812_182607104_HDR.jpg


De hoeklijn:
IMG_20210812_182648390_HDR.jpg


Zicht naar boven met de te smalle rookkap. Aan de achterkant loopt de achterwand door. Dat zie je hier. Dat lijkt een beetje op een remplaat zoals in een kachel zit.
IMG_20210812_182633769.jpg


Kan iemand mij vertellen hoe dit soort haarden in elkaar zitten? Het materiaal van de achterwand lijkt me niet asbesthoudend? Eerder keramisch? De rookkap lijkt te rusten op de hoeklijn. De asbestpijp lijkt er niet op te rusten.

Wat is wijsheid? De achterwand van de haard uitbreken om zo de opening groot genoeg te maken? Dus inclusief de "remplaat". Is daar gevaar voor asbest?
 
Laatst bewerkt:

Remco-

  • #2
Mocht iemand dit later nog eens aantreffen, ik heb het materiaal laten onderzoeken op asbest. Dat is niet aangetroffen. De achterwand kan er dus uit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bedankt voor de melding.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu