Inzethaard plaatsen tips, afwerking

Srb12

  • #1
Hallo,

momenteel hebben we een open haard bij onze zithoek en daar willen we graag een houtkachel plaatsen:Nu weet ik dat er voor deze toepassing inzethaarden zijn.

We hebben de Wanders basic 60 op het oog - nog niet gekocht.


Die haard past op die plek, maar aan de zijkanten blijft dan wat ruimte over en met name erboven. Hoe kan ik dit het beste oplossen? Ik zit te denken aan een omlijsting, maar ben er nog niet over uit wat voor materiaal het dan zou moeten worden en hoe ik dat dan netjes kan doen.

Verder, de ruimte aan de achterkant, moet ik daar nog wat plaatsen, isolatiewol oid, of kan ik dat leeg laten?

Ik heb gezien dat ik al een dubbelwandige pijp naar boven heb, ik neem aan dat ik dat gewoon met een verloopstuk (maten zijn anders) aan kan sluiten?

Alvast bedankt voor de info.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Bij sommige inzethaarden zijn ook andere [grotere lijsten te krijgen]maar je zou ook een metalen roset kunnen plaatsen.meestal is het het mooist om de kachel zo hoog mogelijk te plaatsen ,als dit kan met de pijpaansluitig, die met deze kachels van binnenuit geplaatst kunnen worden. kijk ook even naar het dubbelwandig wat er in zit ,is dit ouder[gegalvaniseerd] aan de buitenkant dan kan dit niet de temperatuur aan van een gesloten houtkachelzorg wel voor een goede verbinding[aansluiten voorbij het verloop van de haard?.
 

Srb12

  • #3
Met de ruimte erboven doel ik eigenlijk op de ruimte tussen de kachel en de boog van de schouw, te zien als je er vóór staat. En verder de ruimtes aan de zij-/onderkant. Vooraanzicht, weergegeven in rood:Een rozet is verder niet nodig volgens mij, omdat de aansluiting van het rookkanaal in de schouw zit, dus dat zie je verder toch niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De mod had het topic hierheen verplaatst omdat uw vraag hier het best tot z'n recht komt. :wink:
 

Srb12

  • #5
Niemand?

Ik denk nog na over een omlijsting, maar ben er nog niet over uit wat voor materiaal het dan zou moeten worden en hoe ik dat dan netjes kan doen.

Wat ik nu in mijn hoofd heb is om de omlijsting tussen de opening in te laten vallen. Een centimeter of vijf dieper liggend. Zoiets:Ik denk dat dat dan van een grijs plaatstaal moet gaan worden, net als van de meeste houtkachels. Wie weet wat voor materiaal dat is?

En moet/kan dat ook afgekit worden?

Verder, de ruimte erachter, moet ik daar nog wat plaatsen, isolatiewol oid, of kan ik dat leeg laten? Het lijkt me wat zonde als je de muur achter de kachel gaat verwarmen.

Ik zie veel inzethaarden met elektromotoren, is dat aan te raden of is natuurlijke convectie voldoende?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu