Intergas XTreme 36 met 2 groepen. Para 5.1.4 in handleiding

Dutchbird737

  • #1
Aangezien ik gebruik wil maken van de regeling met 2 thermostaten zoals beschreven in paragraaf 5.1.4 van de installatiehandleiding die ik kreeg bij mijn XTreme 36 heb ik net als in het afgebeelde schema een afsluiter (Honeywell VC4013) opgenomen. Daarnaast heb ik de optionele connector X12 gekocht zodat ik een 2e thermostaat (beide opentherm) kan aansluiten. So far so good, het systeem reageert op beide thermostaten.

Het probleem is echter dat ongeacht welke thermostaat een warmtevraag afgeeft, de elektrische afsluiter (B in het schema) wordt geopend en daarmee dus volslagen zinloos wordt. De afsluiter is alleen dicht als geen van de thermostaten een warmtevraag heeft of als er warm water wordt gebruikt (of na wijzigen van paramater 81 precies andersom).

Wie kan uitleggen wat het idee achter paragraaf 5.1.4 is als de afsluitklep voor beide groepen wordt geopend (of afgesloten, na wijzigen van parameter 81)? Het hele idee is toch juist dat als alleen groep “Z1
 

Marcn88

  • #2


Zie hier de parameter instellingen voor de lt en ht zone
 

Dutchbird737

  • #3
Beste Marc,

Bedankt voor het schema. Enig idee hoe ik aan die pdf kan komen?
Zo te zien mis ik in ieder geval de aanlegsensor (=aanlegthermostaat?).

Weet je toevallig welke aanlegsensor bij deze ketel past?

Nogmaals dank!
 

Marcn88

  • #4
Is een standaard sensor vd intergas dezelfde sensor wordt gebruikt voor uitstroom ww en de zonneboilerset
 

Dutchbird737

  • #5
Ja, gevonden inmiddels, net als de volledige PDF. Heel erg bedankt voor het in de goede richting sturen!
 

Dutchbird737

  • #6
@Marcn88: inmiddels heb ik het draaiende, alleen morgen nog even de sensor installeren, die moest besteld worden. Klep doet nu iig wat hij moet doen :)
Ik heb alleen nog een vraagje over de parameters. Hiervan heb ik helaas geen tabel oid, dus ik moet van het voorbeeld op pagina 4 van de handleiding af gaan. In dit voorbeeld hebben ze 1 opentherm en 1 aan/uit thermostaat. Ik heb 2x opentherm. Moet ik dan nog steeds P35 op 0 zetten?

Hopelijk weet je het antwoord. Alvast bedankt weer.

Enig idee waar een uitgebreide tabel met alle parameters te vinden is?
 

Marcel1313

  • #7
Hier heb ik wat aan! Mijn installateur weet denk gewoon niet van de mogelijkheden op de xtreme 36. Maar nu heb ik nog 1 vraag waar ik nergens het antwoord op kan vinden. Waarom mag het geen vloerverwarming met eigen pomp zijn? Dit hebben wij en vind het dus erg jammer dat ik dan geen gebruik zou kunnen maken van de lt ht functie. Of is er toch een manier?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
In lt/ht bedrijf zorgt de circulatiepomp in de ketel zelf voor de circulatie door de groepen. De driewegklep bepaalt welke van de twee groepen er water krijgt. Bij levering van water aan de LT groep is het water van de CV ketel al op de temperatuur zoals in de vloer zou moeten. Dat mag niet meer gemengd worden in een mengverdeler met pomp, maar moet rechtstreeks via "domme" verdelers door de vloerslangen gepompt worden.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Marcel1313

  • #9
Bedankt Krunnie!

Duidelijk verhaal.

Nu hebben wij dus al een vloerverwarming met pomp en mengverdeler. Dus dan valt het lt ht zone dus af. Of is er misschien een andere mogelijkheid. Door anders aansluiten of iets dergelijks?
Onze installateur had het over een 2 zone systeem waarbij je met de thermostaat boven(radiatoren) en de thermostaat beneden(vloerverwarming )ieder een klep kan schakelen. Maar dan heeft je thermostaat dus contact met een klep en niet met de cv ketel, waardoor het open therm/ het modulerend stoken niets meer doet, toch?
Hoe zouden jullie dit aansluiten, dat je en comfort, maar daarbij energiebewust bezig ben.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
De basis van energiezuinig stoken met een HR ketel is dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is. Hoe lager die temperatuur, deste meer warmte er onttrokken kan worden uit het condenserende water in het rookgas. Er staat een mooi tabelletje op Wikipedia.

Het zonekleppen voorstel van de installateur doet daar niet zoveel aan. Dan is bijna hetzelfde als gebruik maken van de HT/LT mogelijkheid van de ketel en de LT temperatuur wat hoger instellen zodat je met een mengverdeler toch nog een goede temperatuur in de vloer krijgt. Het enige voordeel van twee zonekleppen is dat je warm CV water naar beide zones tegelijk kunt sturen.
 

Marcel1313

  • #11
Bedankt Krunnie!

Best moeilijk allemaal, als je er normaal nooit mee te maken hebt. Maar bedoel je dat ik de lt/ht zones dan wel kan gebruiken als de low temp wat hoger ingesteld staat en dan icm met onze vloerverwarming met pomp en mengverdeler?

Of moet het echt een zone systeem zijn met geschakelde kleppen?

Ik zou graag het modulerende willen gebruiken. Maar lees nu ook dat moderne cv ketels uit zichzelf moduleren, klopt dat? dus moduleren zonder open therm thermostaat?
 

Blihi

  • #12
Dutchbird737 schreef:
Ja, gevonden inmiddels, net als de volledige PDF. Heel erg bedankt voor het in de goede richting sturen!
Kun je de volledige PDF delen, eventueel prive? Ik kan die PDF echt helemaal nergens vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu