Intergas kombi kompakt hr22 ventilator

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Hallo,

Mijn Intergas kk hr22 uit 2003 resoneert de laatste tijd behoorlijk en dan vooral op vollast. De ventilator lijkt de oorzaak te zijn. De rubbers waar de ventilator in opgehangen is, zijn aan het vergaan. Het gaat om de onderste rubbers. Dus de rubbers die tussen ventilatorhuis en het andere rubber inzitten.





De grondplaat van de ventilatormotor is hierdoor niet meer strak opgesloten tussen de rubbers. Bij hogere toerentallen kan deze dus gaan resoneren. Er is in het verleden ook al eens een steunveer geplaatst zo blijkt.

Ik overweeg de ventilator uit elkaar te halen en de rubbers te vervangen. Heeft iemand toevallig ervaring met het uit elkaar halen van dit type ventilator en is dit te doen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Als ik een Intergas voor resoneren dan denk ik als eerste aan de gas lucht afstelling. Wanneer is de ketel voor het laatst afgesteld?
 

Freekcv

  • #3
Ik sluit me aan bij ingmar
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Afstellen is een jaar of vier geleden voor het laatst gebeurd. Ketel brand maar weinig, ik verstook ongeveer 450m3 per jaar. Overigens is de ketel verder wel regelmatig schoongemaakt.

Bij resoneren denk je inderdaad als eerste aan de afstelling. De resonantie zit er alleen ook in als het gas er vanaf is en alleen de ventilator draait.

Nu helpt het ook niet mee dat de ketel op een wand van de leidingsschacht is gemonteerd. Dit wandje heeft eigenlijk ook te weinig massa, waardoor het geheel als klankkast werkt.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
OOK al brand je ketel maar weinig gedegen onderhoud is een PRE. jaarlijks controleren van afstelling CO, CO2 en O2. Controle ontsteek/ionisatie, reinigen brandercompartiment, reinigen sifon en vervangen pakking branderhuis. Kleine opsomming van de jaarlijks verplichte werkzaamheden.

Mensen laat nu eens een keer de cv ketels onderhouden zoals het hoort en volgens opgave van de fabrikant!
Of de ketel nu veel of weinig brand. Storingen en klachten als dit hadden tijdens het onderhoud naar voren gekomen.

John
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Beste loodgieter,

Ik weet niet waar je vandaan haalt dat de ketel slecht onderhouden zou zijn. Toestel wordt een keer per jaar gereinigd en dan vervang ik ook altijd de pakkingen etc. Veel werk is dat overigens niet, want zoveel vervuiling zit er meestal niet in.

Menig door een professional onderhouden ketel is er slechter aan toe. Enige wat ik niet kan omdat ik het gereedschap niet heb, dat is afstellen. Als een ketel na elke 400 m3 gas opnieuw moet worden afgesteld, dan is het een waardeloos apparaat. Bij een gemiddeld huishouden gaat er 2000 m3 op jaarbasis doorheen, dus of ik dan zo nalatig ben om niet jaarlijks de branderdruk te laten afstellen?

Probleem zit hier niet in de afstelling. Het is de ventilator zelf die resoneert. Dat is ook voelbaar aan de grondplaat. Het geluid is ook veel minder aanwezig dan het tuba geluid dat wel eens wordt beschreven als de afstelling niet goed is.
 

Freekcv

  • #7
Goed onderhoud kan alleen gedaan worden als de ketel ook afgesteld word. Anders heeft het onderhoud geen toegevoegde waarden voor u veiligheid. Maar als u er overtuigd van bent dat het de ventilator is, vervang deze dan gewoon. Ga niet lopen modderen met nieuwe rubbertjes. Als hij in onbalance draait, hebben de rubbertjes gewoon geen nut meer.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
HEB JIJ EEN RENDEMENTSMETER DAN????

dus afstellen is er niet bij na 4 jaar draaien word het tijd voor een juist uitgevoerde onderhoudbeurt! zou zegge lees de gebruiksaanwijzing eens even door pagina 38 denk dat dit nog nooit is gedaan bij uw ketel. En pagina 37 paraaf 3!

NEE dus belabert onderhoud punt UIT.

John
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Gezellig hier.

Ik stel enkel de vraag of iemand ervaring heeft met het uit elkaar halen van deze ventilator. ik zit dus niet te wachten op allerlei verwijten over het al dan niet onderhoud uit laten voeren door een bedrijf.

Beste loodgieter, ik weet niet waardoor je zo gefrustreerd bent (wellicht heb je wat weinig werk, dat kan maar zo als je ook zo onbeschoft richting je klanten reageert), maar het is in ieder geval niet goed voor je hart.

Ik ga nog maar eens even aan rommelen met die ventilator. Dat gaat helemaal goed komen.
 

Marcn88

  • #10
Scheelt vanaf 2018 zijn deze praktijken wel voorbij dmv wetswijzigingen waaraan iedere cv monteur moet voldoen met verplicht keurmerk hopelijk springen de verzekeraars hier op in en gaan ze eisen dat er 1xin de 2jr een inspectierapport is anders weg verzekering
maar voor uw probleem vervang de ventilator
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Dat is nog maar de vraag of een keurmerk zaligmakend is. Op papier klinkt het leuk, maar of de kwaliteit van de aangeboden diensten er beter van wordt? Ik betwijfel het.

Ik ben zelf ook werkzaam in een sector waar veel gereguleerd wordt en het is toch echt meer voor de buitenwacht dan dat er daadwerkelijk naar gehandeld wordt.

Maar goed, ik ben van huis uit opgegroeid met het repareren van zaken. Mijn vader heeft nog steeds een revisiebedrijf. Een ventilator weggooien omdat er een paar rubbertjes verrot zijn, gaat mij wat te ver. Daar bedenk ik gewoon een passende oplossing voor, die ook nog eens verantwoord is.
 

Freekcv

  • #12
Ik probeer het nog eens uit te leggen: als u een band van een auto laat vervangen, dan word deze met velg uitgelood op een speciale machine. Dit is met u ventilator ook gedaan. Hier zitten metalen krammen op. Als een wiel niet goed uitgelood ( gebalanceerd ) is, kunt u de draagarm rubbers wel vervangen omdat ze slechter worden. Maar u bijzonder oncomfortabel rijden. Helaas heeft u deze machine niet... En de gemiddelde installateur ook niet. Vervangen is dus de beste remedie. En een jong gebruikte is vast wel te vinden op marktplaats voor een paar tientjes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik denk dat Mn22 het wel begrepen heeft, zeker nadat iedereen over elkaar heen valt met kritiek.

Er valt van alle kanten weinig meer aan toe te voegen, een slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu