Instellen momentsleutel

Kasperjan

  • #1
Beste mensen, ik heb een momentsleutel ( tot 210nm) . Het is er zo’n eentje die je de kop niet kost en onder vele merknamen verkocht wordt. Nu heb een een vraag over het instellen. In de manual maar ook op Yt, staat steeds dat je de handle draait top op bv 122 nm (streepje op de steel) en dan staat de fijn afstelling op 0. Vervolgens kan je bv 6 streepjes doordraaien om 128nm te krijgen. Wel nu, ik kan de rand van de handle natuurlijk netjes tot streepje 122nm draaien maar dan staat de handle nooit op 0. Stel hij staat op 3, ik kan dan natuurlijk door draaien tot 9 (dus ook plus 6) alleen niet vanaf 0 gerekend maar vanaf 6. Is mijn momentsleutel een prul of is het normaal dat ik de fijn afstelling niet precies op 0 kan krijgen, bij de vaste steepjes waarden on de steel?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Ik weet niet wat je vast probeert te draaien maar als er 120nm gevraagd wordt maakt een paar nm meer of minder echt niet uit hoor.

Zat mensen die hun autobanden gewoon op gevoel aandraaien, en als je dat een beetje hebt gaat dat ook prima. Zou me er niet te druk om maken.

Ervaring met die fijnafstelling hen ik niet. Heeft die van mij volgens mij niet.
 

Hharbers

  • #3

hier wordt het uitgelegd

maar zoals Job_04 al zegt bij een cheap ,momentsleutel is nauwkeurigheid toch al niet zo groot dus ik zou me niet druk maken op paar nm meer of minder
 

Kasperjan

  • #4
beste Hhalbers, dat is precies wat ik bedoel, in het filmpje en andere yt filmpjes lijnt de 0 van de fijn afstelling precies op met bv de 100 (filmpje) op de steel. Bij mijn momentsleutel is het nooit precies de 0 welke oplijnt met de vaste waarders op de steel. Misschien zit mn draaihandle / fijnafstemming niet goed op de momentsleutel. Zou hem los kunnen halen en eens opnieuw er op zetten. De vraag is dus als ik de rand van de draai handel precies oplijn met een waarde op de steel, maar mn fijn afstelling staat dan toevallig op bv de 5, heb ik dan de toch het moment van de vaste waarde op de steel, of toch die bv plus 5?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb zo'n goedkoop ding gehad. De fijnafstelling klopt prima. Als je doordraait, kom je vanzelf het volgende gegeven getal tegen. De interval komt overeen. Maar dat laat hij in het filmpje ook precies zien. Je kan de draaihendel niet onafhankelijk van de fijnafstelling bedienen.

Plaats anders een (detail)foto van wat je bedoeld.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Een vrij goede momentsleutel heeft een nauwkeurigheid van zon 3% uit mijn hoofd, als hij geijkt uit de fabriek komt. Bij een moment van 120 Nm dus tussen de 116 Nm en 124 Nm. Na gebruik wordt dit alleen maar minder nauwkeurig. die laatste 5 van de fijnafstelling kan daar ook nog wel bij.

Geen idee welk moment je nu dus rekening mee moet houden. Je zou om je heen kunnen kijken of iemand een momentsleutel heeft die je meer vertrouwd, en dan een bout aandraaien en hiermee jouw sleutel "ijken". Maar nogmaals, het komt allemaal zo nauw niet. Ik zou me er niet druk om maken.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #7
Hier laten ze zien hoe je een momentsleutel kalibreert:
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Je kan de momenten gewoon met een bagageweger controleren in M/kg
Sleutelvierkant in de bankschroef, de lus om het handvat en trekken tot de momentsleutel klikt en dan is er een gewicht dat afleesbaar is en moet corresponderen met het ingestelde moment!
Dat is dan het aanhaalmoment van die moment sleutel, met een wissel tabel kan je het dan in andere grootheden vergelijken als New/mrt enz enz.

Die digitale bagage wegers zijn vrij nauwkeurig vaak met geheugen, maar het kan ook met een oude Luns
Je moet bij hogere instellingen wel behoorlijk trekken, dus wel eerst spek eten of zo.

Vr Gr
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
10
5
10
5
32
9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu