Instellen ketel en vloerverwarming

Speciesxx

  • #1
Hoi allen,

we hebben pas een huis gekocht. Daar hebben we in de woonkamer en in de keuken vloerverwarming met 3 groepen. Tevens hebben we in deze ruimte radiatoren hangen.

Op zolder hangt onze ketel uit 2015, merk Nefit Trendline, HRC 25/CW4 II. Als thermostat gebruiken we de Honeywell Chronotherm 4 (niet opentherm zover ik weet).

Boven hebben we radiatoren, maar momenteel enkel op de badkamer een beetje open.

Nu ben ik bezig deze af te stellen, maar volgens mij is het nog niet helemaal optimaal. Wat ik al gedaan heb is het volgende:

CV
Max temperatuur: van max naar 60
Eco stand pomp: van nee naar ja
Nadraaien pomp: 1 minuut

Vloerverwarming
Max temperatuur: 45 graden
Pompsnelheid: standje 3, 70w
Thermostaat: overdag 19.5, snachts 17.5


Nu valt me het volgende op.
- de thermostat (en dus ook ketel) springt diverse malen aan en uit tijdens het stoken smorgens van 18 naar 19.5 graad (is dit het zogenaamde pendelen?) Elke keer aanspringen duurt ongeveer 5-10 mins, dan weer even niets). Betekent dit dat de ketel te hard brand en z'n warmte niet kwijt kan? Dacht dat de ketel modulerend was, en dat dit vanzelf gaat? Of dien ik het vermogen te verlagen?

- radiatoren in de woonkamer, op welke stand zet ik deze? Momenteel hebben we deze half open staan

- pomp van de VW staat voor mn gevoel erg hoog, namelijk op 70W. Wat heeft het voor gevolg als ik deze verlaag?


Wat ik lees her en der is het meest energie zuinige dat de ketel in zo'n lang mogelijke sessie blijft stoken. Maar hoe regel je dat, en is dat in mijn situatie uberhaupt te regelen?

Waar begin ik? :)

p.s. de bovenstaade instellingen heb ik gisteren pas gedaan. Heeft mijn ketel paar dagen nodig om te 'leren' ?
Thanks alvast.

Edit: ik zie dat de ketel stookt rond de 45 graden, retour is 40 graden, ketel schakelt uit. Even later schakelt de ketel op, stookt naar de 57-58 graden en stopt er dan weer mee. Terwijl de retour pas 43-44 graden is geworden. En dit elke uur een paar keer. Vreemd toch?
Zou dit aan de Chronotherm thermostat kunnen liggen? Ik lees dat deze smorgens een hogere temperatuur vraag faken om comfort te bevorderen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Speciesxx schreef:
Zou dit aan de Chronotherm thermostat kunnen liggen? Ik lees dat deze smorgens een hogere temperatuur vraag faken om comfort te bevorderen.
De Chronotherm IV faket niets. Hij heeft alleen de (standaard zo ingestelde) 'opdracht' om het huis op de ingestelde tijd op de gewenste temperatuur te brengen. Daarom laat ie de ketel eerder beginnen met verwarmen. Hoeveel eerder ie dat doet is afhankelijk van de 'ervaring' met de vorige dagen: het apparaat heeft een leercurve. Ik heb er zelf een en dat werkt i.h.a. erg goed (CV met gewone radiatoren, geen vloerverwarming).

Die leercurve heet in de installateurshandleiding: "Adaptieve intelligente regeneratie-regeling" en kan indien gewenst via het installateursmenu uitgezet worden. Dan begint het verwarmen pas op de ingestelde tijd. Indien gewenst is er installateurshandleiding te vinden door te googelen met "chronotherm IV installateursmenu".

De overige vragen kan ik niet beantwoorden, dat is iets voor de vakmannen. Ik denk dat iets van 'inregelen van het systeem' is. :wink:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Eigenlijk is het beter om een modulerende thermostaat te nemen, die kan namelijk de ketel op een laag pitje laten branden.

De Chronotherm 4 zet de ketel enkel aan of uit. De ketel gaat dan branden op het maximaal ingestelde vermogen, tot hij de maximaal ingestelde temperatuur haalt. Als hij die haalt gaat hij moduleren om constant die temperatuur te leveren.

Wat een modulerende thermostaat doet is een vraagtemperatuur sturen naar de ketel. Dus je ketel staat op maximaal 50 en de thermostaat vraagt dan 40. De ketel zal dan stoken naar 40 graden, en moduleren om daar te blijven.
 

Speciesxx

  • #4
Modulerende thermostaat klinkt inderdaad goed. Dus die vertelt mijn ketel dan om minder hard te stoken als het ware?

Moet ik nog ergens op letten bij de aanschaf van zo'n thermostaat? Wellicht even Nefit contacteren welke dat compatible zijn met de ketel?

Zat zelf te denken aan de modulerende versie vande chronotherm, of Toon.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Ik zou bij een Nefit ketel altijd kiezen voor een Nefit thermostaat. Dat betekend dus een thermostaat uit de moduline serie, of de nefit easy thermostaat als je hem met je telefoon wilt bedienen.
 

Speciesxx

  • #6
Thanks, ik heb al even rondgekeken. Ik ga voor de Nefit Moduline 300. Eerst kijken wat die doet, en dan eens kijken wat er gebeurd.

Verder buizen op zolder en kelder isoleren.

Vind gebruik van 300 kuub op 6 weken fors voor 50m2 woonkamer en keuken (en badkamer) in een geisoleerd huis uit 1950 (dubbel glas, vloer is geisoleerd, spouw, dak)
 

Bernhard

  • #7
Dat gaat met een nieuwe thermostaat niet lukken.
Met de standaard instellingen gaat het helemaal vanzelf goed.
Het systeem zorgt ervoor dat de productie van de warmte, het transport van de warmte en de afgifte van de warmte optimaal verloopt.
De fouten in een CV-systeem zijn:
- onvoldoende transport van de warmte
- geen goede verdeling van de warmte
- te kleine radiatoren en of vloerverwarming
- pomp vloerverwarming te laag toerental
- watertemperatuur te laag ingesteld
Het begrenzen van de keteltemperatuur is niet nodig.
Dat zorgt voor het pendelen van de ketel.
Bij een CV-systeem met de juiste componenten en de afstemming op elkaar zal de benodigde watertemperatuur automatisch geregeld worden. De benodigde watertemperatuur is afhankelijk van de belasting (weersomstandigheden).
Het stoken met een lage watertemperatuur wordt bepaald door de warmteafnemers (de radiatoren). Grote radiatoren is lage watertemperatuur.
Een modulerende thermostaat zal een foute CV-installatie niet repareren. bernhard
 

Speciesxx

  • #8
Thanks. Wat stel je voor als oplossing?

Ketel temp terug zetten?
Eco stand pomp weer uit?
Radiatoren vol open op benedenverdieping (naast VW)


Ik dacht juist dat de temp verlagen voor beter / lager verbruik zorgt. Of begrijp ik dat verkeerd?
Oftewel alles overlaten aan de modulerende ketel en thermostaat (?)

Zijn er dan nog mogelijkheden om het verbruik te verlagen?
 

Bernhard

  • #9
A keteltemp hoger zetten, indien nodig steeds een beetje hoger.
B Eco standpomp moet ik uitzoeken, kan je ook proberen
C nee alle radiatoren moeten worden afgesteld op de samenwerking met de VV
D ketel zal gedurende de opwarmperiode in de ochtend naar een hogere temp stoken, afhankelijk van het jaar getijde van kort tot iets langer. De ketel zal minder pendelen.
Ik denk dat het beter is om de installatie op een basis temperatuur in te stellen. BV 25grd, de juiste waarde aanpassen aan omstandigheden en het jaargetijde. dat kan met een thermostaat op de aanvoerleiding of in het ketelprogramma. De bedoeling is dat de watertemperatuur dan niet lager komt dan deze temperatuur.
Het afstellen van de radiatoren in de woonkamer is zeker nodig.
bernhard
 

Speciesxx

  • #10
Bedankt voor de reacties.

Het pendelen van de ketel lijkt verleden tijd. Ik heb de Nefit 300 hangen nu, die is modulerend.

Wat me wel opvalt is dat er te lang doorgestookt wordt. De ingestelde temp is 19.5 en er wordt doorgestookt naar 20. Het voelt in de woonkamer zelfs warmer aan (net iets te warm). Dat komt wellicht omdat tijdens het stoken de lucht temp hoger ligt (vooral door de radiatoren) ?
Ik heb de PID terug gezet van 1 naar 2, eens kijken hoe dat gaat.
Of is dit normal gedrag van een thermostaat, 's morgens doorstoken? In dat geval zet ik het programma op 19. En dan later in de ochtend / middag op 19.5

Verder ga ik kijken of ik de radiatoren in de woonkamer kan inregelen. Hier zit een thermostat knop op. Is het daarmee altijd mogelijk deze in te regelen?


Verder is de ketel temp 60, en de retour 50. De VW staat max op 45 graden. De retour temp zou iets lager mogen nog, juist? Dus dat kan ik bereiken met het inregelen van de radiatoren als ik het juist begrijp.

Is er verder een delta T waar ik naar op zoek ben? Dacht dat 20 graden de vuistregel is? Dan zou ik de radiator moeten inregelen op 40 retour. En de VW ook iets inregelen.

Tijd om een thermometer te kopen :).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Delta t van 10 graden bij een aanvoer van 60 is prima. Let wel, op de radiator. Ik denk dat dat nu minder is.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Kijk ook eens even of er een shunt (by-pass) in de installatie aanwezig is als je overal thermostaatkranen hebt.

De cv temperatuur kun je wel het best rond de 55-60 graden proberen te krijgen dan zitten je rookgassen namelijk rond het dauwpunt en dat is nou net het HR van een hr ketel.

John
 

Speciesxx

  • #13
Hoi allen, ik ben alweer een poosje aan het meten. Vanaf 10 nov 2016 over heel 2016 gemiddeld 0.376 m3 per graaddag gehaald.

Wat me op[valt is de dagen 26-12 t/m 30-12. Daar is mijn verbruik onder de 0.3
Maar geen idee waarom. Volgens mij heb ik rond die tijd mijn Nefit 300 opgehangen met 19.5 graden als instelling 's morgens met opstoken. Toen werd er te ver doorgestookt (tot 20, soms 20.5).
Kan het zijn dat dat toch zuiniger is dan in kleinere stapjes opstoken? Of kan dit ook puur zon en wind zijn en is het louter toeval?

Vanaf 2 januari heb ik de thermostaat 's morgens op 18.5 gezet, en dan 2 uurtjes later op 19. Met de hand zetten we deze overdag, indien nodig, op 19.5. Nu is het gemiddelde verbruik 0.346
Ik wil dit nog een weekje verder aankijken. Dan wellicht nog eens met de 19.0 of 19.5 in de ochtend proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu