Inkorten bestaande waterleiding met kraan

Rits

  • #1
Hallo allemaal,

In de bijkeuken loopt momenteel een waterleiding vanuit de grond, langs de muur omhoog, waar ie uitmondt bij een waterkraan. Deze kraan staat op 129 cm hoogte op de muur. Zie foto:



Aangezien er straks een keukenblad tegen de muur komt op 90 cm hoogte, wil ik de waterkraan en stopcontact tot onder die 90 cm brengen zodat alles uit het zicht is.

Nu is mijn vraag... kan ik de waterleiding inkorten tot 80-85 cm?
De wasmachine is nl. aangesloten op deze leiding. Heeft dat effect op de werking van de wasmachine? 'k Heb ooit een blauwe maandag natuurkunde gehad, wet van de korresponderende vaten en zo. Of is dat geen probleem? De wateraanvoer in de wasmachine zit op 76 cm van de grond.

Als het inkorten geen probleem is.... hoe kan ik dit het beste doen? Ik zit de denken aan een stuk ervantussen de zagen en dan het bovenste stuk weer aan het onderste stuk vastmaken met een knelkoppeling. ('k ben niet zo bedreven in solderen en zo, dus lijkt me dit het makkelijkste) Of zijn er betere/gemakkelijkere/verstandigere manieren?

Alvast erg bedankt voor jullie reactie. :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kort jij die leiding maar rustig in hoor.

De wet van de communicerende vaten geldt niet voor leidingen waar druk op staat!

De meest eenvoudige manier is inkorten tot het punt waar je de kraan wilt hebben en een nieuwe muurplaat (eventueel met knelkoppeling) plaatsen. Wel de verf van de leiding afschrapen, maar maak geen lelijke krassen in het koper op de plek waar de koppeling komt.

Omdat er een dubbele kraan moet komen zou ik van de gelegenheid gebruik maken om de leiding even op te splitsen met een T-stukje, en dan twee muurplaten te plaatsen. Dan zit een en ander meteen wat beter. :wink:

PS. Korresponderende vaten, sturen die mailtjes naar elkaar? :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #3
Kan prima, punt is dat de leiding behoorlijk ingeverfd is. Dat geeft problemen bij de knelkoppeling. Dus liever goed schoonschuren en een sok solderen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer de leiding goed schoongeschuurd is mag er toch ook een knelkoppeling op :wink:
 

Fiesiekus

  • #5
Tuurlijk, en de lekkage via de schuursporen neem je op de koop toe.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Even voor de duidelijkheid, koperen pijp schuren doe je dus niet in de lengterichting van de pijp maar overdwars door het schuurlinnen tussen de vingers en de pijp door te trekken of door het schuurlinnen dwars op de pijp heen en weer te halen.
Gebruik altijd schuurlinnen en geen gewoon schuurpapier, schuurlinnen is er voor gemaakt.

Ook bij schuursporen van schuurlinnen in de lengterichting lekt een knelkoppeling niet door de flexibiliteit van het koper en de knelring.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu