Ingemetseld beldraad vervangen?

eezacque

  • #1
Bij het vervangen van de drukknop van de bel brak een adertje van het beldraad op het kozijn af. Geen probleem, ik besluit de beldrad tussen bel en drukker te vervangen. Echter, het lijkt erop dat men vijftig jaar geleden een paar dubbeltjes heeft uitgespaard door de beldraad niet in een leiding te leggen, maar in het stucwerk vast te zetten. Het zit muurvast, en bij een poging het eruit te trekken, is het verder afgebroken. Is er nog een truuk om dit er alsnog uit te prutsen, of neem ik mijn verlies en hak ik het beldraad uit de muur?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als de draad echt vast zit in het stucwerk dan is hakken inderdaad de enige oplossing. Of je moet voor een draadloze bel gaan.
 

eezacque

  • #3
Het hakken is inmiddels achter de rug, ik heb een sleuf van ongeveer een meter gehakt, de oude draad is eruit, en ik zit nog in dubio hoe ik de nieuwe beldraad erin leg. Electrapijp is me even teveel werk/rommel, maar ik gebruik liefst iets waarin de beldraad vervangen kan worden. Hebben jullie daar ideeën over?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat zal niet meevallen... Je kunt wel een snoer toepassen met meerdere aders zodat je reserve hebt als er eentje zou breken. Maar goed, als de bel eenmaal hangt, ga je er toch niet zomaar weer mee aan het klussen.
 

eezacque

  • #5
Da's waar, maar 50 jaar geleden volgde men dezelfde redenering, met bekend gevolg...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Als je wilt kunnen vervangen dan zul je toch echt een buis moeten toepassen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je zou eens kunnen kijken bij een leverancier van aquariumspullen. Sommige daarvan kunnen pvc buis van bijv. 10 of 12 mm leveren. Met eventueel koppelstukken (sokken) en knietjes. Hoef je niet zo'n dikke/diepe sleuf te hakken.

Ik had daarvoor zelf zo gezocht: pvc buis 10mm
En misschien misschien brengt het je op andere ideeën, want de buis hoeft vanzelfsprekend niet aan (veiligheids)normen te voldoen. Als het tweeaderige kabeltje er maar makkelijk doorheen getrokken kan worden aan een nylon trek'veer'.
Let er wel op dat je geen al te zacht materiaal kiest, vanwege het dichtdrukken tijdens het (weer) vullen van de sleuf.
 

Fmrama

  • #8
Er bestaan ook kabelgootjes van 10x10 mm en zelfs nog kleiner. 9x5
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Je weet nu waar de kabel naar toe loopt/moet.
Kun je niet gewoon een gat boren van de drukker naar de plek waar je uit moet komen?
Smeer je die niet dicht dan kun je altijd de kabel vervangen.
 

eezacque

  • #10
De drukknop zit op het deurkozijn, en de bel zit op een muur die haaks op de voordeur staat. De beldraad loopt dus over een lengte van een meter langs een muur, dus boren gaat niet lukken.
 

eezacque

  • #11
Ik heb inmiddels besloten de sleuf maar gewoon dicht te stuccen, de kosten/rommel/lawaai van een leidingfrees wegen niet op tegen de kosten van alles over 50 jaar weer openbreken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Als hij op het deurkozijn zit dan simpel de deur open doen en vanuit de sponning ter hoogte van de beldrukker gaan boren.
Zo kun je gewoon door de muur boren naar de plek die je wilt even de kabel weer uit het bestaande gaatje van de beldrukker vissen en je hebt de kabel ontzichtbaar en weer vervangbaar aangebracht. Hoef je daarna alleen het gaatje in het kozijn nog maar dicht te maken.
 

eezacque

  • #13
De bel zit op een muur die haaks op de deur staat. In de eerste plaats is het lastig een gat van een meter lang evenwijdig aan het oppervlak van deze muur te boren, en in de tweede plaats zou er een knik in het gat moeten zitten voor de aansluiting op het kozijn. Ik zie het mezelf niet doen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Wat Gerrit bedoelt is als het kozijn tegen de meterkast zit dat je dan door het kozijn naar de meterkast kunt boren en ook vanuit de gong de meterkast in zou kunnen boren. Dan lus je alles door in de meterkast. Maar dan moet de situatie dit inderdaad wel toelaten.
 

eezacque

  • #15
Aha, bedoelt 'ie het zo? Nee, dan kun je hier vergeten. Er loopt een keurige leiding van meterkast naar de gong, maar van drukknop naar meterkast is hier mijl op zeven, dan zou je in lengterichting door het kozijn moeten, en dan anderhalve meter door het plafond. Een andere optie is om de bel aan de linkerkant van de deur te hangen, dan wordt het iets eenvoudiger, maar nog steeds veel teveel gedoe.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu