Ingebruikname hydrofooropstelling: werkt niet

Ndesch

  • #1
Opstelling: DAB Jet 82M + Control-D hydrofooropstelling met 50L expansievat, zie foto. Van de tellers gaat het naar een collector voor de verdeling (twee kranen, en toilet, op aangesloten).

20230529_113426.jpg


Problemen:
  • Bij eerste gebruik gaat de druk naar +/- 2.5 bar. Ik open de kraan, de pomp slaat bijna onmiddellijk aan en er komt stevig water uit. De druk lijkt inmiddels een halve bar te zakken. Ik sluit de kraan, en de pomp loopt nog even na, en bouwt de druk opnieuw op tot .. 3 bar. De druk loopt steeds hoger op naarmate diezelfde kraan open en toe wordt gezet. Ik heb schrik dat de druk te hoog zal worden (max. druk vat is 5.6 bar, en wat met die tyleenkniën?).
  • In de handleiding van de pomp en controlesysteem staat niks vermeld over het instellen van druk. Hoe kan dat?
  • Ik begrijp dat de voordruk in het expansievat de helft moet bedragen van de druk op het moment dat de pomp aanslaat. Mijn vat staat standaard op 2 bar ingesteld. Moet ik druk aflaten/met een fietspomp de druk proberen regelen?
Hoe krijg ik dit systeem werkende? Ik vind hierover bitter weinig online, maar ik ken er wellicht te weinig van om gericht te zoeken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Heb er geen verstand van hoor.
Maar die DAB moet schakelen als ie op druk is.
Zit er wel een keerklep tussen zodat ie het kan op bouwen
Ook zie je in filmpjes dat zuig en pers anders zitten.
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
De DAB control-D regeling is niet geschikt voor toepassing met een membraanvat. https://www.dabpumps.nl/nl/control-d

De toegepaste pomp is ook niet geschikt voor drinkwater. Voor huishoudelijke toepassingen ook minder geschikt vanwege o.a. het gietijzeren huis.
 

Auto-Geen

  • #4
De control-D schakelt de pomp na 10 sec. na het dichtdraaien van de kraan pas uit. Beter pas je een drukschakelaar toe waarvan je de in en uitschakeldruk apart kan instellen.
 

Charel

  • #5
Je vraagt je af hoe je het systeem werkende krijgt, maar ik zie eigenlijk geen probleem, het werkt toch ?
Dit soort regelingen (control-=d) staan meestal afgesteld op 5 bar. De vrees dat de druk hoe langer hoe verder zal oplopen is onterecht.
In feite was dat drukvat helemaal niet nodig al kan het volgens mij weinig kwaad.
Niets doen dus.
 

Ndesch

  • #6
Interessante reacties.

Het drukvat dient om maximaal water te leveren met minimaal functioneren van de pomp; minder elektriciteitsverbruik en, vooral, minder lawaaihinder.
 

Ndesch

  • #7
Ik kan nergens achterhalen of een control-d systeem kan gecombineerd met een drukvat (met voordruk op helft inschakeldruk pomp). Ik lees, zoals hierboven gezegd wordt, dat het een systeem is van elektronische sturing en dus voor een systeem zonder (mechanische) sturing. Maar kan beide? Eerst mechanisch door drukvat, dan door pomp op vraag van de elektronische sturing, wanneer het vat 'af is'.
 

Ndesch

  • #8
Dag Charel! Je hebt gelijk; de druk is 4.7 bar. Is dat niet teveel voor een leiding die, via een collector, met alpex 16mm is aangesloten aan de aftappunten? Het expansievat kan max. 5.6 aan dus dan stel ik mij toch vragen over die tyleenbochten ..

En waarom loopt het langzaam op met gebruik, denk je?

Als de druk inderdaad 4.7 mag zijn, en ik dus geen reductie moet aanbrengen, dan zal het drukvat ook zo werken want voordruk is 2 bar ALS combinatie mogelijk is ..
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Ndesch schreef:
Ik kan nergens achterhalen of een control-d systeem kan gecombineerd met een drukvat (met voordruk op helft inschakeldruk pomp).
Als je de link uit mijn eerdere bericht opent, dan lees je in de tweede alinea dat de Control-D geschikt is voor installaties zonder membraanvat.

Doordat je wel een drukvat toepast, merkt de Control-D te laat dat de kraan wordt dichtgedraaid, daardoor draait de pomp te lang door en wordt de druk wat hoger.

Kortom, je hebt de verkeerde regelaar voor de toepassing waarin je de pomp wil gebruiken.
 

Ndesch

  • #10
Fantastisch. Ik vond de uitleg via je linkje dubbelzinnig maar jouw uitleg is erg helder. Bedankt!
 

Charel

  • #11
Ndesch schreef:
Dag Charel! Je hebt gelijk; de druk is 4.7 bar. Is dat niet teveel voor een leiding die, via een collector, met alpex 16mm is aangesloten aan de aftappunten? Het expansievat kan max. 5.6 aan dus dan stel ik mij toch vragen over die tyleenbochten ..

En waarom loopt het langzaam op met gebruik, denk je?
Als de druk inderdaad 4.7 mag zijn, en ik dus geen reductie moet aanbrengen, dan zal het drukvat ook zo werken want voordruk is 2 bar ALS combinatie mogelijk is ..
Elke sanitaire installatie zou minstens een druk van 8 bar moeten aankunnen. Vooral warm waterleidingen hebben vaak met zulke druk te maken omdat de druk bij het opwarmen in een boiler vermeerdert.
Die tyleenbochten zitten op de zuigleiding stroomopwaarts van de pomp en die krijgen dus enkel een negatieve druk te verwerken.
Dat de druk na enkel beurten langzaam is opgelopen heeft waarschijnlijk te maken met de tussenschakeling van een drukvat zoals @Mn22 ook al suggereerde. Maar sowieso is die druk begrensd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
De control box inderdaad niet toepassen met een drukvat. Ik ben überhaupt niet zo gecharmeerd van de manier van aansluiten hier. Waar haal je het water vandaan dat hij binnen krijgt?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
En is dat stukje grijze pijp en gewone PVC pijp?
 

Ndesch

  • #14
Had net de leverancier aan de lijn; control-d kan niet gecombineerd met drukvat, inderdaad. Dat stukje PVC wordt vervangen door socarex. De volledige aanzuigleiding is dan socarex/PE (van voorfilter met keerklep in de put tot aan pomp). Van pomp tot collector is flexibele leiding. Vanaf collector is het alpex 16mm.
 

Ndesch

  • #15
Water komt uit regenwaterput zo'n 13 meter van de pomp.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Dan klopt het leidingverloop aan de zuigzijde niet. De zuigleiding mag vanaf de put enkel omhoog en horizontaal lopen, niet naar beneden. Zoals bij jou gaat zich lucht ophopen boven de knik.

Ik zou de control box eruit halen en leidingwerk netjes maken. Tyleen als zuigleiding is niet handig en ook die flexibel aan de pers kant is niet slim.
 

SPDIF

  • #17
Eigenaardige constructie... Je zou eerder verwachten dat de aanvoer uit de grond komt en zo direct naar de pomp. Dat heb ik nog niet eerder ergens gezien.

Dat is vragen om problemen. En die pomp is inderdaad ongeschikt, maar goed het werkt wel dus. Pomphuis zou in Inox moeten zijn en cilindervorm, die zijn wel geschikt.
 
Laatst bewerkt:

Rene93

  • #18
Waar de zuigleiding de pomp ingaat, zou ook een terugslagklep moeten. nu krijgt de zuigleiding in ruststand van de pomp ook de volle druk. die tyleen kan daar wel tegen, die 5 bar. Maar in een zuigleiding kunnen ook andere componenten zitten die er niet voor bedoeld zijn
 

SPDIF

  • #19
Ja een terugslagklep in de aanzuig leiding en een grof filter, bij mij toch zo. een filter die je zelf makkelijk kan reinigen. Bij mij is er in rust altijd iets tussen 5 en 6 Bar druk.

Voorkomt ook veel problemen als je eens aan de leidingen moet werken of de waterput leeg is.
 

Ndesch

  • #20
Socarex is uitstekend als aanvoerleiding voor regenwater, of zo wordt het toch geadverteerd. Ik heb de PVC door socarex vervangen en een extra terugslagklep gestoken tussen die PE darm en pomp (er is ook eentje achter de voorfilter).

De reden waarom die darm naar beneden knikt en afloopt, is omdat ie in de aanpalende ruimte waar ie doorloopt voorbij een deur en raam moet. Die darm steekt ook in de nok van het dak om de muren vrij te houden voor kasten te kunnen plaatsen en de darm wat te verstoppen. De pomp daarentegen .. daar wil ik nog bij kunnen.

Flexibele slangen werden voor en na de pomp gestoken om, samen met rubbermatten tussen plankdragers en muur én tussen pomp en plank, lawaai te reduceren; zoemt nu slechts en is niet te horen aan andere kant van de slecht geisoleerde muur. Zo heb ik gelijk geen drukvat meer nodig.

Het drukvat is verwijderd, en het geheel werkt. Misschien nog wat lekken opsporen. Ik begrijp dat de druk exact hetzelfde moet blijven of er is een lek. We'll see.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu