Inductieplaat aangesloten 1 fase meterkast. Wijziging naar 3 fase.

Fmrama

 • #1
Momenteel is mijn meterkast 1 fase. De inductieplaat is aangesloten volgens 2p+2n. Binnenkort wordt de meterkast omgezet naar 3 fase. Er komt dan ook een 3 fase kookgroep. Moet de aansluiting van de inductieplaat en perilex dan ook aangepast worden of wordt de aansluiting op de 3 faze kookgroep weer 2p+2n?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  • #2
  Je moet sowieso een extra 4 polige ALS plaatsen voor de kookplaat omdat de kookgroep gesplitst moet gaan worden over twee aparte fasen om de belasting goed te verdelen. Je aansluiting wordt waarschijnlijk immers een 3x25 en dan kun je minder over één fase trekken dan via je huidige aansluiting. Die 4 polige ALS komt bij de drie 2 polige ALS-en die je al krijgt voor de andere groepen.

  Of je de kookplaat en perilex aansluiting wilt omzetten naar drie fasen is je eigen keuze. Als de plaat dit aan kan dan kun je de belasting nog beter verdelen over drie in plaats van twee fasen, maar dan moet je de kabel van de kookplaat anders aansluiten en ook nieuwe draden in de juiste kleuren van de perilex aansluiting naar de meterkast trekken. Best wel werk dus en vereist kennis van elektrische aansluitingen.
   

  Vonken_trekker

  • #3
  Je kunt inderdaad de 2f+2n handhaven maar dan wel op 2 verschillende fasen via een 4p ALS.

  Ik zou er echter voor kiezen om het geheel te vervangen door een 3f krachtgroep indien de kookplaat hiervoor geschikt is.

  Overigens vereist het aanpassen van de groepenkast in mijn ogen meer elektrotechnische kennis/vaardigheid dan het trekken van draden en aanpassen van de perilex+kookplaat.
   

  Fmrama

  • #4
  Het werk wordt door een erkent vakman gedaan, daar waag ik me niet aan. De hele meterkast wordt vernieuwd . Er zit nu 3x25 echter is maar 1 fase in gebruik. Het is puur effe nieuwsschierigheid of ik aandacht moet schenken aan de kookplaat. Wat mij betreft kan ie dus blijven zoals die nu is, begrijp ik.
   

  Vonken_trekker

  • #5
  Als het nu al goed werkt op deze manier dan is er inderdaad geen noodzaak om aan te passen.

  Ik vind het wel vreemd dat er maar 1 fase wordt gebruikt, of is de 3f aansluiting er pas sinds kort?

  Als je nu de groepenkast door een vakman laat aanpakken dan zou ik een krachtgroep laten aanleggen (4p ALS + 4p automaat óf een 4p aardlekautomaat). Daar gebruik dan nu slechts 2 fasen van. Mocht je in de toekomst een andere kookplaat nemen dan hoef je op dat moment enkel nog draden te trekken en perilex aan te passen. De groepenkast bevat dan al de juiste componenten.
   

  Fmrama

  • #6
  Toen we hier net woonde, 25 jaar geleden, is de hoofdzekering eruit geknald. De monteur van het energiebedrijf heeft toen gelijk maar 3x25a van gemaakt. Verder is er daarna niks veranderd en is alles op 1x25 gebleven. Sinds kort hebben we een airco en aangezien er nog wat apparaten niet achter een aardlek zaten vond ik het tijd om de meterkast eens aan de huidige eisen aan te laten passen. En dat gaat binnenkort gebeuren. Dus met alle benoedige aardleks en automaten zoals het hoort.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  Omzetten naar 3 fasen betekend ook een 3 fasen meter, enkel 3 hoofdzekeringen plaatsen geeft nog geen 3 fasen.

  Dus of het was altijd al 3 fasen en er is wat aangeklooit en alles op 1 fase gezet,
  Of er is een Voorbereiding gemaakt maar het is nogsteeds 1 fase, met 1 fase kwh.
   
  • Like
  Waarderingen: XanderH en Jules1962

  Jules1962

  • #8
  Voortbordurend op het verhaal van Headhunter, ik mis in het verhaal ook de driefasen meter en 3 fasen doorbedrading naar de groepenkast.

  Ik zou in geval van een 3 fasen eindgroep de boel tot aan de perilex contactdoos compleet (laten) doorbedraden, en bij gebruik van 2 fasen pas in de soepele aansluitsnoer één fase niet aansluiten.
  Je gebruikt in je aansluitsnoer dan 1 aarde, 1 nul en na gelang, hoe je kooktoestel is uitgevoerd, 2 of 3 fasen, dit staat op het aansluitschema op jouw kooktoestel wel aangegeven, je kooktoestel wordt dan wel anders aangesloten dan op een kookgroep.

  Bij een 3 fasen installatie en dito eindgroep wordt er maar één nul gebruikt.

  En de soepele aansluitsnoer hoort aan weerskanten van adereind hulzen te zijn voorzien.
   

  Fmrama

  • #9
  Er zit een 3 fase “slimme” meter. En de bedrading is ook al in 3 fase tot in de kast doorgetrokken. De instalateur heeft dit nagemeten toen de airco is geplaatst. Vandaar dat nu de zaak ook over de 3 fasen verdeeld kan gaan worden . De oude stoppenkast verdwijnt en komt een 9 groeps kast met alle benodigde automaten.
   

  Vonken_trekker

  • #10
  Dat is mooi, dan is dat geen probleem.

  Overigens zou ik in een 3f installatie ook altijd een krachtgroep toepassen en volledig bedraden naar de perilex/kookplaat. Neemt niet weg dat een kookgroep op 2 verschillende fasen ook werkt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu