Inductie kookplaat aansluiten op 3 fasen zonder NUL.

Rob@123

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn inductiekookplaat van Novy aansluiten op een 3 fasen aardlekautomaat.

Wij wonen in Nederland.
Volgens onderstaand schema, is dit mogelijk door 3 fasen zonder NUL te gebruiken:


Echter Novy geeft aan, dat dit in Nederland niet mag, enkel in België.

Het komt mij beter uit om de plaat op 3 fasen aan te sluiten, mag dit in Nederland?

Rob
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
In België heb je deels nog huisaansluitingen waar tussen twee fasen 230 V staat en een lagere spanning tussen aarde en nul. Alleen dan kun je de onderste regel van het aansluitschema toepassen. In Nederland gaat dit niet werken en je hebt grote kans om je kookplaat te beschadigen, mocht je het toch proberen.
 

Rob@123

  • #3
Duidelijk, bedankt,

Ik ging er vanuit dat er ook in België gewoon 400 V tussen twee fasen staat.

Dan zal ik de plaat toch op 2P + 2N aansluiten.
IK zal dan de kleuren van mijn Perilex ook maar aanpassen, die heb ik nu aangepast op 3 fasen,


Nul - Blauw

L1 - Bruin

L2 - Zwart

L3 - Grijs

Wat is nu de beste manier om de kleuren in de perilex 2P + 2N aan te sluiten?

IK lees dat de bruine dan vaak als NUL gebruikt wordt? maar dat vind ik zo vreemd, een bruine als NUL !
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als je zeker bent dat je een driefasen-huisaansluiting hebt, dan kun je de tweede nul achterwege laten en gebruik je het schema "2 fasen + N".
Bij draaistroom heb je maar één nulgeleider nodig.
 

Rob@123

  • #5
En dan de kleuren zo laten zoals het is?

Ik weet 100% zeker dat er 3 fasen 25A en 1 NUL binnen komen, maar ik wil ook geen discussie met de kookplaatleverancier mochten er problemen ontstaan. Die adviseerde me 2P + 2N.

Ik heb ook veel gelezen al over de verschillen daartussen, begrijp ik het goed, dat je bij een 1 fase aansluiting in de meterkast dan 2P + 2N moet gebruiken, maar bij 3 fase niet?

Rob
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Kleuren kunnen blijven, zoals die zijn.

Bij driefasenspanning heb je genoeg aan één nul, omdat de sinuscurven van de drie fasen onderling verschoven zijn. Bij 3x16 A kan er nooit meer dan 16 A door de nulgeleider gaan. (zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning) Bij een 3x25 A huisaansluiting moet je zeker geen 2P + 2N met kookgroep toepassen, want dan ben je als je de kookplaat vol belast, al boven de 25 A van je hoofdzekering. Je zou dan ook je huidige krachtgroep in je groepenkast moeten vervangen door een kookgroep.
 

Rob@123

  • #7
Hoi Tom,

Om geen misverstanden te krijgen, ik ben niet helemaal duidelijk geweest.

Ik WILDE een 3 fasen aardlekautomaat bijplaatsen, naast mijn bestaande groepenkast, daar past geen 3 fasen meer in namelijk.
Maar aangezien die 3 fasenaansluiting op mijn kookplaat niet kan, en ik deze 2 fasen moet (en ga) aansluiten, kan ik wel met mijn bestaande groepenkast uit de voeten denk ik:



Focus je even op de rechterkant, die rechter 3 groepen lopen via Aardlekschakelaar 2. Daar heb ik dus 1 plekje over voor een kookgroep, die nog net naast het kwh metertje past. (Het metertje schuif ik trouwens naar links, zodat ik een stripje NUL kan aansluiten)
Fase 1 van de kookgroep komt op het linkerpootje van Aardlekschakelaar2, en Fase 2 prik ik dan bij de Vaatwasser tussen de Aardlekschakelaar.

Dan mag het volgens mij, en is het volgens de regels.

Ik heb trouwens nu, de zonnepanelen bovenin de aardlekschakelaar aangesloten, dat zit al 6 jaar zo, maar ik kom er achter dat dit helemaal fout is, die verhuis ik naar de onderkant van de aardlekschakelaar. Dat was een beetje dom... :-(
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Rob@123 schreef:
Ik WILDE een 3 fasen aardlekautomaat bijplaatsen, naast mijn bestaande groepenkast, daar past geen 3 fasen meer in namelijk.
Maar aangezien die 3 fasenaansluiting op mijn kookplaat niet kan
Je kunt gewoon dit doen.

3 fasen aardlekautomaat plaatsen, de Perilex contactdoos gewoon aansluiten op 3 fasen volgens de kleuren die je al noemde. Kookplaat aansluiten volgens het 2e schema. Je laat dan gewoon 1 pen van de stekker onbezet.

Schema 2 is de enige logische manier om het geheel aan te sluiten op een 3-fasen 230/400V voeding. Verder denk je volgens mij veel te moeilijk.

Verder vraag ik me af waarom je denkt dat de zonnepanelen nu fout zijn aangesloten? Zonder verdere informatie, zou ik zeggen dat het helemaal prima is om deze achter een aardlekschakelaar aan te sluiten. Als dit nu niet voor problemen zorgt (zoals ongewenst uitschakelen) zou ik dit ook zeker niet aanpassen. Wellicht moeten ze juist wel achter een aardlekschakelaar en creëer je door dit aan te passen juist een gevaarlijke situatie!

Betekent wel dat je al 4 groepen achter beide aardlekschakelaars hebt, dus je kookgroep mag daar niet meer bij. Maar een kookgroep op een 3-fasen aansluiting moet je toch al niet willen dus dat scheelt.
 

Rob@123

  • #9
Een 3 fasen aardlekautomaat incl. kastje is wat duurder dan enkel een kookgroep plaatsen, daarom lijkt het me nu beter om daar voor te gaan, omdat de kookplaat toch niet op 3 fasen aangesloten kan worden.

Ik ben dan voor 3 a 4 tientjes klaar. Een 3 fasen aardlekautomaat inc. behuizing bedrading etc. is zeker 4 keer zo duur.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Zie de edit van mijn vorige bericht, ik ben niet zo zeker dat je de zonnepanelen niet achter de aardlekschakelaar hoeft aan te sluiten.

Waarom concludeer je dit? Ken je de aardverspreidingsweerstand? Zit er een beveiliging in de omvormer ingebouwd?

Als het goed werkt achter de aardlekschakelaar, zou ik nooit overwegen om de installatie onveiliger te maken door het aan te passen.

Kortom, je hebt naar mijn idee hoe dan ook een extra kastje en aardlekschakelaar nodig. Tel daar bij op dat een 2P+2N kookgroep achter een 3-fasen aansluiting in de categorie "teun beun" thuishoort. Dit zou dus echt niet mijn voorkeur hebben.
 

Rob@123

  • #11
Xander,

Ik begin nu eerlijk gezegt ook te twijfelen. Het was mij verteld door de support afdeling van Hager, die klonk erg zeker.
Na wat googelen, zijn de meningen hierover erg verdeeld, op zich heb ik een vrij nieuwe SMA omvormer, zit waarschijnlijk een aardlek ingebakken. Aan de andere kant zit de omvormer nu op een apparte groep, en zal altijd uitschakelen als de aardlek door een defect in een andere groep klapt. Dus ook veilig zoals het nu is.
De omvormer is uiteraard met een vaste kabel rechtstreeks aan de groep in de groepenkast aangesloten, dus er zou theoretisch ook weinig kunnen gebeuren. Nen 1010 spreekt uit mijn hoofd over WCD, lichtpunten etc. waar een aardlek verplicht is.

Maar, ik ben het met je eens, laat lekker zitten zo.

Dan heb ik 3 opties volgens mij:

1. Toch een 3P aardlekautomaat aansluiten voor de kookgroep, waar ik dan maar 2 fasen ga gebruiken.

2. Ik vervang de installatieautomaat van mijn zonnepanelen door een aardlekautomaat, om zodoende ruimte te besparen en ik kan een kookgroep plaatsen.

3. Ik koop een kookgroep met ingebouwde aardlek, die bestaan ook al.

Optie 1 geeft het beste gevoel, maar ik moet de kast uitbreiden met een los kastje ernaast.

Optie 2 en 3 passen in mijn huidige kast, maar kwa kosten komt dat inderdaad ook al in de buurt van optie 1.

Ik zal het morgen ook even met de installateur bespreken.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Grappig dat je de support afdeling van Hager als bron noemt. Er viel hier toevallig net een mooi boek van Hager in de bus:


Ik dacht laat ik eens kijken wat ze er daar over schrijven. Nou lijkt het me niet de bedoeling dat ik hier een heel boek ga citeren, maar de inleiding voldoet ook wel om mijn punt kracht bij te zetten:


Dus. Misschien moeten ze bij de support afdeling ook eens hun eigen publicaties lezen. Of was het een tijdrovend gesprek waarin alle mitsen en maren aan bod zijn gekomen? ;)

Anyway, ik zou de omvormer lekker laten zitten achter de aardlekschakelaar. De enige reden die ik kan verzinnen om dat niet te willen, is als de installatie ongewenst uitschakelt door de aardlekschakelaar. Gezien je zegt dat het al 6 jaar zo zit zal dat wel niet aan de hand zijn. Don't fix it if it ain't broken...

Dan je kookplaat; ik zou voor optie 1 gaan. Een kookgroep is ooit speciaal in het leven geroepen voor installaties waar geen 3-fasen aanwezig zijn. Ik vind het een gedrocht om te plaatsen in een 3-fasen installatie. Maar ja, het kan in theorie wel en het bespaart inderdaad wat ruimte...

Mocht je voor optie 3 kiezen let dan wel op dat je 2 nulgeleiders moet leggen en 2 nulgeleiders apart op de kookplaat moet aansluiten, zelfs als je de kookgroep over 2 verschillende fasen zou verdelen. Deze "aardlekautomaat kookgroepen" zijn doorgaans 2 gekoppelde aardlekautomaten en wanneer je die met 1 nulgeleider aansluit zal hij steeds uitspringen. Kookplaten met maar één nulklem, die eigenlijk helemaal niet op een kookgroep aangesloten mogen worden, kun je dan ook absoluut niet gebruiken met deze automaat. Wat dat betreft vind ik het wel een mooi product, hij straft je meteen af als je een kookgroep wilt misbruiken in een situatie waar die niet thuishoort. ;)
 

Rob@123

  • #13
Ik moet zeggen, ik was wel blij verast met de support van Hager, ik stelde een vraag over de 3 fasen automaat, en werd dezelfde morgen al teruggebeld. Dus dat zit op zich wel goed.

Je kunt je de verwarring voorstellen, als je b.v. zegt, de PV panelen moeten "achter" de aardlek. Ik bedoel het werd toen voor mij even wazig :-) Als je de panelen "onder" aan de aardlek aansluit, dan loopt deze stroom inderdaad daarna door de aardlek naar de rest van de gebruikers. Maar je beveiligt dan niet de kabel naar de omvormer. Aan de andere kant, de omvormer als eindgroep aansluiten boven aan de aardlek, heeft zoals ik het nu zie, wel het beste van beide werelden. Immers ik zei al, die PV zit op een apparte groep, dus alles safe.

We kunnen er nog lang over bomen, ik zal Hager vandaag nog eens bellen, gewoon om even bij te praten. :-) En eens met mijn instalateur overleggen.

Is het nog een goed idee, om even uit te vogelen, op welke van de 3 fasen de panelen aangesloten zitten? en dan in ieder geval ook 1 fase van mijn inductie op dezelfde fase. Mijn gevoel zegt dan dat de 25A "stop" er minder snel uit kan vliegen. :-) (Mocht ik per ongeluk de hogedruk reiniger aanzetten, terwijl mijn vrouw staat te koken.

:-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu