Indesit Wixl 125

Karink

  • #1
Ik ben ongelukkig genoeg in het bezit van deze wasmachine. Sinds een paar weken trekt deze machine zijn eigen plan, dan draait hij als een zonnetje en dan plots doet hij niets meer. Ik heb al naar de koolborstels gekeken, de v snaar, naar de printplaat, naar het deurslot, de pomp en naar het filter.
Een specifieke foutmelding geeft de machine niet aan, als de machine geen zin heeft, knippert wel non-stop het deur lampje en springt het knopje voor extra water innemen aan.
Over het algemeen helpt het om de stroom 24 uur van de machine te halen, de afgelopen dagen hielp het dus niet.

Iemand nog een tip voordat ik deze machine de deur uitgooi?
Ik heb Indesit gevraagd wat het zou kunnen zijn, maar dan sturen ze een belachelijk dure monteur langs. Terwijl de machine net 2 jaar oud is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Uw machine moet langer dan 2 jaar probleemloos meegaan, kijk eens op consumentenrecht.
 

Karink

  • #3
Bedankt voor de reactie, ik heb vandaag even met ze gebeld, ze stuurden me eerst naar de winkel waar ik deze gekocht heb. Dit was via internet, wel met waarborg, maar helaas, de winkel is failliet ondertussen.

Indesit stelt zich hard op qua prijzen, helaas.

Ik heb vandaag wat foto's gemaakt van de printplaat en daar is met vergrootglas op te zien, dat het relay 20 verbrand is, zou dat het probleem kunnen veroorzaken? En zo ja, valt deze zelf te vervangen of zou ik dan een hele nieuwe printplaat aan moeten schaffen?

Anders gooi ik hem echt het raam uit.
 

Fiesiekus

  • #4
Foto van de banenkant op die printplaat?
 

Karink

  • #5


Ik hoop dat het te zien is. Verder ziet de printplaat er goed uit.

Mijn vermoeden is dat het iets kleins is, want als hij wel wilt wassen, kan ik rustig drie wassen achter elkaar draaien. Daarna dan weer dagen helemaal niets.
Is dat ik al gek was, maar anders..........
Mijn wasmachine lijkt net op een vrouw, vandaag niet, ik heb hoofdpijn.
Sorry kon het niet laten.
 

Karink

  • #6
Ik heb ten einde raad een monteur gebeld.
Het ligt niet aan de onderste printplaat, maar aan die aan de bovenkant.
Kosten tussen de €150 en €180 exl.
Mijn wasmachine is helaas overleden verklaard, of heeft iemand nog tips?
 

Millew

  • #7
A)
Nagaan wat de printplaat kost in de onderdelenshop en als dat meevalt, zelf vervangen.
B)
Iemand met verstand van elektronica kan er misschien achter komen, welk onderdeel op de printplaat defect is. Dit onderdeel moet dan los verkrijgbaar zijn en ook moet de oorzaak worden opgespoord, waarom dat onderdeel is bezweken. Anders is het zo weer stuk.
C)
Als je geluk hebt is het een kwestie van wat soldeerverbindingen nalopen en het werkt weer. Behalve constateren dat de printplaat defect is, zou de monteur dit laatste even moeten doen.
Maar ze willen natuurlijk van tijd tot tijd ook een nieuwe machine verkopen.
 

Karink

  • #8
Bedankt voor je reactie Millew.

Ik kon het niet laten en heb nog even de onderste printplaat er uit gehaald. Een aantal weerstanden zijn duidelijk zwart en als ik er over heen ga, geven ze zwart af.
Ik ga igg kijken of ik die ergens kan kopen en monteren.
Stuk is dat kreng toch al.

De plaat zelf kopen, is me te duur en het schijnt dat Indesit dan weer iets op de plaat heeft gezet, waardoor een nieuwe plaat meestal niet goed werkt. Ik wil ook de gok niet nemen om de ene plaat te vervangen om er vervolgens achter te komen dat het aan de andere ligt.

Ik denk dat ik wel weet wat de oorzaak geweest zou kunnen zijn, ik draaide een aantal maanden geleden een halve was en toen is de machine aan de wandel gegaan, lees hij nam een duik voorover. De machine staat op een kleine verhoging. Daarna begon hij te kwakkelen en was hij de weg kwijt.

Ik hou jullie op de hoogte.
 

Millew

  • #9
Is de printplaat bij die smak dan misschien nat geworden? Het lijkt me namelijk onwaarschijnlijk dat er weerstanden doorbranden door een stoot.
Maar je hebt gelijk. Slechter kan het ding niet worden door het vervangen van een paar weerstanden en het kost maar een paar cent.
 

Karink

  • #10
Nat geworden denk ik niet, ik denk te lang de weg kwijt, ik was niet thuis toen hij smakte, hij heeft dus hangend een paar uur staan draaien.

ik heb nog een vraagje, de dingen die op de plaat zwart afgeven, zijn het volgend genummerd op de plaat r 20, rv 3, c 10 en de c 4. de c 4 is de 546 vent, gs 85 graden.

Iemand die zomaar even weet hoe en waar ik die kan halen evt bestellen via internet?

Als het niet lukt, ga ik de machine in onderdelen verkopen op internet, heb ik er nog een beetje lol van.
 

Millew

  • #11
R en C staat voor respectievelijk weerstand en condensator. RV kan ik zogauw niet thuisbrengen.
De nummers zijn geen waarden, maar zijn alleen een hulpmiddel om de relatie vast te leggen tussen het electronisch schema en de plaats op de printplaat.
De waarde van een weerstand wordt aangegeven door een kleurcode in ringen op de weerstand. Als je die kleurcode niet meer kan onderscheiden en de weerstand is werkelijk doorgebrand, dan zal je het elektronisch schema moeten hebben om de benodigde waarde te bepalen.
Op een condensator staat de juiste waarde, afhankelijk van het type, met een kleurcode aangegeven of er op gedrukt.
546 zegt mij niet zoveel. Het is in ieder geval geen standaard waarde voor een condensator. 85 graden is de maximale omgevingstemperatuur, waarin de condensator nog normaal functioneert.

Weerstanden en condensatoren koop je gewoonlijk in een electronica onderdelen winkel. Maar ik vrees dat het nu toch exit wasmachine wordt, als ik je berichten goed inschat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu