Inbouwspots in de badkamer en de douche

Lutz

 • #1
Nu heb ik alleen inbouwspots in de badkamer maar niet in de douche. Destijds werden 12Volt spots geplaatst.

Wat ik nu vindt aan spotjes voor boven de douche zijn allemaal spotjes op 230V en met IP65 of IP67, waarbij men de lichtbron niet kan vervangen. Toen ik 30 jaar geleden op school zat waren de eisen IP67 en max 12 Volt wisselspanning. Zijn de eisen zo sterk "verwaterd"?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Dit ligt aan de zone-indeling. Buiten zone 1 en 2 mag je alle 230V verlichting toepassen. Dat is sowieso alles hoger dan 2,25m, tenzij je een vaste wateruitvoer boven die hoogte hebt zitten (regendouche o.i.d.), dan geldt die hoogte.

  Voor verlichting in het plafond gelden dus vaak geen aanvullende eisen.

  Ik weet niet hoe oud de badkamer / installatie is, maar er zijn in de loop der tijd natuurlijk wel meer eisen veranderd. Zo moet alles in de badkamer (dus ook verlichting) tegenwoordig zijn beveiligd door een 30mA aardlekschakelaar en dient er aanvullende potentiaalvereffening te zijn toegepast (vereffening op metalen leidingen, geleidende vloeren, etc.). Als daar niet aan is voldaan mag je überhaupt geen 230V installaties in de badkamer toepassen.

  P.S. losse inbouwspots waar je naar keuze een 230V GU10 lamp of 12V GU5.3 lamp met MR16 reflector in kunt gebruiken zijn er nog maar genoeg te koop. Als je het graag bij 12V houdt kan dat prima.
   

  Tom345

  Specialist Elektra
  • #3
  Dat wijzigt nog al in de loop der jaren. Als ik het goed heb, gaat zone 1 nu tot een hoogte van 2,25 m gemeten vanuit de betreedbare vloer. Is je plafond lager, moet je IPX4 toepassen. Waarschijnlijk zal je plafond wel hoger zijn en dan mag je plaatsen wat je wilt.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  Mocht het plafond lager zijn en de spot toch in zone 1 zitten dan moet deze inderdaad minimaal IPX4 zijn. Maar ook:
  - Werken op een spanning van ten hoogste 25 V AC of 60 V DC
  óf
  - Volgens de instructies van de fabrikant expliciet geschikt zijn voor plaatsing in zone 1 (volgens mij vind je dat soort instructies vooral bij whirlpools, sunshowers en dat soort apparatuur, maar zelden bij 230V verlichting).
   

  Lutz

  • #5
  De tip met de regendouche is goud waard. Ik ben aan het rondkijken voor een nieuwe badkamer. Bij een douche met regendouche uit het plafond uitgaan van zone 0 voor de zekerheid.

  Bedankt voor de toelichting.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu