Inbouwreservoir in voorzetwand

Beste klussers,

Ik ga mijn WC renoveren en heb een Geberit Duofix reservoir gekocht.

Situatie
De situatie is alsvolgt. Als je voor het toilet staat en richtin het toilet kijkt dan is:
  • De ruimte is 90cm breed en 260cm hoog.
  • De linker wand van betonnen
  • De achterwand 70mm cellenbeton
  • De rechter wand 70mm cellenbeton.
  • Het plafond is beton
  • De vloer is beton met een laagje zandcement.
  • Aan de linkerzijde loopt van boven naar onder de standleiding (in de te maken koof)
  • Aan de rechterzijde komt een luchtafvoer naar het toilet (in de te maken koof)
  • We willen de achterwand inclusief de ombouw uiteindelijk gestuced hebben.
Nu zitten er bij het inbouwreservoir bevestigingsmiddelen om hem aan de achterwand te maken. In de handleiding zie ik echter geen eissen aan deze wand maar een wandje van 70mm lijkt me te weinig om een toilet aan te bevestigen.

Plan
Nu zit ik met het idee om een houten constructie te maken maar ik heb hier weinig ervaring mee.
Mijn plan is om met 2x3 balken te werken. Een horizontale ligger op de vloer, waar ik het reservoir en de verticale balken op wil vast maken. De buitenste verticale balken wil ik op meerdere plekken aan de zijwand bevestigen. Aan het plafond maak ik ook een horizontale balk vast aan het beton beton. Bij een andere post op dit forum zag ik een opmerking over een horizontale balk voor de verticale balken als ik dit goed heb geinterpreteerd zou dat er zo uit kunnen zien als in het zijaanzicht. Dit leek mij wel goed om de voowaartse druk tegen te gaan. Aangezien er nog een verlaagd pladond (grijze streep in zijaanzicht) in de WC komt is die balk keurig uit he zicht.
Verolgens moet er nog iets van een plaat constructie op en daaroverheen iets dat gestuced kan worden. Ik zat te denken aan 18mm mulltiplex plaat met 9mm stucplaat erop.

wc.png


Vragen
  1. Slaat dit plan ergens op?
  2. Is 2x3 hout voldoende sterk?
  3. Is 18mm multiplex + 9mm gips een goede aanpak of zijn er betere opties?
  4. Wordt de constructie zo stijf genoeg?
  5. Op welke manier kan ik de houtverbindgen, met name onder, het beste maken?
  6. Is het zinvol om de meegeleverde bevestigingsbeugels alsnog in de 70mm te zetten of kan ik die het beste laten voor wat het is. Onder het mom van baat het niet dan schaad het mischien wel?
Bij voorbaat dank voor de hulp.
Jens
 
een wandje van 70mm lijkt me te weinig om een toilet aan te bevestigen
Heb ik hier ook, nergens last van. Je toilet hangt tenslotte op het frame, en die staat op de grond (zou ik ook niet op hout zetten). Gelijk je antwoord op vraag 6: juist wél de meegeleverde beugels voor aan de achterwand gebruiken, daar is het ten slotte voor bedoeld. Er zitten geen zijwaartse bevestigingen bij voor naar links/richts in je verticale balken.
 
Je hebt er goed over nagedacht. Er komt inderdaad best wat kracht te staan op de wandankers, vooral naar voren toe en dat is ook het punt waar je door kracht maal arm als je op het puntje van het toilet gaat zitten de meeste kracht op uitoefent met trekkracht naar voren. De lange latten van 260cm buigen door de lange lengte makkelijker door naar voren dan de cellenbeton wand. De constructie wordt voldoende stijf door de wandafwerking, als je platen goed vastzet dan vormt dit een stabiele brug van links naar rechts die de krachten naar voren heel goed opvangt. Balkje onder/ achter de poten zorgt ervoor dat de poten niet naar achteren schuiven en de tegels los gaan komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan