Inbouwkraan

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bedenk wel dat er twee maten in het spel zijn, 1 x 1/2 duims voor de aansluiting op de muurplaat en 1 x 3/4 duims voor de aansluiting van de kraan op de s-bochten.
 
Voor alle kranen heb je altijd een gemini beugel met de aansluit maat 1/2
daar draai je een s-koppeling in met de maten 1/2 en 3/4 in.

De eerste is voor je muuplaat en 3/4 is de aansluiting voor op de kraan.
 
Misschien even informeren bij de leverancier?

We kunnen op het forum natuurlijk niet van elk model kraan weten wat er wel en niet standaard bij zit!
 
Thefireman schreef:
Voor alle kranen heb je altijd een gemini beugel met de aansluit maat 1/2 daar draai je een s-koppeling in met de maten 1/2 en 3/4 in.
De eerste is voor je muurplaat en 3/4 is de aansluiting voor op de kraan.
Dit is wel wat kort door de bocht. Voor de meeste kranen zal dat wel gelden. Maar zeker niet voor alle kranen. Veel engelse kranen schroef je direct in de muurplaat en sommige kranen zullen 1/2" aansluiting hebben en dan moet je een 1/2" naar 1/2" s-koppeling hebben.

Kortom even goed checken wat in jouw geval van toepassing is, maar wellicht ben je er al uit. Dan succes met aansluiten
 
Veel engelse kranen schroef je direct in de muurplaat
Dat lijkt me sterk hier in Nederland! hoe stel je zo'n kraan dan waterpas? en hoe regel je de hartafstand?
Een buitenkraantje waar BU draad aanzit kan nog maar een badmengkraan?
 
Misschien heb ik m'n antwoord niet helemaal goed geformuleerd. De kraan die wij nu in de douche hebben gebruikt heeft rechte verbindingsbussen met 1/2" schroefaansluiting tussen muurplaat en de kraan. De kraan schoef je vervolgens aan deze verbindingsbussen vast. Dus inderdaad zit dan de kraan niet direct in de muurpplaat, maar via een bijpassende verbinding.

Hier is een voorbeeld van het soort kranen dat ik bedoel. (helaas offline) Wat ik alleen maar wilde aangeven was dat niet alle kranen met een s-koppeling aangesloten worden.

Hartafstand en waterpas zijn wordt bepaald door de muurplaat of door de 2 losse muurplaten bij bovenstaande kraan.
 
Even een ieder tot de orde roepen in deze topic : er worden hier allemaal antwoorden gegeven zonder dat volgens mij de vraag van Babette en Arnaud goed is gelezen !!

De antwoorden gaan over hartafstanden, s-koppelingen en gemini-beugels, maar de vraag ging over een inbouwkraan. Hartafstanden, s-koppelingen en gemini-beugels hebben betrekking op een opbouwkraan.

In dit geval gaat het om de doorlaatmaat van een inbouwkraan Dornbracht Tara. Deze wordt bepaald door het te verwachten doorstroomvolume van het water door een afsluiter. Bij een ligbad plaats je een 3/4" inbouwkraan, bij een douche plaats je een 1/2" inbouwkraan.
 
Babette en arnaud schreef:
Hallo,

Als ik een inbouwkraan (dornbracht Tara) bestel kan ik dan het beste 1/2 of 3/4 aansluiting nemen ?

Bedankt

Knap dat je dat er allemaal uithaalt!

Het hele punt van de korte antwoorden en daarna de "verwarring" gaat over het feit dat de vraagsteller niet voldoende informatie geeft. Uit de latere reactie van de vraagsteller blijkt dat ze zelf ook niet weten waar het over gaat. (Met alle respect)

@Babette en arnaud; Geef even een uitleg van situatie, doel en werkwijze, dat antwoordt iets gerichter.
 
Een geminibeugel is een beugel met muurplaten die in de muur komt om daar een inbouwkraan op te monteren. Zit dus niet standaard bij een kraan, want als het goed is zit deze in de muur.

Wat er dus moet gebeuren is de hartafstand van deze aansluiting op de muur opmeten. Deze maat staat model voor de hartafstand van de kraan (exclusief of inclusief S-koppelingen). Vervolgens kan de kraan dus op deze afmeting besteld worden.
 
Een geminibeugel is een beugel met muurplaten die in de muur komt om daar een inbouwkraan op te monteren

Sorry hoor, maar nu gaan we nog meer verwarring neerzetten in deze topic. Een gemini-beugel bouw je in de muur, om uiteindelijk hierop d.m.v. s-koppelingen een opbouwkraan te monteren. Zo is het en niet anders. Om deze reden is het item gemini beugel off topic, want de vraag ging over een inbouwkraan.
 
Het gaat om een inbouwkraan Dornbracht Tara (thermostaat (X-tool) met daarop drie aansluitingen. We willen daar 2 douchkoppen (niet van die hele grote stortdouches) en een losse handdouche op aansluiten ieder apart regelbaar met een stopkraan.

De keuze is dan een 3/4 of een 1/2 (x-tool inbouw (thermostaat element).

Ik hoop dat ik zo iets duidelijker ben geweest.

PS: CVcombiketel is CW6 met 22mm leidingen naar de badkamer.
 
Zo waar meer duidelijkheid ! Heel goed !

In dit geval uiteraard kiezen voor de 3/4" uitvoering, gezien het te verwachten watervolume wat door de inbouwthermostaat moet kunnen stromen. De overgang van de 22mm koperen voedingsleiding naar 3/4" is overigens een standaard overgang. Heel verstandig dat er gekozen is voor een 22 mm leiding naar de badkamer, dit is in deze situatie zeker aan te bevelen.
 
Ik denk dat de specialisten hier wel iets mee kunnen! Bedankt voor de aanvulling.
[edit]Deze reactie volgt dus op de aanvulling van de topicstarter en de vraag is nu inderdaad beantwoord, zo zie je maar wat een beetje meer of minder informatie niet teweeg kan brengen :wink: [/edit]
 
Handypete schreef:
Een geminibeugel is een beugel met muurplaten die in de muur komt om daar een inbouwkraan op te monteren

Sorry hoor, maar nu gaan we nog meer verwarring neerzetten in deze topic. Een gemini-beugel bouw je in de muur, om uiteindelijk hierop d.m.v. s-koppelingen een opbouwkraan te monteren. Zo is het en niet anders. Om deze reden is het item gemini beugel off topic, want de vraag ging over een inbouwkraan.

Denk dat het voor de vraagsteller inderdaad verwarrend is. Desondanks toch nog een reactie. De verwarring komt door welke definitie wordt opgehangen aan inbouw- en opbouwkraan. Veel vraagstellers noemen een kraan met S-koppelingen (brugmodel) een inbouwkraan en een kraan met de buisaansluitingen (12 of 15mm) aan de kraan (blokmodel) een opbouwkraan. Een echte inbouwkraan heeft het element in de muur. Ik ging in mijn beantwoording uit van de definitie die vaak (ten onrechte) wordt gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan