Inbouwen wasmachine en droger boven trap

Jhwagenaar

  • #1
Ik heb naar mijn zolder toe een open trap. Deze wil ik rondom aftimmeren zodat ik met een deur op zolder kom.
Nu heb ik tussen de trap en de zoldervloer een ruimte van een halve meter. Nu wilde ik dit gaan gebruiken om de wasmachine en de droger te gaan verhogen en in te bouwen.
Deze komen dus als het ware boven het trapgat te hangen en staan niet meer zoals nu op de betonnen vloer.

De constructie wil ik deels aan het dak laten hangen en op de centrale verticale balk van de trap laten leuen.

Nu vroeg ik mij af of dit zomaar kan ivm trillingen en of het geluid van de wasmachine dan niet al te luid wordt.(ik wil het gaan isoleren)
 

Jhwagenaar

  • #2
Omdat er nog geen reacties zijn gegeven op mijn vraag, hierbij een impressie over hoe ik het in mijn hoofd heb.

 

Millew

  • #3
Dat je nog geen reactie hebt gekregen is ook omdat het moeilijk is om van te voren te zeggen hoe het uit gaat pakken v.w.b. het geluid.
Maar een aantal aandachtspunten kan ik wel geven.

Trillingen en dus geluid kan je op twee manieren beperken. De constructie zwaar maken en/of stijf maken.
Zwaar maken lijkt in dit geval geen optie, dus zal je de constructie stijf moeten maken.
Dat kan je bereiken door een constructie te maken van een houten framewerk, dat aan weerszijden verstijfd is d.m.v. plaatmateriaal. De holle ruimte in de constructie opvullen met steenwol helpt om resonanties te dempen. Plaatmateriaal schroeven en lijmen op het framewerk, zodat het één geheel wordt.
Zorg er voor dat er in de vloer ook balkjes zitten op de plaats van de apparaatvoeten.

Trillingdempers onder de apparaten kunnen ook een positief effect hebben op de geluidsproductie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Aan het dak hangen en op de trapspil zetten van dit soort machines vind ik een slecht plan. Niet alleen vanwege het geluid.

De enige manier is volgens mij een balk van vloer tot muur. Als de doorloop op de trap te laag is, zal je een andere oplossing moeten verzinnen.
 

StefanD

  • #5
Lijkt mij een heel slecht idee: een centrifugerende wasmachine gaat nogal te keer en zal heel wat kracht op de constructie uitoefenen. Je moet er niet aan denken wat er mis kan gaan...
Ik snap dat je die ruimte wilt benutten, maar dan zou ik een andere plek zoeken voor de machines en boven de trap een "gewone" kast maken voor spullen die je dan nog kwijt moet.
 

Millew

  • #6
Natuurlijk is dit wel te doen als je weet waar je op moet letten.
Mijn wasmachine op een slappe houten vloer stond al direct een stuk stabieler, nadat ik op de vloer een plaat multiplex had geschroefd. Trillingsdempers doen de rest.

En als een wasmachine erg tekeer gaat bij het centrifugeren, deugt de machine in beginsel al niet, heeft een mankement of hij is te vol geladen.
Elke goede wasmachine heeft een mechanisme om onbalans te meten en het wasgoed net zo lang heen en weer te draaien totdat die onbalans tot aanvaardbaar niveau is teruggebracht.

Of dit ook een praktische oplossing is, is een heel andere zaak.
 

StefanD

  • #7
Iedereen moet doen wat ie graag wil natuurlijk, maar om nou 150 kg aan machines boven een trapgat gedeeltelijk op te hangen aan een dak lijkt mij gewoon geen goed idee.

Ook een goede wasmachine trilt nog behoorlijk. Deze trillingen worden dus doorgegeven aan het dak. Bovendien gaat ook een goede machine een keer kapot. Van mijn machine (er is geen betere... zeggen ze) waren onlangs de schokdempers (na 17 jaar) kapot. Dat ding dat ging behoorlijk te keer. (maar draait met een paar nieuwe dempers weer als een zonnetje) Ik ben in elk geval blij dat ie niet boven mijn trap hing...
 

Millew

  • #8
StefanD schreef:
Ook een goede wasmachine trilt nog behoorlijk. Deze trillingen worden dus doorgegeven aan het dak.
Dat is nou juist mijn punt. De constructie moet zo stijf zijn, dat die zo min mogelijk in trilling kan worden gebracht.
Als je iets vastmaakt aan een dakbalk, vlak bij de oplegging, dan kan het dak niet meetrillen.
 

Ralph

  • #9
Met hout krijg je altijd resonanties, dat is de eigenschap van hout en daar doe je weinig aan. Tenzij je teak ofzo gaat gebruiken......
Je zult een hogere massadichtheid en stijfheid moet hebben om resonanties tot een minimum te krijgen. En dan ben je al gauw bij beton in de buurt.

Een wasmachine moet zo stijf mogelijk staan op de ondergrond omdat er schokdempers in een wasmachine zitten. Kan de machine bewegen om wat voor reden dan ook op de ondergrond, gaat dat juist negatief werken. Immers schokbreker op schokbreker werkt juist negatief.
 

Jhwagenaar

  • #10
Bedankt voor alle reacties. Ik denk toch dat de wasmachine een andere plek moet gaan krijgen nav alle reacties.
De optie om er een kast van te maken was een erg goeie en zal ik waarschijnlijk opvolgen.

Groeten,

JH
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dit onderwerp is al een paar keer aan de orde geweest. Mocht je op een houten zoldervloer een goede constructie hebben ontwikkeld betreffende stabiliteit en demping van het geluid houd ik me aanbevolen. Betonstorten valt af. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu