Inbouw KlikAanKlikUit met dubbele schakelaar

Pietjepuk

 • #1
Hallo,

Ik heb het forum al doorzocht, maar ik kon niet precies vinden wat op mijn situatie slaat.
Ik heb een KlikAanKlikUit inbouw schakelaar. Deze wordt achter de bestaande schakelaar gemonteerd.
De bruine en zwarte draad gaan naar de KAKU schakelaar. De 2 draadjes die uit de KAKU schakelaar komen gaan naar de standaard schakelaar.
Dit werkt perfect bij een enkele schakelaar.

Maar nu... Voor de woonkamer heb ik een dubbele schakelaar. 1 knop schakelt de verlichting en de andere knop schakelt de plafondventilator.
Het probleem is nu dat ik dus 2 zwarte draden heb om te schakelen en maar 1 bruine draad.
Als ik nu mijn verlichting inschakel, gaat ook de ventilator draaien. Nu heb ik de ventilator met het touwtje dat eraan zit uitgeschakeld, maar nu werken de knoppen van de schakelaar niet (draadloos wel).
Mij is verteld dat ik een seriële wisselschakelaar nodig heb.
Klopt dit?
 

Fiesiekus

 • #2
Even aangenomen dat je KAKU een wisselschakelaar is (denk 't wel gezien de 2 zwarte draden die er uit komen) moet je ook een wisselschakelaar hebben aan de andere kant. Dus een dubbele wisselschakelaar, waarvan je er 1 als serieschakelaar gebruikt.
 

Pietjepuk

 • #3
Van de 2 draden die uit de KAKU dimmer/schakelaar komen, moet er 1 naar de standaard schakelaar (zwart) en 1 naar de standaard schakelaar (bruin).
Ik heb net een seriële schakkelaar met dubbele wissel gehaald bij de Gamma en aangesloten. Ik ben al iets verder nu. Ik kan de plafondventilator nu onafhankelijk van de verlichting aan of uit zetten :D
Het enige dat nu nog niet werkt, is de verlichting in of uitschakelen met de nieuwe schakelaar. Heb je een idee hoe dit op te lossen is? Ik kan de verlichting nu wel in/uitschakelen met de afstandsbediening :)
 

Pietjepuk

 • #4
Ik heb in Paint even snel een tekening gemaakt:

Situatie 1 is hoe het origineel was. Situatie 2 is hoe ik het daarna had (toen ik ventilator en verlichting niet onafhankelijk kon schakelen)
afbeelding helaas niet meer beschikbaar

En hier hoe het nu is. Alles werkt dus, behalve dat ik de verlichting niet met de schakelaar kan in of uitschakelen:
afbeelding helaas niet meer beschikbaar
 

Fiesiekus

 • #5
Van die schema's kan ik niets maken.

Je moet even nagaan of die KAKU inderdaad als wisselschakelaar is uitgevoerd. Zo ja: zoek dan eens op wisselschakeling ; dan vind je wel een schema hoe de draden aan te sluiten.
 

E-Idioot

 • #6
Let goed op de aansluitklemmen van een wissel/wissel schakelaar.

De ingang en 2 x uitgang (wissel) liggen vaak tegenover elkaar.

Dat zou kunnen betekenen dat wanneer de ventilator uit staat er
spanning komt op het zwarte draadje rechts-boven.

Wat dus betekent dat er spanning staat op één van de witte draden!

Als je dit wel goed hebt nagekeken is volgens mij het 3e schema goed getekend.
 

Pietjepuk

 • #7
Ok, maar dat er eventueel spanning staat op een van de witte draden is niet erg toch?
Ik heb de wissel/wissel schakelaar in principe zo aangesloten als op de verpakking aangegeven. Alles werkt prima tot ik de KAKU schakelaar erbij aansluit. Dan werkt de knop voor de verlichting niet meer.
Ik heb deze KAKU schakelaar ook op een enkele schakelaar geprobeerd en dat werkt prima.
 

Fiesiekus

 • #8
Fiesiekus schreef:
Je moet even nagaan of die KAKU inderdaad als wisselschakelaar is uitgevoerd.
 

Pietjepuk

 • #9
Ik heb KAKU een mail gestuurd.
In de documentatie staat hierover niks vermeld :(
 

Fiesiekus

 • #10
Volgens mij is het systeem zo gemaakt dat voor een wisselschakeling, 2 actors (= zenders) nodig zijn. Het werkt dus niet met 1 bestaande wisselschakelaar.

Tenzij je natuurlijk een andere reactie op je mail ontvangt.
 

StefanD

 • #11
Is het een AWMR210?
Op de draden die naar de schakelaar gaan moet geen spanning gezet worden: die draden zijn bedoeld om op een spanningsloze schakelaar aangesloten te worden.
Bij veel dubbele wisselschakelaars (zoals jij ook gebruikt voor licht en ventilator) is het contact voor de fase-aansluiting gedeeld door beide schakelaars. Zo'n schakelaar is dus in principe niet geschikt voor wat jij wilt: je hebt een dubbele schakelaar nodig waarbij de contacten niet gedeeld worden.
Daarnaast moet je bij een wisselschakelaar opletten op welk van de drie contacten je de twee draden van de KAKU aansluit: één van de draden moet op het contact waar de fase op hoort; de andere draad kun je op één van de andere contacten aansluiten.
 

Pietjepuk

 • #12
Ik ben een leek, dus ik kan je niet helemaal volgen.
In de handleiding staat dat de bestaande schakelaar enkelvoudig moet zijn en dat de KAKU schakelaar niet is bedoeld voor gebruik met een dubbele schakelaar.
Maar ik denk dat het wel moet werken als ik van de dubbele schakelaar er maar 1 via KAKU wil kunnen bedienen. Ik ben al dichtbij :)
 

StefanD

 • #13
Ik vermoed dat er in de handleiding staat dat je alleen een enkelvoudige schakelaar kunt gebruiken omdat de schakelaar verder spanningloos moet zijn: op de schakelaar mogen dus alleen de draden van de AWMR210 aangesloten worden en verder niets.
Bij een dubbele schakelaar is het meestal zo dat de aansluiting voor de fase gedeeld wordt door beide schakelaars: als je de fase aansluit om de ventilator te kunnen schakelen, dan zal dus ook de schakelaar voor de AWMR210 onder spanning staan. En dat mag dus niet.
Je hebt dus een dubbele schakelaar nodig die is opgebouwd uit twee enkelvoudige schakelaars.
Je kunt even kijken hoe jouw wisselschakelaar opgebouwd is. Wellicht zit er gewoon een draadbrug tussen de twee fase-aansluitingen en ben je klaar als je die verwijdert.
 

Fiesiekus

 • #14
StefanD schreef:
Bij veel dubbele wisselschakelaars (zoals jij ook gebruikt voor licht en ventilator) is het contact voor de fase-aansluiting gedeeld door beide schakelaars.
Volgens mij zijn die P-aansluitingen altijd gescheiden. Anders kan je zo'n dubbele wissel toch nooit voor 2 lampen (oid) toepassen?
 

Pietjepuk

 • #15
Hallo Stefan,

Het gaat idd om de AWMR210.
Is zo'n dubbele schakelaar waarbij de contacten niet gedeeld worden gewoon te koop bij de bouwmarkt? Hoe heet zo'n schakelaar?
Met zo'n schakelaar heb ik dus 2 zwarte en 2 bruine draden nodig toch?

Ik weet niet of je mijn tekening snapt (http://www.imgdumpen.nl/images/cqs1238781974x.JPG), maar zoals het nu is heb ik gewoon extra bruine draad aan de schakelaar bevestigd.
Komt dat dan niet op hetzelfde neer?
 

StefanD

 • #16
Fiesiekus schreef:
StefanD schreef:
Bij veel dubbele wisselschakelaars (zoals jij ook gebruikt voor licht en ventilator) is het contact voor de fase-aansluiting gedeeld door beide schakelaars.
Volgens mij zijn die P-aansluitingen altijd gescheiden. Anders kan je zo'n dubbele wissel toch nooit voor 2 lampen (oid) toepassen?
Tja, dat klopt inderdaad: je kunt hem dan alleen gebruiken aan de kant van de fase in een wisselschakeling en niet aan de kant van de lamp. Waarom dan die waarschuwing over het gebruik van enkelvoudige schakelaars?

Pietjepuk: je schreef eerder dat alles werkt, behalve de schakelaar voor de lamp. Heb je de draden van de AWMR210 wellicht verkeerd aangesloten? (Eén van de draden moet op de fase-aansluiting van de wisselschakelaar) Kun je een foto van de schakelaar posten?
 

Fiesiekus

 • #17
Voor zover ik er nog een touw aan vast kan knopen: op die site van draadloze ontvangers wordt juist benadrukt dat je wel met een enkelvoudige schakelaar moet werken. Dat sluit dus een wisselschakelaar en -schakeling uit.
 

StefanD

 • #18
Ik zou zeggen dat je overal waar je een niet-wisselschakelaar kunt gebruiken, je ook een wisselschakelaar kunt gebruiken. Gewoon een kwestie van het derde pootje niet aansluiten toch?
 

Fiesiekus

 • #19
Ja, maar dan kan je de lamp/ventilator niet meer in een wisselschakeling gebruiken.

Overigens moeten we wel duidelijk in de benaming zijn:

de zender,
de actuator/actor is de op afstand bediende schakelaar, de ontvanger dus,
de bestaande (dubbele?) wisselschakelaar.

Zijn de 3 verschillende onderdelen.
 

StefanD

 • #20
Waarom zou je de lamp/ventilator niet meer in een wisselschakeling kunnen gebruiken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu