IKEA Rengöra / Electrolux 911535072 vaatwasser pompt niet af (met nieuwe pomp)

Ariepedia

 • #1
Onze vaatwasser pompt niet meer af. Nadat de vaatwasser water heeft genomen, geeft deze twee piepjes en stopt ermee. De bodem van de vaatwasser staat dan vol water, dat niet weggepompt is.

Ik heb de filters schoongemaakt. In het opvangbakje zat een stukje glas. Verder was alles vrij, maar het probleem bleef.

Er viel mij ook een bromtoon op van de afvoerpomp. Zoeken op internet leek te duiden op een defecte afvoerpomp. De afvoerpomp heb ik losgemaakt en vervangen door een nieuwe, die ik had besteld bij Electrolux. Deze heb ik vanavond aangesloten. De bromtoon is nu weg, maar op het moment dat afgepompt zou moeten worden krijg ik weer twee piepjes te horen en stopt de vaatwasser ermee, nog steeds zonder af te pompen.

Weet iemand wat hiervoor de reden kan zijn? Ik zou liever geen nieuwe vaatwasser kopen. Ik weet niet hoe oud de vaatwasser is, deze zat al in de keuken toen wij het huis vijf jaar geleden kochten. Ik vind het dan ook moeilijk om in te schatten of de vaatwasser het waard is om nog te proberen om te (laten) repareren.

Onder de vaatwasser, van links naar rechts gefotografeerd:

0703A88F-3A0E-4453-825A-E65A1D4F22A0.jpeg


De nieuwe pomp:

5E1E9956-AA4B-4A1D-89E8-32B0BEB4026A.jpeg


6AA973AE-E4ED-409D-828F-F476B402B8F1.jpeg


9F4EB712-DDEB-49C3-B74B-C980121ECEB2.jpeg


Type plaatje met daarop ook het Electrolux productnummer:

79D63C97-E204-497D-B751-B306714602CF.jpeg


De oude pomp:

ED3C8B68-23B6-4253-8C58-BA69A7E26916.jpeg


Hopelijk heeft iemand een idee wat het euvel kan zijn. Op internet vind ik eigenlijk alleen verstopte filters of de afvoerpomp als mogelijke oorzaak in dit geval.

Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Het is een AEG type vaatwasser van ikea. Ik begrijp je of verkeerd of jij begrijpt de vaatwasser niet. De vaatwasser gaat namelijk niet afpompen meteen na het water pakken. Hij begint met afpompen. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Dan pakt hij water en dan gaat de circulatiepomp wassen. Dus op welk punt gaat het fout ? Je zult anders denk ik je circulatiepomp moeten nakijken. Kan zijn dat de aanloopcondensator leeg is. Of dat de pomp vast zit. Of defect. Of hij krijgt geen spanning. Maar nogmaals, kan zijn dat ik je verkeerd begrijp.

Apparaat is van 2015 week 10 productiedatum.
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Ariepedia

 • #3
Dankjewel voor jouw reactie!

Geloof mij, ik begrijp de vaatwasser verkeerd. :lol: Ik hoor de vaatwasser water pakken, dan hoor ik de sproeiarmen draaien en zo. Op een gegeven moment lijkt dat klaar te zijn, maar dan geeft de vaatwasser twee piepjes. Als ik dan de vaatwasser open, dan staat onderin al het water nog. Hopelijk leg ik het nu beter uit?

Als ik jou goed begrijp, dan zou de vaatwasser als ik die nu weer aanzet dus eerst alsnog al het water weg moeten pompen... Dan is dat meteen een test om te kijken of de nieuwe afvoerpomp werkt, want als er tijdens die eerste minuut niets afgepompt wordt, dan doet de nieuwe afvoerpomp het niet...? Moet ik na een minuut de vaatwasser openen en kijken... Ga ik straks even proberen dan.

Domme vraag misschien, maar wat is op mijn foto's de circulatiepomp? Is dat zelf te vervangen? Er is niet veel ruimte om te werken onder de vaatwasser. Ik weet ook niet of een vaatwasser van iets meer dan 7 jaar oud het waard is om te repareren?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #4
Nee dan is het niet je circulatiepomp hoogstwaarschijnlijk want fie sproeiarmen draaien. Maar je gaf niet aan dat de sproeiarmen gingen draaien. Dus alles wat jij niet verteld weten wij hier niet. 2 piepjes is in principe ook gepaard met het knipperen van lampjes rood een aantal keer en dan pauze en dan herhaalt dat zich. Dit geeft aan of het lampje 2 keer knippert dan is het inderdaad foutcode i20 en dus afvoer problemen.

Het afvoeren aan het begin doet hij alleen als je een nieuw programma start na een reset. Je moet dan dus kunnen wisselen tussen de programmas weer om een programma te kiezen. Reset doe je afhankelijk van het model door meestal een knop vast te houden een paar sec of simpelweg de vaatwasser uit te schakelen, even te wachten en weer in te schakelen. De eerste minuut is altijd afpompen dus dit is inderdaad een controle. Pompt hij nog steeds niet af dan hebben we wrs een defect in de aansturing van de afvoerpomp. Pompt hij wel af gaan we verder kijken.
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Ariepedia

 • #5
De vaatwasser pompt dus wel af! Zojuist getest en al het water dat onderin stond is netjes weg gepompt. De nieuwe afvoerpomp doet het stiller dan de oude pomp... maar ik denk dat ik deze niet per se had hoeven vervangen. :roll: :lol:

Maar wat kan het dan wel zijn?
 

Bademutze

 • #6
Misschien zit er iets in het pomphuis, stukje glas of zo ? Dat kan de pomp tegenhouden.
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
Het wordt nu lastig.

Controleer eerst wat bademutze zegt, dit kan wellis nietes storingen veroorzaken. Controleer ook op draadbreuken van de electronica naar de pomp of slecht contact

Normaliter zou ik testprogramma draaien en kijken waar het mis gaat echter heb ik van ikea geen testprogramma en om uit te zoeken welk testprogramma van Aeg je moet hebben is geen doen zo 1.2.3. Misschien kan iemand anders je verder helpen maar we moeten veel te ver op de materie in gaan duiken denk ik om nu de storing te achterhalen voor mijn doen. Want nu blijft slecht alles stap voor stap nalopen en gaan zoeken over denk ik.

Enige wat wellicht nog kunt proberen en helpen is de drukschakelaar loshalen die links op het zeefhuis zit geklikt (zichtbaar op de eerste foto die jij poste helemaal rechts boven.) Je maakt deze dan schoon alsmede het gat naar de zeef toe.

Verder kun je nog enkel voorspoelprogramma proberen (als die erop zit) en kijken of die wel afwerkt. Soms komt namelijk door lekkage aan de achterkant water op de verw dat kortsluiting veroorzaakt zonder je schakelaars in de meterkast te triggeren.

Misschien helpt googlen op i20 je ook nog.
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Ariepedia

 • #8
Waar zit het pomphuis precies? :oops:
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #9
Daar waar je de pomp op hebt gemonteerd pomp weer demonteren en goed met een zaklamp kijken in het gat of er iets zit in de ruimte waar de schoepen van de pomp in draaien.
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Ariepedia

 • #10
Van bovenaf de doorgang naar de afvoerpomp kunnen fotograferen. Er zit niets in de weg. Helaas, want dat betekent dat het wat anders is.

CD904A31-F191-4B5F-870B-07C020FC660E.jpeg


7E7C3133-AD1C-41DA-86A1-364334494819.jpeg


Ik heb het spoelprogramma geprobeerd, maar dat stopt ook op hetzelfde punt. De vaatwasser gaat piepen en het volgende lampje brand:

B2B14E44-B3A0-4798-A3F4-11507CAB5305.jpeg


Ik zie geen knikken in draden of losse draden onder de vaatwasser. Ik zie vanaf de voorkant van de vaatwasser ook geen water lekken ergens. Het zou aan de achterkant kunnen lekken misschien, maar daar zie ik ook niets van terug op de grond onder de vaatwasser bijvoorbeeld.

Hoe maak ik die drukschakelaar los van het zeefhuis?

Wat kan ik nu verder doen?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Ja die schoonmaken kun je nog doen hij zit erop geklikt met een vergrendeling aan de onderzijde en misschien ook boven (weet ik even niet zeker).

Je kunt eventueel ook met een multimeter meten of de pomp uberhaupt wordt aangestuurt op dat punt dat hij op storing valt. Er moet dan 230v op komen.

P.s hoort er geen afdekking o.i.d voor dit pompje in het zeefhuis ? Of hoe heb je die foto gemaakt ?

*Update, nee volgens mij zit er alleen een kapje voor de ingang van de circulatiepomp*
 
Laatst bewerkt:

Ariepedia

 • #12
Het afdekplaatje heb ik even verwijderd. Daarna met mijn telefoon op z'n kop de foto genomen. Ik ga vanavond het zeefhuis proberen...
 

Ariepedia

 • #13
Ik krijg het zeefhuis niet los helaas. Ik ga de vaatwasser uitbouwen. Misschien dat ik er dan beter bij kan. En als ik een nieuwe moet kopen, dan moet de oude er toch uit.

Bedankt voor jullie hulp, het wordt gewaardeerd, ook al zou ik een nieuwe moeten kopen. Fijn dat er mensen met verstand van dit soort zaken anderen willen helpen. Bedankt!
 

Bademutze

 • #14
Die foto die je hebt gemaakt is de circulatiepomp, niet de afvoerpomp !
 
 • Like
Waarderingen: Ariepedia

Ariepedia

 • #15
Vanaf de afvoerpomp ook naar binnen gekeken. Ook daar zit niets. Ik heb de vaatwasser uitgebouwd nu en zal een nieuwe bestellen. Spijtig. Gelukkig was het wel leerzaam! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu