IKEA lade MAXIMERA - Benodigde ruimte voor inzetten en uithalen?

0meJan

 • #1
Goedendag, In SketchUp druk bezig met het ontwerp van onze nieuwe keuken. Het is worstelen met de ruimte in onze voormalige Premie-A woning waarin in alles volgens de in 1982 geldende minimale standaard maatvoeringen gebouwd is.
Volgens plan moet er een keukeneiland komen met laden. Echter, een van de doorgangen - waarbij laden gepland zijn - is niet al te breed. De MAXIMERA lades volledig uittrekken vraagt minimaal 500mm. Nu vraag ik mij af, hoeveel ruimte is er extra(?) nodig om de lade in de geleiders te plaatsen of er weer uit te halen. Is de ca. 110mm die ik over heb voldoende? Ik hoop dat iemand daarop het antwoord weet, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank!
2021-07-20_12-23-49.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #2
  Je kunt de lade toch plaatsen voor je het kastje zijn definitieve plek geeft?
   

  0meJan

  • #3
  Job, natuurlijk kan dat, maar je wilt het toch ook kunnen verwijderen om eronder schoon te maken of erbij kunnen om eens een reparatie of iets dergelijks uit te voeren. Vandaar mijn vraag.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Een ladekast plaats je bij voorkeur nooit achter een deur, geheid dat of de deur of de lade stuk gaat.
   

  0meJan

  • #5
  De witte deur die je hier ziet is een kastdeur. Deur en lade kunnen elkaar onmogelijk raken, dus dat zal geen probleem zijn. Maar inderdaad, ik wil reparaties o.i.d. kunnen uitvoeren waarvoor de lade eventueel even verwijderd moet kunnen worden.
   

  Evenwatanders

  • #6
  Wat is erop tegen dat je even naar een vestiging van Ikea gaat en het dan gewoon probeert / opmeet bij een van de showroomkeukens? Daarmee voorkom je dat iemand op dit forum zegt dat het makkelijk kan en je naderhand toch tot ontdekking komt dat dat niet het geval is.

  Temeer daar het toch ook wat afhankelijk is van de grootte van het front dat je op de lade schroeft.
   

  0meJan

  • #7
  Evenwatanders schreef:
  Wat is erop tegen dat je even naar een vestiging van Ikea gaat
  Daar is natuurlijk helemaal niets op tegen, ware het niet dat we in de afgelopen weken van diverse filialen de deur al helemaal plat gelopen hebben en voor de keuze van materiaal en kleuren enz. hoeven we in principe niet meer terug. Mochten we toch nog terug moeten zal ik dat ook zéker zelf opmeten... maar als het niet hoeft dan liever niet... ben het een beetje zat om wéér dat hele eind zig-zag die winkel door te moeten en om er, ondanks de short-cuts vervolgens totaal gesloopt weer uit te komen. Maar dat terzijde :)
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #8
  Ik denk dat je niet zoveel extra ruimte nodig hebt, je kan de lade schuin (van boven) in de kast manoeuvreren, en dan in de scharnieren klikken als ik het juiste model voor mij zie.

  Ik vermoed dat je dat met de handleiding van de website wel kunt nagaan.

  Wil je zekerheid hebben kun je de boel natuurlijk zo monteren dat je de hele kast los kunt halen en een kwartslag kunt draaien mocht je er ooit bij moeten kunnen. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit de behoefte gehad de lade er uit te halen, wel eens gehad dat de geleiding los springt van de lade, maar dat kan je oplossen zonder de lade compleet te hoeven verwijderen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Hieronder twee foto's. Bij de een de lade maximaal uitgetrokken (48.5cm), en bij de andere de lade los op de geleiders (54cm). Er is dus maar een paar cm extra nodig. Die 11cm extra van je is ruim voldoende. (Het handvat komt eventueel nog wel bij de genoemde maten)

  IMG_20210721_085059.jpg


  IMG_20210721_085043.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: 0meJan

  0meJan

  • #10
  Top! Handvaten heb ik niet op de Voxtorp frontjes, dus dat gaat passen! Hartelijk dank voor de genomen moeite
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu