IKEA lack wandplanken met elkaar verbinden?

Hafidel36

 • #1
Dag allemaal,

Ik ben van plan meerdere lack zwevende planken naast elkaar te monteren. Het liefst wil ik de naden onzichtbaar maken. Maar het is melamine gelamineerd dus weet niet echt zeker of dit netjes te krijgen is met schuren/plamuren/primeren/lakken?

Heeft iemand dit ooit eerder geprobeerd?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik denk dat dat geen succes gaat worden. Omdat het verschillende planken zijn, zal de ene bij belasting (dus met voorwerpen erop) meer naar beneden buigen dan de andere. Eventueel pas na verloop van tijd.

  Bovendien zou het materiaal ook nog kunnen werken: het is van eenzelfde constructie als hardboard deuren: twee lagen board met kartonnen gewafelde binnenkant.

  Dan gaan je mooi geplamuurde 'voegen' barsten en ziet het er slechter uit dan zoals ze origineel waren.

  Als je ze tegen elkaar hangt met bijv net een mm tussenruimte zal het denk ik helemaal niet lelijk staan. Of bewust een grotere kier. :wink:
   

  Hafidel36

  • #3
  Dag Kees, en dank voor de reactie. Ik wil er niets op leggen, ik wil ze namelijk redelijk hoog hangen om er een ledstrip in te hangen voor sfeerverlichting.


  Zoiets, ik dacht alleen dat het makkelijk zou zijn om die planken te gebruiken omdat ze makkelijk monteren zijn en gelijk al een redelijke dikte hebben, wat ik mooier vind staan. Zou ik nog bovenop de 2 planken een stripje kunnen plaatsen die de planken met elkaar verbinden? De bovenkant zie je tenslotte niet meer uiteindelijk.

  Groetjes!
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je kunt niets in die planken schroeven. Ze zijn hol. Google maar even afbeeldingen met "ikea lack karton". Dan zie je een plaatje van de binnenkant.

  Persoonlijk zou ik voor zo'n toepassing liever één hele plank nemen, van (te schilderen) mdf of van gemelamineerd spaanplaat. Dat laatste is er ook wel dikker (dan 1,8 cm) maar dan bijv. als aanrechtblad.

  Is alleen beduidend duurder en waarschijnlijk lastiger om er een onzichtbare ophangconstructie van te maken. En natuurlijk een stuk zwaarder.

  Wacht even op andere suggesties om zoiets te maken, er zijn hier zeer bedreven houtknutselaars... :wink:
   

  Hafidel36

  • #5
  Dank je wel, Kees. Ik ken inderdaad dat honingraatkarton, maar een klein schroefje zou het misschien wel houden. Ik heb 2 kleinere planken dus ga daar vanavond mee experimenteren. Maar daarmee kan ik natuurlijk geen lange termijn situatie schetsen en is ook niet qua formaat hetzelfde.

  Ik wacht nog even overige reacties af!
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Die dingen moest ik van mijn zoon bij de kleinkinderen op de slaapkamer ook ophangen vorig jaar.
  Nou een grote ellende is dat.
  Je kunt die niet fatsoenlijk goed vast monteren.
  Zijn hol van binnen, met een ophang plaatje aan de achterkant die met minuscule schroefjes vast zitten aan dat bakje.
  Als je er op blaast, vallen ze al naar beneden.

  Heb ze daarom ook meteen in de kliko gegooid, en een paar fatsoenlijke massieve plankjes gemonteerd.
   

  Hafidel36

  • #7
  Nou ik heb uiteindelijk maar besloten om van MDF planken te maken.


  Met houten profielen 33x44 mm een lijst gemaakt op de muren en daaronder MDF 15 mm bevestigd van 200 mm diep. Nu is mijn volgende vraag:
  Moet ik me zorgen maken dat dit na verloop van tijd gaat willen hangen? Ik lees nogal vaak dat MDF inzakt.

  Alvast bedankt!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu