Iets anders: scheerapparaat op 12v

Frank Beugel

  • #1
Hallo,

Ik heb een Braun scheerapparaat en die kan ik opladen via een bijgeleverd snoer en een stopcontact. Op de stekker zie ik echter staan dat de output naar het scheerapparaat 12V is. Dus ik dacht, ik knip het snoer doormidden en maak er een sigarettenstekker aan vast en dan kan ik het scheerapparaat in de auto opladen. Zo gezegd, zo gedaan.

Alleen, het werkt niet ! Sterker nog, ik heb het snoer weer in oorspronkelijke staat hersteld, maar ook via het stopcontact krijg ik het scheerapparaat niet meer opgeladen.

Ik heb twee vragen :
1. Hoe kan het dat het opladen in de auto niet werkt ?
2. Is er een manier om het scheerapparaat weer werkend te krijgen ? (ik vermoed dat ik de batterij kapot heb gemaakt met mijn actie)

Groet,
Arthur
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Vermoedelijk is het apparaat gemaakt voor 12v wisselspanning, en niet voor gelijkspanning.

Zal nu wel overleden zijn vermoedelijk.

Tip: Een gewoon scheermesje doet het overal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als dat laadapparaat zo'n SmartPlug is, dan zit daar waarschijnlijk niet alleen een spanningsomvormer in voor 12 V, maar ook een stroombegrenzer op 400 mA en een controle of de accu niet te vol geladen wordt. Lithium Ion (en aanverwant) zijn zeer gevoelig voor overbelading.

Bij aansluiting op een autoaccu zet je er ca 14 Volt op (een geladen autoaccu heeft 14,4V) en wordt de stroom niet begrensd. Conclusie: je hebt met deze actie het apparaat stuk gemaakt. Dat zal naar mijn idee ook niet meer gerepareerd kunnen worden.

Eigenlijk mag je nog blij zijn dat de accu niet uit elkaar is geploft! :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb even het opschrift van zo'n stekkernetdeel opgezocht. Daarbij heb ik alles dat modelspecifiek is even weggepoetst, het gaat om een voorbeeld. Is inderdaad gelijkspanning/stroom 12 V 400 mA (dat zijn vrijwel alle Braun netadapters).

Let op het symbooltje links: snoer niet doorknippen...



PS. En wat ook nog kan zijn is dat erbij de polariteit omgekeerd werd (plus en min verwisseld). Alhoewel ik denk dat de te grote spanning zonder begrenzing alleen al funest kan zijn.
 

Frank Beugel

  • #5
Verdorie, da's jammer ! Maar bedankt voor je heldere uitleg Kees !!
 

CV__

  • #6
Stroom zal door laadcircuit zelf gelimiteerd worden; dat ding laad niet met zo'n hoog vermogen.

Maar de output in de auto is vaak veel meer dan 12V.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu