Ideeën gevraagd voor afzuigkap

System7

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben mijn nieuwe keuken aan het ontwerpen. Bijgaand een ruwe schets. Het komt neer op: keukenbreedte 3 meter, werkblad 80 cm diep, 90 cm hoog, gasfornuis 90 breed, met daarboven over de hele breedte 10 cm dikke holle 'planken' (waarin o.a. leidingen worden weggewerkt) bestaande uit een balken frame met gipsplaten, waarover later getegeld wordt. Hoogte werkblad - 1e plank is 50, tussen de planken onderling 40. De planken zijn 40 diep. Er is evt. nog genoeg ruimte om de afstanden en maten aan te passen.Nu het probleem: constructief en qua design vind ik 't het mooiste c.q. beste als de planken over de gehele breedte van de keuken lopen. Ik krijg dan problemen met de afzuigkap; een standaard schouwkap kan/wil ik niet gebruiken, voor een onderbouwkap is de hoogte werkblad/eerste plank te laag, etc. etc.

Mijn vraag: hebben jullie ideeën hoe ik e.e.a. kan oplossen? Bestaan er inbouwunits met een hele kleine inbouwmaat, zodat ik de afvoerleiding in de holle planken/koof kan wegwerken? Kan ik evt. de damp afzuigen vanaf de zijkant of de achterkant van het gasfornuis en zo ja, werkt dat goed?

Dank alvast!
 

Ajoudijk

  • #2
Ik zie dat er niet druk gereageerd wordt. Het is ook wel lastig denk ik. Ik ken geen systemen die zo klein zijn dat ze in je plank passen, maar ik ben danook bepaald geen keukenexpert.
Ik heb wel eens een driehoekige afzuiger gezien (de afzuigroosters in de diagonale zijde) zodat je bij een lage plaatsing toch goed zicht op je gasfornuis hebt.

Verder is 50cm volgens mij te laag. Als je eens een flinke soeppan wil laten trekken op het achterste pitje dan kan je niet goed goed het deksel optillen.

Natuurlijk kan je zelf iets maken in die 10 cm plank. Ik neem dat je daar maximaal 10-1.8-1.8=6.4cm ruimte in hebt. Daar past wel zo'n platte buis in en los rooster/filter zal ook wel te verkrijgen zijn. De motor dan ergens anders in de buis plaatsen. Maar ik heb geen idee hoe ik dat in de plank zou doen. Het is vochtige, vette lucht die moet niet in de plank blijven hangen.
Zolang je maar een stevige motor hebt zal het wel voldoende trekken.

Ik denk dat ik de onderste plank zou onderbreken bij het gasfornuis en een ondiepe afzuiger onder/in de plank daarboven zou maken.

Succes ermee.
 

Mrah

  • #3
Hoi,

Je wilt iets doen met die planken die blijkbaar hol zijn. Hoeveel ruimte is er in die planken over? Alleen met RVS plaatstaal zou je eigenlijk nog een nuttige ruimte over houden tussen de boven en onderkant.

Het maakt natuurlijk niet uit waar je in het afvoertraject de afzuigmotor plaatst.

Hang een afzuig apparaat buiten het huis. Er zijn wel van die ventilatieunits in de handel voor huizen met vochtproblemen. Construeer met meerdere flexibele buizen/slangen met een diameter die je door de holle planken heen kunt krijgen. Boor een paar grote gaten met slang diameter in de onderkant van de onderste plank en plaats daar een mooi rooster naar keuze over heen.

Als het houtmateriaal van spaanplaat of mdf is wel er voor zorgen dat er geen vocht in kan trekken. Goed afkitten dus.

De bediening monteer je waar je maar wilt.
 

Rene van den Engh

  • #4
Hallo,

Wat ook een oplossing is, is om randafzuiging te nemen.
Google maar even op randafzuiging. Ik mag geen merknamen noemen maar het begint met een G maar bau schijnt ook een oplossing te hebben.

Succes
 

Janavg

  • #5
Rand afzuiging zou een oplossing kunnen zijn. Dit geeft echter nog wel eens wat vet problemen waardoor de kleppen slecht op en dicht gaan.


succes
 

System7

  • #6
Hey, dank allemaal voor de reakties! Randafzuiging ziet er inderdaad interessant uit, maar ook het idee van een elders opgestelde motor lijkt mogelijkheden te bieden. Ik ga weer wat puzzelen.

Ik wilde e.e.a. trouwens uit vuren balken en (groene) gipsplaten opbouwen. Uitgaande van een 10 cm dikte van de 'planken' zou ik dan ongeveer 8 cm ruimte overhouden voor leidingen, maar indien nodig kan dat nog wel vergroot worden.

Dank voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu