Ideale diameter waterleidingen

Beerke

  • #1
Het waterbedrijf heeft een nieuwe wateraansluiting met meter in de kelder laten binnenkomen met een diameter van 28mm.

De CW5 ketel (AWB thermomaster 2HR) bevindt zich op de eerste verdieping (afstand vanaf watermeter zo'n 7 meter).

Vanuit de ketel willen we nieuwe leidingen naar de badkamer (afstand vanaf ketel zo'n 10 meter) laten leggen waar we het liefst een rainshower met handdouche en zijjets willen aansluiten. Indien mogelijk zouden we de rainshower gelijktijdig met de zijjets willen gaan gebruiken.

Omdat dit nogal wat liters per minuut zal gaan vragen mijn vraag:

welke diameter waterleidingen kunnen we het best gaan gebruiken om een redelijke waterhoeveelheid en -druk in de badkamer te kunnen houden?

Is het verstandig om 28mm door te trekken naar de ketel en dan 22mm naar de badkamer, of juist niet?

Hoor graag jullie advies!
 

Chathanky

  • #2
Zonde van je geld om een 28 mm door te trekken.

Als je aansluiting koudwaterzijdig 15 mm is heb je aan 15mm genoeg, over 7 meter lengte verlies je weinig druk. (rekening houdend dat er geen aftakkingen voor koudwater op dit deel van de leiding zitten)

Dit geldt ook warmwaterzijdig, die 10 meter leding zou je met 10 ltr/min zelfs nog met 12mm kunnen uitvoeren. Als de aansluiting 15 mm is voldoet 15 mm zeker.

Dikkere leidingen hebben enkel wat minder weerstandverlies maar voor 10 ltr/min en de afstanden levert het koudwaterdeel voldoende overdruk om 10 liter aan het eind over te houden.

Het is wel handig om na te gaan wat voor druk en debiet de douche behoeft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij de meeste rainshowers en jets staat in de handleiding wat de benodigde toevoer moet zijn, aan de hand daarvan kan de leidingdikte bepaald worden.
 

Beerke

  • #4
Dank voor de snelle reacties!

Voor zover ik weet wordt de hoeveelheid warm water die neerplenst bepaald door:

A. Waterdruk (geen invloed op);
B. Capaciteit ketel (geen invloed op tenzij ik een nieuwe koop);
C. Leidingdiameter.

Onze huidige wateraansluiting is uit de jaren 30 en komt binnen als 14mm. In het huis is nu ook overal 14mm doorgetrokken.
Met deze druk (onbekend [vermoed tussen 2-2,5 bar]) en ketel krijgen we nu zo'n 10l./min gemengd water.

Maar dat is te weinig voor een rainshower en zijjets.
Ik heb nog niet alle info, maar als ik doorreken met wat ik nu heb zou de behoefte zeker zo'n 18 l/min. zijn.

Dus het lijkt mij dat als ik een grotere diameter warm EN koud water doortrek naar de badkamer ik een hoger debiet kan krijgen.

15mm lijkt mij zelf te weinig als die in de badkamer nog moet vertakken naar wastafel, bad, toilet, handdouche, rainshower en zijjets.

En de nieuwe koudwaterleiding moet ook nog gaan vertakken naar het 14mm net dat blijft (keuken, toilet, buiten).

Hebben jullie iets aan deze extra info?
 

Chathanky

  • #5
18 liter van ongeveer 38 is als je 10 liter warmwater (60 graden) mengt met 8 liter van 12 graden.

Voor het warme water kun je maar enkel de de rainshower gebruiken dus om die reden hoef je de leidingdikte niet perse te vergroten als je meerdere warm water tappunten hebt. Je hebt dan immers 10 liter in gebruik en er blijft niets over voor ander gebruik.

Wil je zeker zijn en is de 22 mm leiding geen probleem dan haal je er zeker nog winst uit. 28mm is echt overdone en haalt niet veel meer uit.

Uit mijn eerder genoemde voorbeeld blijft er niet veel druk over om de jets aan te sturen. Zeker niet als je 2,5 bar hebt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het hangt er ook van af welke zaken u tegelijkertijd gaat gebruiken, dat zal niet alles tegelijk zijn.

U kunt kunststof buis (meerlagenbuis) gebruiken van 20 x 2,5 mm, er is dan voldoende koud water aanvoer tot de badkamer en daar vertakken, voor de warmwaterleiding is kunststof van 16 x 2 mm m.i. voldoende.
Ook wicu-buis en gewoon koper van 22 mm is mogelijk maar dat vind ik een beetje veel.
Het voordeel van de kunststof buis is de beperking van het warmteverlies, overigens ook met wicu.

Het is aan te raden de restanten van de 14 mm oude pijp te verwijderen, die zijn al zo oud dat er bij werkzaamheden aan de buis al gauw een lekkage kan ontstaan, ook de soldering hiervan is een punt van zorg.
 

Beerke

  • #7
Beiden weer bedankt voor het advies!

Meerlagen kunststof is nieuw voor mij en kan er nog niet veel info over vinden. Is deze buis bv. flexibel of zijn er wel koppelstukken nodig voor bochten? En is er nog een extra isolatielaag om de buis aan te bevelen of is dat niet meer nodig omdat de buis zelf al goed isoleert?

Voordeel is wel dat er ipv of 15 of 22 bij koper meer tussenmaten zijn: 16, 18, 20. Zijn deze diameters ook buitenmaten zoals bij koper of binnendiameters?

Nog meer voordelen bij meerlagen misschien?

Twee verschillende maten voor koud en warm is idd ook nog een optie. Alleen vraag ik me af of het koude water in een thermostaatkraan het warme water niet "verdrukt" als deze in een dikkere buis aankomt?
In dat geval zou ik de kraan extra warm moeten zetten voor een goede balans tussen warm en koud en dat lijkt me niet de bedoeling.

Zo lijkt ieder antwoord weer een hoop nieuwe vragen op te roepen.

Alvast bedankt weer!!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Alleen vraag ik me af of het koude water in een thermostaatkraan het warme water niet "verdrukt" als deze in een dikkere buis aankomt?
In de praktijk komt dit alleen voor wanneer de buizen t.o.v. elkaar veel verschillen in de maat.
Op de koudwaterleiding zit het toilet dat geen warm water nodig heeft, ook bij de wastafel zal niet altijd warm water gebruikt worden, dat verklaart het verschil in dikte van de pijp.

De maten zijn buitenmaten, de binnendiameter is bij kunststof wat kleiner door de grotere wanddikte, de maten worden gebruikt zoals ik eerder genoemd heb.
De buis bestaat uit een binnenlaag van kunststof, een laagje aluminium en aan de buitenkant weer een laagje kunststof.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu