HWA is onder aanbouw gebleven en niet verlegd, wat nu?

De Zelf Klusser

  • #1
Hoi beste mensen,

Ik zit met een groot probleem. Ik heb een aanbouw/uitbouw laten plaatsen in mijn achtertuin. Om beton te kunnen storten moest mijn schrobput, die in de weg stond, worden weggehaald. De aannemer zei toen dat ik ergens anders in de tuin een nieuwe put kan openen. Put is weggehaald, beton is gestort, aanbouw is af. Maar toen heb ik maandenlang last gehad van opkomend water in mijn tuin. En nu blijkt dat al mijn regenwater (afkomstig van de daken van de schuur, aanbouw en woning) via één afvoer onder de grond naar die put loopt en vandaar (normaal gesproken) verder gaat onder mijn woning door naar de voorkant, naar het riool. En nu die put kapot is gemaakt en de afvoer is geannuleerd, kan mijn hemelwater en water van de daken nergens heen, het hoopt zich op onder mijn aanbouw, waar de oude put lag, waardoor al het regenwater zo boven de grond uitkomt, met als gevolg: een zwembad in mijn tuin. Ik maak me grote zorgen gezien het in de winter keihard heeft geregend en al dat water zich continu heeft opgehoopt onder het beton van de uitbouw.

Dit is niet de eerste fout van deze aannemer. Hij stelt nu voor om het stukje beton waaronder de put lag, open te breken en de buis weer te repareren. Mijn vraag aan jullie is:
- Is het normaal en technisch gezien veilig om beton plaatselijk te breken en daarna weer op te vullen? Tast dat niet de stabiliteit van de fundering aan? Is dit echt een oplossing?
- Is het een idee om mijn afvoer met de afvoer van de buurman te verbinden? (buurman vindt het goed). Daarvoor moet ik graven in zijn tuin. Zijn buis is 7,5 cm in diamter. Kan dat later leiden tot problemen, vooral bij heftige regenval?
- Een laatste optie is om mijn afvoer te verleggen onder mijn schuur (die aan het einde van de tuin is) richting het gangpad en via daar verbinden aan de afvoer op het gangpad. Het gangpad is niet van de gemeente, maar van de woningbouw.

Ik hoop dat het probleem duidelijk is en ben benieuwd naar jullie reacties.
 

Hharbers

  • #2
Ik zou zeggen , aannemer je lost het maar op!
Ik denk dat er vast bedrijven zijn die een nieuw riool onder je huis door kunt laten spuiten. Kan aanneemer mooi voor zijn rekening nemen

Maar goed we kunnen en mogen werk van ander niet beoordelen.

75mm is veel te weinig voor afvoer HWA (hoeveel m2 dak watert nu af op deze HWA(s)
HWA is meestal 80mm en die sluit je aan op 110mm riool in de grond
Of je aan mag koppelen op riool van woningbouw moet je toestemming voor vragen

In theorie moet je regenwater juist in je tuin laten en niet afvoeren via riool. Is natuur niet mee gebaat.
Je kun grindkoffer onder de grond maken en daar water in laten bezinken in je tuin , heb je geen riool meer nodig.
 

De Zelf Klusser

  • #3
Het dak is best groot, want het regenwater dat op dak van buurman valt komt ook op mijn terrein terecht. Hij heeft alleen een put. Ik denk ook dat 75 mm te weinig is. Het is een oud huis, de hwa was bij mij verbonden met het riool. Dus daar hoef ik niet van af te wijken denk ik.

Dus je stelt voor een nieuw riool aanleggen of met toestemming koppelen aan afvoer van woningbouw. De aannemer zelf stelde voor om beton plaatselijk te breken en opnieuw beton te storten. Hij zal waarschijnlijk voor deze (goedkopere) optie kiezen, tenzij ik kan inbrengen dat dit risicovol is. Vandaar mijn eerste vraag: is het breken van mijn betonnenvloer om bij de oude put te komen en daarna opnieuw opvullen veilig i.v.m. stabiliteit van de aanbouw/fundering/muren etc?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu