Hulp voor aansluiten 3 panelen met Enphase MP215 op (bijna) vrije tuingroep

Hankezp82

  • #1
Hallo,

Recent een setje met 3*285 watt panelen + 3*MP215 Enphase omvormers van een kennis kunnen overnemen voor op mijn schuurtje. Theoretisch vermogen is 855 watt max, dus te veel om met een stekker aan te sluiten (daarbij is max volgens mij 500-600 watt).

Paar checkvraagjes voor de installatie:
1. Aarden: moet de installatie apart worden geaard? Overweeg om een aardkabel aan het frame te monteren naar een pin in de grond of zit dit afdoende in de standaardkabel van enphase verwerkt?

2. Overweeg om de enphase kabel rechtstreeks aan te sluiten op de lasdoos in de schuur (van enphase kabel => kabelmof => ymvk => 2-polige werkschakelaar => ymvk => lasdoos schuur).
Echter, op de groep in de schuur zit ook een lampje (18 watt ledbalkje) in gemonteerd en een wcd. Kan ik deze laten zitten en gebruiken? Of moet ik de wcd laten vervallen? Hoop dat het lampje wel kan blijven zitten?

3. Zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig (andere automaat) of voldoet de standaard automaat? Zie bijgevoegde foto's groep nr. 14.

IMG_20220515_091054054.jpg IMG_20220515_091102885.jpg
 

Hankezp82

  • #2
niemand?!?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
1. Het frame waar je de panelen op monteert moet worden geaard. Dit doe je niet met een aparte pen, maar je takt ergens een aardedraad af van de voedingskabel. Bijvoorbeeld in de PV-verdeler die je gezien punt 2. toch moet plaatsen.

2. PV en verbruikers (hoe weinig het er ook zijn) mag je alléén op dezelfde groep aansluiten als je daar een PV-verdeler tussen plaatst met 2 eindgroepen, één voor de zonnepanelen en één voor de verbruikers zoals verlichting en contactdozen. Tussen de groepenkast in de woning en deze PV-verdeler mogen geen aftakkingen zitten. Dit gaat dus alleen als je nu een aparte groep hebt voor de schuur.

3. Daar hoef je in principe niets aan te passen. Het kan wel wenselijk zijn om de zonnepanelen achter een eigen aardlekautomaat te plaatsen aangezien dergelijke installaties storingsgevoeliger zijn. Nu kun je bij problemen met de zonnepanelen meemaken dat de aardlekschakelaar uitschakelt en dus ook groep 11 t/m 13 afschakelt. Als dat geen bezwaar is hoef je er niets aan te veranderen.
 

Hankezp82

  • #4
Nog bedankt voor de goede reactie. Alles is inmiddels geïnstalleerd, maar zonder envoy (zat er niet bij en slechts 3 panelen op een matige plek qua schaduw, dus eigenlijk te duur voor dit hobby project).

Er wordt helaas niets terug geleverd, want op de enphase MP215 knippert de led rood en dat betekent volgens Enphase_Microinverter_handleiding: 'Geen stroom. Wisselstroomnetwerk ongeldig (Spanning of Frequentie). Dit kan voorkomen als de micro-omvormers nog niet zijn geconfigureerd met een netwerkprofiel.'

Hoe dit op te lossen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ben niet zo bekend met Enphase maar volgens mij kun je de omvormers niet configureer zonder Envoy.
 

Hankezp82

  • #6
Inmiddels een envoy gekocht en nu zijn ze gekoppeld en geupdate en werkt het goed!Bedankt voor meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu