Hulp nodig bij instelling vloerverwarming

JolandaB

  • #1
We huren een woning waar vloerverwarming in zit. Toen we hier kwamen wonen stonden beide pompen op stand 3 en de aanlever temperaturen op 58. We zijn de eerste bewoners, dus deze instellingen zijn gedaan door de persoon die de vloerverwarming geplaatst heeft. Ik vond de instellingen echter behoorlijk hoog en niet echt zuinig.

Ik ben op internet gaan zoeken naar energiezuinige instellingen en kom vrij ver, maar omdat elke situatie anders is kom ik er toch niet helemaal uit. Dit is onze vloerverwamingskast beneden (boven is hij vrijwel identiek):



De aanlevertemperatuur is nu 25 graden zoals te zien op de foto en de retourtemperatuur ligt rond de 23 graden. De pomp staat nu op stand 1. Zo draait hij nu al een jaartje en de woonkamer en keuken blijven hiermee prima op temperatuur (20 graden). De meest rechter groep staat dicht. Dit is namelijk de groep van de gang. De gang heeft een open trap naar boven en vervolgens een open trap naar zolder, dus ik vind het zonde om in die ruimte te stoken.

Nu vraag ik mij af of deze instelling het meest energie besparend is. Ik ben huismoeder met 2 kleine kinderen, dus de woonkamer is de hele dag 20 graden. Heeft het zin deze 's avonds lager te zetten?

Wij hebben op de bovenverdieping precies hetzelfde systeem. Hoe kan ik deze uit zetten/lager zetten? Als de verwarming beneden aanspringt doet hij dat automatisch ook boven, wat nogal irritant is aangezien ik niet graag slaap bij 20 graden. Kan ik de pomp gewoon uitschakelen, de groepen dichtdraaien of is het een helaas, pindakaas gevalletje? Omdat het een huurwoning is ben ik niet van plan om veel te investeren. Als ik de groepen een heel klein beetje open zet vind ik het boven eigenlijk nog steeds te warm.
 

Xr8

  • #2
Zit er boven ook een pompschakelaar tussen (witte kastje). Zoja, haal dan de voeler los van de leiding, de pomp zal dan niet aangaan omdat deze geen temperatuur verhoging waarneemt. Haal liever niet de stekker uit de wandcontactdoos hierdoor kan de pomp vastraken en beschadigen.

Succes.
 

JolandaB

  • #3
Ja, boven zit ook een pompschakelaar. Maar wat is de voeler?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een draadje dat vanaf de pompschakelaar loopt, en aan het einde aan de cv leiding zit geklemd. Zodra deze warm wordt, gaat de pomp lopen en wordt de vloer warm. Voeler los = pomp niet meer aan = geen warmte boven.

Als alternatief kun je ook de thermostaat van de verdeler op bijvoorbeeld 25 graden zetten. Doet ie nog wel iets.
 

JolandaB

  • #5
Had het draadje al gevonden ;-).

Als ik de thermostaat van de verdeler boven op 25 zet staat hij gelijk aan beneden en wordt het toch nog steeds warm? Beneden staat hij ook al heel erg laag omdat er domweg niet meer nodig is om de boel warm te houden. Heb er wel al aan zitten denken om hem beneden toch weer op 40 ofzo te zetten en dan boven op 25 te laten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Dat werkt zeker, de ketel brandt dan korter, en er gaat relatief minder warmte naar boven.

Zou ook nog best eens zuiniger kunnen zijn.

Zet de keteltemperatuur maar eens op 45 graden, en de vloer (beneden) op 40. Boven naar wens.

Houd het gasverbruik in de gaten via https://www.mindergas.nl/ dan weet je snel wat je jaarverbruik ongeveer is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu